Vai olvadu nosiešana uz laiku ir efektīva?

Vai olvadu nosiešana uz laiku ir efektīva?

27. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esi kaut ko dzirdējusi par šādu izsargāšanās metodi? Uzzini par to vairāk, lasot ginekoloģes Oksanas Babulas atbildi uz kādas māmiņas jautājumu par šo tēmu!

JAUTĀJUMS:

Forumā izlasīju par tā saucamo olvadu nosiešanu uz laiku: tāds kā mezgliņš, no kura jebkurā brīdī var atbrīvoties, lai paliktu stāvoklī.

Ko ārsti par to saka?

Kur šādu procedūru var veikt?

Vai tālākā nākotnē tas neietekmē sievietes iespēju kļūt par māmiņu?

Atbild ginekoloģe Oksana Babula:

Patiešām, eksistē tāda metode kā olvadu nosiešana uz noteiktu laiku, un tomēr Latvijā šī metode pagaidām nav sevišķi izplatīta.

Lieta tāda, ka šis izsargāšanās veids nesniedz 100% garantiju, ka pēc tā izmantošanas reproduktīvās funkcijas būs tikpat labas kā iepriekš, tas ir - nav garantijas, ka pēc tam varēsiet palikt stāvoklī. Olvadi ir ļoti maigi, un tiklīdz ar tiem tiek kas darīts, tie kļūst tādi kā lipīgi. Tāpēc nereti, lai olvadi neaizliptu, jāveid olvadu atjaunošanas operācija. 

Bez tam, ir gadījumi, tiesa reti, bet IR, kad par spīti olvadu nosiešanai, iestājas grūtniecība, tas tāpēc, ka retos gadījumos mezgliņi var noslīdēt.

Iespējams, pēc kāda laika metodes laikā tiks izmantoti citi materiāli, kas šo metodi padarīs krietni uzticamāku. Bet pagaidām ginekologi tomēr atrunā sievietes no šādas kontracepcijas metodes, īpaši gadījumā, ja pirms šīs kontracepcijas metodes izvēles, sieviete vēl nav kļuvusi par māmiņu.

Paši ginekologi ar šo nenodarbojas, sievietei tiek dots nosūtījums, lai viņa varētu doties pie ķirurga, kas veic olvadu nosiešanu. 

Lūdzu, esiet uzmanīgi ar šīs metodes izvēli! Es vairāk tai saku NĒ, nekā jā.