Smilšu mīkla: Riekstiņi,groziņi ar krēmu

Smilšu mīkla: Riekstiņi,groziņi ar krēmu

04. Jan 2012, 14:10 taschinka taschinka

Bija grūti izvēlēties riekstinu mīklu,piedāvājums milzīgs un katra citādāka. Man liels prieks par savu izvēli attiecībā uz mīklu,kur nu vēl labāku.Skaisti,gardi,vienreizēji riekstiņi un groziņi. Mīkla labi padodas,viegli ar tādu strādāt.

 

Sastāvdaļas mīklai: -3 glāzes milti (glāze 250ml) -250g sviests/margarīns -1/2 glāze cukurs -2 olas -1/2 tēj.k soda -šķipsniņa sāls (es cepu tikai pusi no sīm sastāvdaļām)

 

Pagatavošana: Sviestu/margarīnu istabas tempertūrā sadrupinam ar miltiem līdz veidojas drupačaina mīkla. Olas baltumus atdalam no dzeltenumiem.Baltumus putojam ar cukuru līdz stingrām putām,tad pievienojam dzeltenumus un turpinam putot. Beigās pievienojam sodu un sāli,vēl mazliet saputojam. Drupaču mīklā pievienojam saputortās olas un visu izmaisam,tad ar rokām izmīcam.Ja mīkla līp pie rokām,tad pa ēd.k pievienojam miltus,lai nelīp.Mīkla sanāk krēmīgi mīksta,maiga,ne cieta.

Gatavo mīklu uz 30 minūtēm liekam ledusskapī.

 

Ņemam mīklu un liekam formiņās,plānā kārtiņā,tā,ka gandrīz cauri spīd.Mīkla ir ļoti maiga un viegli pildīt formiņās.

Cepam ap 200 grādiem ap 10 minūtēm,līdz palikuši gaiši brūni un sausi.To pēc izskata var redzēt,ka gatavi.

Es mīklu samazinaju uz pusi.Sanāca 80 pusītes = 40 veseli riekstiņi,un vēl 4 groziņi.Ja neceptu groziņus būtu pie 50 riekstiņiem.Ja cep visu tad noteikt būs vairāk kā 80 veseli riekstiņi.

Gatavojam vārīto/šokolādes/riekstu krēmu:

Katliņā ieliekam 2 olas,pievienojam 4 ēd.k cukuru,vaniļas cukuru pēc garšas un ar putojamo slotiņu saputojam,pievienojam 4 ēd.k miltus,visu rūpīgi izmaisam,lai nav kunkuļi.Uzsildam 320ml pienu,tā lai mazliet silts.Lejam pienu olu/miltu masā,izmaisam.

Lielākā katliņā ielejam mazliet ūdeni,tik,lai mazo katliņu var likt ūdens peldē.Sildam masu ūdens peldē un ar putojamo slotinu maisam,lai neveidojas kunkuļi.Sildam līdz masa paliek stingra,krēmīga.Kādas 10 minūtes. Noņemam no uguns,pievienojam piena šokolādes gabaliņus cik tumšu vēlamies.Izmaisam un ļaujam atdzist.Kad atdzisa pievienojam 50g sviestu istabas tempertūrā un putojam krēmu.Gatavs.

Sasmalcinam riekstus. Krēmam pievienojam riekstus,izmaisam. Krēms gatavs. Jūs protams variet izvēlētieas citu pildījumu,bet šis būs lēts,ērts,vienkāršs un protams arī gards un citādāks ka ierasts.

Kad visi izcepti,pildam krēmu un liekam pusītes kopā.

Šī mīkla sanāks jebkuram,arī tam,kurš gatavo pirmo reizi. Mīkla priekšs mūsu ekomomikas laikiem,jo sviestu var aizvietot ar margarīnu un būs daudz lētāk,bet tik pat gardi.

Vēl izmēģinājumam uzcepu groziņus,lai zinu kā izskatas-nākotnei. Pildīju ar to pašu krēmu.

Mīkla sanāk vienreizēja. 1.nav jāiesmērē formiņas ar taukvielām,sausās formiņās pildam iekšā,kad izcepas cepums, tas viegli izslīd ārā.Formiņas atdziest un tās nav jāmazgā,pildam atkal ar mīklu.Nu super! var uztaisīt ļoti plānus cepumus.

Dekorējam kā vēlamies.

taschinka taschinka 24. Feb 2011, 18:45

ja 2. tad mīkla ir kā biezs krējums un pilda pilnas ar kaudzīti.

taschinka taschinka 24. Feb 2011, 18:43

ja ir 1.variants,tad aptuveni piepilda kā bildē un mīkla ir bieza.

taschinka taschinka 24. Feb 2011, 18:43

2.kur abas puses ir ar bedrītēm.

taschinka taschinka 24. Feb 2011, 18:42

Kāda tev tā panna? ir dvi varianti.
1.kur viena puse bedrītes bet otrā izcilnīši

taschinka taschinka 24. Feb 2011, 18:27

Agrāk manai mammai bija tāda tipa panna,bet nu jau īsti neatceros cik jāpilda.Zinu,ka mēs skatījāmies ik pa laikam,kad brūni tad apgriezām,bet precīzāk uzrakstīsu vēlāk.

23. Feb 2011, 23:58

Hmm tā vieta man nebija ienākusi prātā, bet laikam jā, tā varētu būt, jo ko tik tur nepārdod pēc nostāstiem 😃 Bet gribējās labāk jaunu dabūt i veikalā ☺ Nju būs jāamēģina un jāpameklē varbūt i atradīšu, kāda veikalā 😀

taschinka taschinka 23. Feb 2011, 19:28

Esmu dzirdējusi,ka Rīgā Latgalītēs tirdziņā varot dabūt.

23. Feb 2011, 19:18

Izskatās un izklausās ļoti garšīgi, bet man ir jautājums, ja no veciem laikiem nav saglabājušas riekstiņu formiņas vai viņas tagad ir, kaut kur nopērkamas ☺ Ja, kāda ir redzējusi veikalos, tad padalāties, kur var mēģināt viņas dabūt 🌷

taschinka taschinka 23. Feb 2011, 18:36

Sviestu ar cukuru saputo, pieliek olas un visu samaisa. Pievieno miltus, skābo krējumu un cidoniju sīrupu. Visu sajauc kopā.
formas pannu uzkarsē un iesmērē ar eļļu. Mīklu liek uz pannas un cep uz lēnas uguns. Kad viena puse ir kādu brītiņu jau cepusies, pannu griež uz otru pusi un cep, kamēr gatavs.
Nav ieteicams vērt vaļā pannu, kamēr sēnītes nav apceptas no abām pusēm, pretējā gadījumā cepums var sakristies.

Sastāvdaļas:

Sviests – 200 g
Cukurs – 2 glāzes
Olas – 4 gab.
Milti – 3 glāzes
Skābais krējums – 1 glāze
Soda – 1 naža gals
Cidoniju sīrups – 1 ēdamkarote

taschinka taschinka 23. Feb 2011, 18:31

tik labi jau neprotu to visu,vēl tik daudz kas jāmācās 😀

taschinka taschinka 23. Feb 2011, 17:12

3 glāzes milti
1glāze cukurs
250g margarīns
200g skābais krējums vai majonēze vai pusi uz pusi
3 olas
1/2 tēj.k soda
1/2 tēj.k sāls
1 tēj.k etiķis,bet labāk citrona sula

Olu baltumus saputojam putās.Dzeltenumus saputojam ar cukuru.
Sodu aplejam ar etiķi vai citrona sulu.
margarīnu saberžam ar miltiem.
Visu sajaucam kopā,lai ir viendabīga masa.
cepam formā.Formu sākumā ieeļot.

taschinka taschinka 23. Feb 2011, 15:18

Tā ir super panna.Es tev vēlāk varu nosūtīt receptes kas ir tai domātas.To liek uz gāzes un cep no abam pusēm.

taschinka taschinka 23. Feb 2011, 10:03

Es tikko kā no cepeškrāsns izņemu,tā cepumus ņemu ārā no formiņas.Īstenībā nevis ņemu ārā,bet izslidinu,apgāžot formiņu tie paši smuki izslīd,formiņa paliek tīra.Tad kad formiņas atdziest tad atkal tik pildu mīklu.

veesma veesma 23. Feb 2011, 09:30

Izskatās ļoti garšīgi 😀