SEB aptaujā gandrīz puse vecāku apliecina, ka nezina par nodokļu atlaidēm, veidojot ilgtermiņa uzkrājumu bērnam

SEB aptaujā gandrīz puse vecāku apliecina, ka nezina par nodokļu atlaidēm, veidojot ilgtermiņa uzkrājumu bērnam

25. Jul 2012, 14:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

SEB bankas un vecāku apvienības Māmiņu klubs jaunākais pētījums par ilgtermiņa uzkrājumu veidošanu bērniem norāda, ka gandrīz puse jeb 42% vecāku Latvijā nezina par valsts atbalstu – nodokļu atlaidēm, veidojot ilgtermiņa uzkrājumu sev vai savam bērnam. Tieši neziņa par iedzīvotāju ienākuma nodokļa atlaidēm var būt viens no kavēkļiem daļai vecāku veikt uzkrājumu bērna nākotnei. 

 

Aptaujas dati norāda, ka gandrīz ceturtdaļa respondentu (23%) jau veido uzkrājumu bērniem, 30% - plāno veidot uzkrājumu, un nedaudz vairāk kā trešdaļa (31,8%) uzkrājumu veidot vēlētos, bet viņiem šobrīd nav tādas iespējas.

 

Starp biežāk minētajiem iemesliem, kas attur no uzkrājumu veidošanas, respondenti min ne tikai līdzekļu trūkumu, bet arī zināšanu trūkumu par to, kāds ir ilgtermiņa uzkrājumu veidošanas princips un kādi ieguvumi no uzkrājumiem ir šobrīd un nākotnē, kad bērns jau būs liels.

 

SEB dzīvības apdrošināšanas valdes priekšsēdētājs Ints Krasts: "Iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju par veiktajiem ilgtermiņa uzkrājumiem dzīvības apdrošināšanā sava vai savu bērnu labā, var saņemt atpakaļ pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli 25% apjomā. Piemēram, ja katru mēnesi ir iemaksāti uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā 50 lati, kas gada laikā kopā sastāda 600 latus, tad iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, no valsts var atgūt samaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli 150 latu apjomā. Lai saņemtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu par iepriekšējā gada iemaksām, savus ienākumus var brīvprātīgi deklarēt visa nākošā gada laikā, ja vien cilvēks nav kādā no tām iedzīvotāju kategorijām, kurām gada ienākumu deklarācija obligāti jāiesniedz līdz 1. aprīlim".

 

Sadarbībā ar vecāku apvienību Māmiņu klubs SEB banka vecāku noskaņojumu pēta regulāri, lai iespēju robežās sniegtu vecākiem trūkstošo informāciju un skaidrotu uzkrājumu lomu ģimenes budžeta veidošanā un nākotnes plānošanā. Salīdzinot ar šā gada aprīlī veikto aptauju, vērojamas būtiskas izmaiņas, atbildot uz jautājumu, kāds būtu bērnam veidotā uzkājuma mērķis. Ja vēl šā gada aprīlī 66% vecāku atzina, ka uzkrājumu veido, lai nodrošinātu bērnam kvalitatīvas augstākās izglītības iegūšanu, tad mazāk kā pusgada laikā uzkrājuma veidošanu bērna izglītības iegūšanai un studiju maksai izvēlas jau 72,8%. Attiecīgi sarucis vecāku skaits, kuri uzkrājumu veido, lai palīdzētu bērnam nākotnē ar pirmās pastāvīgās dzīvesvietas iegādi (no 9% līdz 7,9%), mazāk par procentu uzkrājumu veidotu ceļojumam (no 2% līdz 0,6%), no 6% līdz 5,1% samazinājies vecāku skaits, kas krātu dāvanai 18 gadu jubilejā.

 

Pēc SEB dzīvības apdrošināšanas datiem, SEB dzīvības apdrošināšanā par savu apdrošināšanas akciju sabiedrību ir izvēlējušies 7,5 tūkstošu bērnu vecāki. Aktīvākās krājējas bērnu nākotnei ir sievietes - no visiem bērnu uzkrājumu līgumiem ap 70%  slēgušas sievietes, 30% – vīrieši. 99,8% no vecākiem bērnu uzkrājumus veido 5 gadus un ilgāk, kas vecākiem dod iespēju izmantot arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa atlaides. Vidējais viena bērnu uzkrājuma līguma termiņš ir 10,5 gadi. No visiem, kas veido uzkrājumu bērna nākotnei, lielākā daļa jeb 62% izvēlējušies arī papildus nelaimes gadījumu apdrošināšanu.

 

Aptauja par bērna uzkrājumu veidošanu tika veikta šā gada septembrī sadarbībā arMāmiņu klubu un tajā piedalījās 400 respondenti.