6 ieteikumi, kā novērst kāju tūsku

6 ieteikumi, kā novērst kāju tūsku

08. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad dienas beigās kājas satūkušas un nogurušas, tās nepieciešams palutināt. Kas palīdz vislabāk, stāsta VSIA „Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas” traumatoloģe - ortopēde Zane Pavāre. 

„Kad kājas ir pietūkušas, ir jāveicina venozo asiņu un limfas attece no perifērijas uz centru, tātad, virzienā no pēdām uz sirdi,” skaidro Zane Pavāre.

1. Vienkāršākais, ko vari darīt, pēcpusdienā uz 15-30 minūtēm noaut apavus, pacelt kājas augstāk un izkustināt kāju pirkstus un pēdas, iepriekš it kā atlaižoties krēsla atzveltnē.

Vari arī atgulties un palikt zem apakšstilbiem spilvenu.

2. Izmēģini vingrinājumu: apgulies uz muguras, pacel augšup abas rokas un kājas, un sīkām, biežām kustībām tās it kā izpurini. Ar šādām vibrācijām gan rokām, gan kājām tiks veicināta venozo asiņu un limfas attece.

3. Vakarā, pārnākot mājās, vari veikt kāju vannošanas procedūru vai masāžu ar ūdens strūklu, mainot tā temperatūru no siltākas uz vēsāku un atpakaļ.

4. Pēc ūdens procedūrām, kad kājas nosusinātas, tās vari ieziest ar kādu no heparīnu saturošajiem preparātiem (gēlu vai ziedi), kas novērš trombu veidošanos un veicina asinsriti. Tie samazina arī tūsku un uzlabo pašsajūtu.

Nopērkami gan uz ārstniecības augu bāzes, gan uz medikamentu bāzes gatavoti krēmi. Tie, kuru sastāvā ir medikamenti, šķidrina asins sastāvu un tiem piemīt arī pretiekaisuma iedarbība. Šāds gēls vai ziede ap kāju asinsvadiem apkārtesošajos mīkstajos audos noņems iekaisumu.

5. Ja dienas laikā tavas kājas tiek ilgstoši noslogotas (piemēram, stāvoša darba dēļ), būtu jāvalkā kompresijas zeķes. Ir nopērkamas gan garas, gan pusgaras zeķes, gan arī zeķubikses. To izmēru jāizvēlas atkarībā no tā, kāda ir tūskas izteiktība – to mēra pēc potītes apkārtmēra!

6. Tūskas mazināšanai var palīdzēt arī dažādas masāžas iekārtas. Gan ar mehānisku, gan elektrisku vibrācijas, rotācijas, kompresijas iedarbību. Ir arī ar roku vadāmas iekārtas un automātiski ar pulti maināmiem režīmiem.

Atceries! Labākā kāju tūskas profilakse ir apakšstilbu muskuļu darbs, tātad katram cilvēkam būtu jānoiet kājām vismaz 3 līdz 5 km dienā.

Kā tu atpūtini savas kājas?