Var iztikt bez čekiem

Var iztikt bez čekiem

22. Feb 2010, 22:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No vairāk kā 56 tūkstošiem aptaujāto Latvijas iedzīvotāju 45% atzina, ka labprāt pārtrauktu lietot bankomātu čekus, tādā veidā atbalstot videi draudzīgu rīcību.

 

Pētījuma rezultāti pierāda, ka iedzīvotāji kļūst aizvien atbildīgāki pret apkārtējo vidi un biežāk "domā zaļi", izrādot arī gatavību čeku izdruku vietā nepieciešamības gadījumā lietot alternatīvus bankas pakalpojumus konta stāvokļa izzināšanai – apskatīt konta stāvokli bankomātā, nedrukājot čeku, aplūkot informāciju Ibankā vai ar SMS bankas starpniecību.

 

Aptaujas rezultāti rāda, ka šobrīd jau 46% aptaujas dalībnieku atzīst, ka neizmanto bankomātos izdrukājamos čekus, jo šie čeki nekalpo kā apstiprinājumus grāmatvedības vajadzībām vai iesniegšanai Valsts Ieņēmumu dienestam, bez tam visu nepieciešamo informāciju var iegūt internetbankā.

 

Ņemot vērā šo sabiedrības viedokli par gatavību lietot alternatīvus pakalpojumus un mazināt papīra lietošanu, SEB banka no šodienas veikusi izmaiņas bankomātu funkcionalitātē. Šīs izmaiņas paredz mainīt vietām čeku izdrukas apstiprinājuma pogu, lai mazinātu ieraduma spēku un vēlreiz pārdomātu čeka nepieciešamību.

 

69% SEB bankas klientu, kuri tika aptaujāti bankas filiālēs, apstiprina, ka viņi labprāt atteiktos no bankomātu čekiem un kā alternatīvu izmantotu Ibanku un SMS banku, tādā veidā gan atbalstot videi draudzīgu rīcību, gan pārejot uz ērtāku un pārskatāmāku informācijas iegūšanas veidu. Turklāt šie bankas pakalpojumi sniedz arī citas finanšu pārvaldīšanas un kontroles iespējas, kā arī ir daudz parocīgāki par papīra formāta čekiem.

 

Lielākā daļa no 887 SEB bankas filiālēs aptaujātajām privātpersonām bankomātu čekus izmanto operācijas apstiprinājumam (40%) un konta atlikuma izzināšanai (42%). 9% privātpersonu čekus bankomātos drukā tikai ieraduma pēc un tos informācijas iegūšanai neizmanto. Juridiskās personas bankomātu čekus visbiežāk drukā ar domu, ka tie nepieciešami grāmatvedības uzskaitei (43%), lai gan juridiski bankomāta čeks nav apstiprinājuma dokuments, un veiktās operācijas apliecinājumam (30%).

 

Veiktā aptauja un SEB bankas bankomātu lietošanas reālā statistika ir atklājusi ļoti interesantu faktu: 46% privātpersonu un 62% juridisko personu apgalvo, ka drukā čeku katru reizi, kad lieto bankomātu. Savukārt SEB bankas statistika par aprīli un maiju (662 tūkstoši darījumu) liecina, ka tikai 18% gadījumu bankomāta lietotāji pieprasa čeku.

10. Aug 2009, 22:40

čeki tiešām nevajadzīgi😀

10. Aug 2009, 22:40

čeki tiešām nevajadzīgi😀