Pētījums: strādājošajām māmiņām ir labāka veselība

Pētījums: strādājošajām māmiņām ir labāka veselība

23. Aug 2012, 11:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Analīzējot vairāk ākā 2500 sieviešu datus, kuras kļuvušas par māmiņām starp 1978. un 1995. gadu, Pensilvānijas štata Universitātes un Akrona Universitātes pētnieki atklājuši, ka māmiņas, kuras strādā pilnas slodzes darbu, ir veselīgākas nekā tās, kuras dzīvojas pa mājām vai strādā pusslodzes darbu.

Pētījumā piedalījās sievietes ap 40 gadu vecumu, kontrolējot tādus aspektus kā nodarbinātību pirms grūtniecības, iepriekš esošās veselības problēmas, ģimenes stāvokli. Pētījumā tika atklāts, ka sievietes, kuras atgriezās darbā neilgi pēc bērniņa piedzimšanas, bija enerģiskākas, mobilākas un bija mazāka iespējamība, ka viņām bija depresija.

"Darbs ir noderīgs garīgai un fiziskai veselībai. Tas sniedz sievietei mērķi, iespēju sevi apliecināt un autonomiju. Sievietes ir atradušas jomu,kurā viņas ir ekspertes un par to saņem arī algu,"atklāj pētījuma autore Adriana Freča, socioloģijas profesore.

Pētnieki uzskata, ka finansiālā stabilitāte un iespēju pašapliecināties ietekmē sievietes vispārējo veselības stāvokli. Sievietes, kuras nestrādā ilgāku laiku brivprātīgi vai piespiedu kārtā, parādīja lielākas veselības problēmas.

Kā Tu domā, kā strādāšana vai nestrādāšana ir ietekmējusi Tavu veselību?