Veselības ministrs: izmantojiet bezmaksas vēža pārbaudes!

Veselības ministrs: izmantojiet bezmaksas vēža pārbaudes!

19. Mar 2012, 13:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš un nozares profesori Latvijas iedzīvotājus virs 50 gadu vecuma aicina veikt bezmaksas profilaktisko kolorektālo vēža pārbaudi. Diagnosticējot slimību laikus, to veiksmīgi iespējams ārstēt!

 

 

Ik gadu Latvijā tiek diagnosticēti 1000 jauni kolorektālā jeb zarnu vēža saslimšanas gadījumi. No tiem, apmēram, 600 attiecas uz resno zarnu, bet 400 – uz taisno zarnu. Statistika liecina, ka sievietēm zarnu vēzis ir otrais izplatītākais vēža veids, bet vīriešiem – trešais. 

 

Tomēr kā vakar, 18. maijā preses konferencē par zarnu vēzi skaidroja Latvijas Onkologu asociācijas viceprezidents Jānis Eglītis, kolorektālais vēzis ir audzējs, kas pakļaujas terapijai. Laicīgi atklājot, tā ārstēšanai sekmīgi var izmantot gan operāciju, gan ķīmijterapiju, bet taisnās zarnas vēža gadījumos – arī staru terapiju. Diemžēl 55% – 60% no pacientiem vēršas pēc palīdzības novēloti, tātad, slimības 3. un 4. stadijā. Apmēram, 40% no šiem pacientiem pirmā gada laikā mirst.

 

Kas ir slimības riska grupa?


Kolorektālais vēzis apdraud jebkuru cilvēku, kura vecums pārsniedz 50 gadus. Tādēļ ikvienam, vecumā virs 50 gadiem, vienreiz gadā valsts piedāvā veikt bezmaksas skrīningu kolorektālā vēža savlaicīgai atklāšanai.


Galvenā loma sabiedrības informēšanā un izglītošanā par šo profilaktisko pārbaudi ir ģimenes ārstiem. Ikvienam ģimenes ārstam, visiem pacientiem virs 50 gadu vecuma, ir jāiesaka veikt zarnu vēža skrīningu.

 

Šīs pārbaudes būtu jāplāno kopā ar savu ģimenes ārstu, pārrunājot un izsverot slimības attīstības riskus. Piemēram, dzīvesveids, dzīvesvieta, profesija, diēta, kaitīgie ieradumi ir faktori, kas var palielināt kolorektālā vēža risku.  

 

Pilotpētījums – iespēja pārbaudīties!

 

Šobrīd, papildus valsts apmaksātajam vēža skrīningam, Latvijas Universitātes pētnieku grupa ir uzsākusi pētījumu „Organizēta kolorektālā vēža skrīninga pilotpētījums Latvijā“, ar nolūku uzlabot situāciju zarnu vēža jomā.

 

Pētījuma ietvaros pēc nejaušības principa, 15 000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 74 gadiem aicināti veikt testu slēpto asiņu noteikšanai. Iedzīvotājiem visā Latvijā tiks nosūtīta testsistēma un vēstule, kurā norādīts, kā testu aizpildīt. To vēlams veikt piecu dienu laikā pēc testa saņemšanas!

 

Testi visā Latvijā tiks savākti un rezultāti nolasīti centralizētā testu laboratorijā un tiem, kuriem tas uzrādīs pozitīvu rezultātu, par to tiks paziņots gan personīgi, gan tiks informēts ģimenes ārsts. Pozitīva testu rezultāta gadījumā cilvēks tiks aicināts uz atkārtotu pārbaudi, lai izslēgtu vai pārliecinātos par konkrēto slimību. Atceries, ka pozitīvs testa rezultāts vēl nebūt nenozīmē, ka cilvēkam ir vēzis! Slēptā asins piejaukuma iemesli var būt daudz un dažādi.  

 

Lai gan šī, kolorektālā vēža profilaktiskā pārbaude, ir bezmaksas, diemžēl to izmanto salīdzinoši neliels skaits cilvēku. Tomēr, rūpējoties par savu veselību, ir būtiski pārbaudīties laikus un veikt profilaktiskos pasākumus, sevišķi, ja tie ir bezmaksas!

 

Kā preses konferencē par zarnu vēzi atgādināja LR Veselības ministrs Juris Bārzdiņš: „vēzis ir ārstējama slimība, ja to atklāj laicīgi!”

 

 

Līva Zaksa, www.sieviesuklubs.lv

 

Kādas ir tavas domas par profilaktisko zarnu vēža bezmaksas pārbaudi?