5 padomi, kā ēdienreizēs iekļaut šķiedrvielām bagātākus produktus

5 padomi, kā ēdienreizēs iekļaut šķiedrvielām bagātākus produktus

18. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dace Kļava, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedras fakultātes asociētā profesore

Šķiedrvielas ir svarīgas uzturvielas veselības nodrošināšanai. Jāatceras, ka šķiedrvielas iedalās divās daļās: nešķīstošās šķiedrvielas, kuras biežāk organismā darbojas kā “slota” un iztīra zarnu traktu un šķīstošās, kas uzsūcas organismā un iesaistās vielmaiņas procesos. Šķiedrvielas biežāk sastopamas graudaugos, pilngraudu produktos un izstrādājumos no rupja maluma miltiem. Ikdienā izvēloties šķiedrvielām bagātus produktus un uzņemot 25 - 30 g šķiedrvielas ir veids, kā uzlabot vispārējo veselības stāvokli. Daži viegli īstenojami padomi, plānojot savas maltītes.

1.Graudaugu pārslas un maize no rupja maluma miltiem ir viens no svarīgākajiem šķiedrvielu saturošajiem produktiem.

Produkti ar norādi “daudz šķiedrvielu” ir tādi, kur šķiedrvielu daudzums ir vairāk nekā 6 grami uz 100 gramiem produkta. Savukārt maize vai pārslas, kas ir “šķiedrvielu avots”, satur vismaz 3 gramus uz 100 gramiem produkta. Pievērs uzmanību informācijai uz iepakojumiem. 

2. Brokastīs izvēlies produktus ar augstu šķiedrvielu saturu.

Sāciet dienu auzu pārslu vai citu graudaugu pārslu biezputru. Tās bagātīgi satur šķiedrvielas, gan šķīstošās, gan nešķīstošās un nodrošinās ar pusi no nepieciešamās dienas devas. Apēd 2 šķēles “Kuršu” rudzu maizes un uzņemsi vairāk nekā 4 gramus šķiedrvielu.

3.Nomaini baltos rīsus un makaronus ar pilngraudu alternatīvām.

Izvēlies pilngraudu vai brūnos rīsus, balto rīsu vietā. Tie saturs vairāk graudapvalka un līdz ar to arī vērtīgās uzturvielas - šķiedrvielas, minerālvielas, vitamīni un bioloģiski aktīvie savienojumi.

Makaronus izvēlies krāsainus vai brūnus, jo tiem būs izmantoti pilngraudu milti vai dārzeņu pulveri, līdz ar to palielināsies šķiedrvielu daudzums.

4.Pagatavo šķiedrvielām bagātas uzkodas.

Gatavojot uzkodas, izvēlies rudzu vai sēklu maizi, tas palielinās šķiedrvielu daudzumu ikdienā. Atceries, ka garšīgs našķis var būt grauzdēta rudzu vai sēklu maize, sagriezta gabaliņos vai plānās šķēlītēs čipšu vietā!

5.Brokastīs izvēlies produktus ar daudz šķiedrvielām

Sāciet dienu ar šķiedrvielām, nevis ar cukuru saturošām smalkmaizītēm vai pankūkām, lai novērstu cukura līmeņa palielināšanos asinīs.

Raksts tapis sadarbībā ar Hanzas Maiznīca un projektu www.skiedrvielas.lv.

Uzzini par šķiedrvielu daudzumu produktos Hanzas Maiznīca izveidotajā šķiedrvielu kalkulatorā www.skiedrvielas.lv.