4.maijs - šodien svinam Baltā galdauta svētkus

04. May 2018, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Baltā galdauta svētki ir veids kā svinēt Latvijas otro dzimšanas dienu - mūsu PAR dienu, pieminot 1990.gada 4.maiju, kad Latvijas PSR Augstākā padome pieņēma deklarāciju Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu - lēmumu, kas atjaunoja Latvijas suverenitāti.

Tā bija diena, kad izvēlējāmies brīvību, pateicām PAR grāmatām, kas drīkst būt mūsu grāmatplauktos, PAR mūsu draugiem no visas pasaules, PAR brīvai informācijai, uzņēmīgumam un patiesai līdzdalībai.

Latvijas valsts simtgades svinību atklāšana notiks 2017.gada 4.maijā, kad Latvijas pierobežā satiksies cilvēku roku un gara spēks akcijā “Apskauj Latviju”, gar Latvijas robežu stādot simtgades ozolus, Latvijā un pasaulē tiks svinēti Baltā galdauta svētki. Šajā laikā atzīmējam arī 100 gadus kopš vēsturiskā Latgales lēmuma apvienoties ar Kurzemi un Vidzemi ceļā uz neatkarīgu valsti. Šis notikums kļuva par pagrieziena punktu Latvijas neatkarības iegūšanā.

Šogad Baltā galdauta svētki ir arī kā Latvijas simtgades atklāšanas svētki! Tik īpaši un nozīmīgi ik katram no mums! 

Aicinām Jūs savā ģimenē, pagalmā, draugu lokā vai darba vietā šodien svinēt Baltā galdauta svētkus! 

  • Uzklāsim galdu, lai svinētu svētkus, par godu mūsu Latvijai
  • Uzklāsim galdu ar baltu galdautu - kā pašapziņas un lepnuma simbolu
  • Būsim kopā sarunās, dziesmās un dejās, skatoties filmas vai lasot dzeju, pastāstīsim bērniem par īpašajiem cilvēkiem un notikumiem, kas deva mums brīvību
  • Iekļausim senās tradīcijas jaunos notikumos. Celsim godā senās vecmāmiņu receptes un iesaistītim to gatavošanā bērnus. 

Par skaitu un laimīgu Latviju!