5 iemesli, kāpēc mammām būtu jāskrien

5 iemesli, kāpēc mammām būtu jāskrien

21. Mar 2017, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Foto: Pinterest

Mēs - mammas varam izcelties ar milzumlielu pienākumu daudzumu, īpaši ar pienākumiem, kas neattiecas uz mums pašām. Darbs, mājas solis, pulciņi, bērnu aprūpe – kurai gan atliek laiks priekš sevis? Pat, ja sen ir zināms, ka skriešana sniedz daudzus ieguvumus (kura no mums gan negrib atgūt pirmsdzemdību formu, vai arī iegūt vēl vingrāku ķermeni un uzlabot savu fizisko izturību?), to ir viegli atlikt kādas citas “svarīgākas” lietas dēļ. Tomēr dažreiz vajag sevi likt pirmajā vietā un izbrīvēt laiku dažiem kilometriem. Ieliec 5km savā pienākumu sarakstā un tu iegūsi vairākus labumus no tā. Šoreiz ieguvumi, par kuriem tu, iespējams, līdz šim nebiji aizdomājusies.

Laiks ar sevi vienatnē

Ja tev ir mazi bērni, tu visdrīzāk nespēj atcerēties laiku, kad varēji vienatnē apmeklēt tualeti, nemaz nerunājot par veselu stundu tikai priekš sevis. Mēģini saskaņot bērnu pieskatīšanu ar savu partneri, pieaicini auklīti vai sarunā bērnu kopā-pieskatīšanu ar kādu citu skrienošu mammu. Sportošana vienatnē dažas reizes nedēļā ļaus tev pilnībā fokusēties uz savu treniņu, un var būt izšķirošs faktors gan tavai fiziskajai formai, gan veselajam saprātam.

Veselīgāks miegs

Nekas nav kaitinošāks, kā citu gudrais viedoklis “Guli, tad, kad tavs mazulis guļ!” Tā kā ir vieglāk to pateikt, nekā izdarīt, nākamā labākā lieta, ko tu vari darīt sava miega labā, ir fiziskās aktivitātes. Ir pierādīts, ka regulāra sportošana uzlabo miega kvalitāti, tādēļ, jo vairāk kilometrus iekļausi savā ikdienā, jo mazāk aitas skaitīsi pa nakti. Iespējams, tu nevari ietekmēt sev pieejamā miega daudzumu, bet kvalitāti gan.

Zane: “Ar pirmo bērnu biežās mošanās pa nakti un tas, ka vienmēr viņš modās ar skaļu kliegšanu, rezultējās sirds aritmijās un tahikardijās (kurām ārsti nekādus citus cēloņus neatrada). Kopš esmu sākusi skriet, mana sirds ir kļuvusi daudz stiprāka un izturīgāka un ar otro mazuli šādas problēmas vairs nepastāv, kaut arī ir bieža mošanās”.

Laimes sajūta

Ļoti daudzas jaunās mammas piedzīvo pēcdzemdību depresiju, vieglākajā variantā tās ir vienkārši skumjākas dienas, smagākajā - dziļš izmisums. Lai arī tev nekad nevajadzētu vilcināties griezties pie ārsta problēmu gadījumā, skriešana var uzlabot nelāgu garastāvokli, jo tās laikā izdalās “labsajūtas” hormoni. Pat īss skrējiens var sniegt papildus spēku un izturību izturēt visgrūtāko dienu, visnegulētāko nakti. Papildus bonuss, ja skrienot saņem arī svaigu gaisu un saules gaismu.

Stresa mazināšana

Mazi bērni – brīžiem šķiet prātam neaptverami, kā tādā mazā izmērā var ietilpt tik daudz. Jebkura vecuma bērni var novest savus vecākus līdz stresam, un mēs varam tikai mainīt veidu, kā ar to tikt galā. Skriešana ir lielisks veids, kā atbrīvot fizisko sasprindzinājumu un emocionālo nemieru, kas rodas no bērnu aprūpes. Varbūt nespēsi izmest no savas galvas kārtējo bērnu dziesmiņu, bet vismaz izdzīsi stresu no sava ķermeņa.

Enerģijas lādiņš

Bērni mūsu dzīvē ienes ļoti daudz – prieku, lepnumu, jautrību. Apmaiņā pret to viņi paņem tavu enerģiju. VISU tavu enerģiju. Protams, kafijas krūze (vai desmit) palīdz, bet ilgstošākai enerģijai nekas nenāk tik ļoti par labu, kā gara skrējiena laikā izdalījušies endorfīni. Pat pāris kilometri sniegs tev ievērojamu lādiņu un enerģiju izturēt līdz gulētiešanai. Ja tev liekas, ka esi pārāk nogurusi, lai skrietu, saņemies, uzvelc savas sporta kurpes un apskrien apkārt kvartālam; visdrīzāk jau pēc pāris minūtēm sajutīsi spēka pieplūdumu un vēlmi turpināt skrējienu.

SKRIENAM AR RATIEM

Zane Tamane, idejas autore

avots: womensrunning.competitor.com