Sklandrauši

Sklandrauši

10. Jun 2010, 23:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņa Ērika Rudaša pievērsusies arī gardumu gatavošanai. Šoreiz- par sklandraušiem.

 

Vakar ar meituci nopirkām lielo „Limbažu” piena paku, uz kuras atradām šī senā latviešu ēdiena recepti. Drīzāk jau tāds kraukšķis vien ir.

 

Vajadzēs:

{pic:10}

1) mīklai:

    * 100g miltus (receptē minēti rudzu milti, bet man arī kviešu milti bija baigi ok!)

    * 50ml ūdens

    * 1 ēd/k sviests

    * ½  tējk. Cukurs

    * 1 ola

    * sāls (ja ir vēlēšanās)

 

2) kartupeļu pildījumam:

    * 75g kartupeļi (es ņēmu 2 vidējus)

    * 1 ēd/k piens

    * ½  ēd/k sviests

 

3) burkānu pildījumam:

    * 100g burkāni (man bija 1 LIELS, bet nedaudz pietrūka)

    * 1,5 ēd/k medus

    * ½ ēd/k krējums

    * ½  ola

    * ½ ēd/k milti

 

Ķeramies klāt!

{smallpic:1}

Kamēr katlā vārījās mans milzu burkāns un abi kartupelīši, bļodā sajaucu visas mīklas sastāvdaļas, iepriekš cukuru izšķīdinot ūdenī. Skatās- varbūt miltus vajag piešaut vairāk. Nu lai tā mīkla ir stingra, nelīp pie rokām.

{smallpic:2}

 

Sarullēju mīklu, ruļļa vietā ņēmot tukšu „Pringles” paku (jo ideālais „makroflex” rullis, ar ko pērn rullēju piparkūku mīklu, sen jau izmests ārā). Protams- kam ir rullis, rullē ar rulli!

Sarullēju apm 2-3mm biezumā un paņēmu mazu palīdziņu.

{smallpic:3}

 

Ar glāzēm izspiedām rimbulīšus. Atlikusī mīkla- našķim un rotaļām.

 

{smallpic:4}

 

Izņēmām no katla mīksti novārītos dārzeņus. Vienā bļodiņā saliku kartupeļus ar visām nepieciešamajām piedevām, otrā burkānus- ar medu, olu, utt. (es ņēmu vasarā pašas taisīto pieneņu medu)

Sablenderēju katras bļodiņas saturu atsevišķi.

{smallpic:5}

 

Ņēmām mīklas rimbulīšus, uzlocījām maliņas apm 1-1,5cm augstumā. Tur jāpiešaujas- maliņas jāuzloca, jāieveido rievas un jālipina, kamēr sanāk tāda kā bļodiņa.

{smallpic:6}

Ieslēdzām krāsni uz 200 grādiem. Kamēr karsējās, groziņos ielējām apmēram pa ēdamkarotei kartupeļu masas, virsū otru karoti burkānu masas. Man diviem raušiem pietrūka, tāpēc nākamreiz ņemšu 2 LIELUS burkānus.

Un tad likām krāsnī divsimt grādos uz apmēram divdesmit minūtēm- kamēr groziņš kraukšķīgs un virspusē zeltaina garoziņa.

{smallpic:7}

 

Kopā sanāca sešpadsmit sklandrauši (četrpadsmit plus divi kartupeļrauši). Smarža dievīga pa visu māju! Smaržo labāk nekā garšo, garšo labāk nekā izskatās!

Mazajai dikti garšoja (it sevišķi tas vidiņš)!

Lai labi sanāk!

20. Oct 2009, 21:30

man vārīti burkāni negaršo..bet šito redzu pirmo reizi😀

20. Oct 2009, 18:25

Ņam-ņam! 😀