Rotaļlietas: 12 padomi drošiem Ziemassvētkiem

Rotaļlietas: 12 padomi drošiem Ziemassvētkiem

04. Sep 2010, 16:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Rotaļlietu pamatuzdevums ir veicināt bērnu attīstību. Rotaļlietu drošums ir viena no pamat prioritātēm un, lai pārliecinātos, ka rotaļāšanās brīvdienu laikā mūsu bērnus neapdraud, izvēloties rotaļlietas, jāņem vērā sekojoši padomi:

 


-    Noteikti iepazīstieties ar informāciju uz rotaļlietas etiķetes. Iepazīstieties ar vecuma un drošuma rekomendācijām – ņemiet šo informāciju vērā. Neiegādājieties rotaļlietas, kurām NAV CE  zīme uz rotaļlietas vai tās iepakojuma. Tai pat laikā CE zīme nav paredzēta kā patērētāja ceļvedis, tā ir zīme ar kuras palīdzību ražotājs apliecina, ka prece atbilst visām būtiskajām un piemērojamām ES drošuma prasībām, kas  ir vienas no bargākajām pasaulē.


-    Izvēlieties rotaļlietas atbilstoši bērna vecumam, spējām un  zināšanu līmenim. Rotaļlietas, kas nav piemērotas atsevišķai vecuma grupai var radīt drošuma risku. Noteikti izlasiet un sekojiet vecuma ierobežojumiem – īpaši simbolam 0-3 (skatīt attēlu pa labi) un tekstam  „nav piemērots bērniem, kas jaunāki par 36 mēnešiem”, kas parasti kombinēti ar informāciju par iespējamiem riskiem. Šis simbols un teksts ir BRĪDINĀJUMS nevis ieteikums/rekomendācija.


-    Nedodiet rotaļlietas ar sīkām detaļām bērniem jaunākiem par 3 gadiem,  jo šī vecuma bērniem ir tendence ievietot rotaļlietas mutē un sīkās detaļas rada aizrīšanās risku. Pārliecinieties, ka mīksto rotaļlietu acis, deguns un citas sīkas detaļas ir stingri piestiprinātas.


-    Uzmanīgi sekojiet rotaļlietas montāžas un lietošanas instrukcijām.  Glabājiet rotaļlietas instrukcijas un informāciju, kas nāk līdzi iepakojumā, drošā vietā.


-    Vienmēr iegādājieties rotaļlietas pie uzticamiem uzņēmējiem un interneta tirgotājiem.  Sevi cienošs pārdevējs rūpējas par produkciju, ko pārdod un parasti atbalsta preces atpakaļ pieņemšanu.  Negodīgie tirgotāji ir tendēti ignorēt būtiskās veselības un drošuma prasības un var pārdot arī viltotas rotaļlietas. Īpaša uzmanība būtu jāpievērš internetā iegādātām rotaļlietām, rotaļlietām, kas tiek dāvinātas bērniem un lietotām rotaļlietām.


-    Uzraugiet bērnus, kad tie rotaļājas – pārliecinieties, ka visas rotaļlietas ar kurām Jūsu bērns rotaļājas, ir tam paredzētas, kā arī atbilstošas tā vecumam un spējām. Ar dažām rotaļlietām, tādām kā skrituļdēlis, skrituļslidas  un velosipēdi, jānēsā papildus drošības līdzekļi – ķiveres, ceļu un elkoņu aizsargi.


-    Periodiski pārbaudiet rotaļlietas, vai tās nav saplīsušas, vai nevar radīt savainojumus vai kādi citādi apdraudēt bērna veselību. Izmetiet saplīsušas rotaļlietas nekavējoties.


-    Pārliecinieties, ka rotaļlietas, kas paredzētas vecākiem bērniem, nenonāk bērnu, kas jaunāki par 36 mēnešiem, rīcībā, jo šādas rotaļlietas var saturēt sīkas detaļas.


-    Pirms nodot rotaļlietu bērniem, atbrīvojiet to no iepakojuma un izmetiet, ieskaitot plastmasas maisiņus, kartonu, papīra un plastmasas lodziņus (Bet vienmēr saglabā instrukcijas!). Pārliecinieties, ka mazi bērni nerotaļājas ar celofāna maisiņiem, jo pastāv nosmakšanas risks.


-    Māciet bērnam novietot rotaļlietas atbilstošās vietās, lai izvairītos no negadījumiem.  Mājās neatstājiet rotaļlietas uz kāpnēm un grīdas, kur cilvēki bieži pārvietojas. Parūpējaties par izlietoto bateriju izmešanu.


-    Vienmēr ziņojiet ražotājam un uzraudzības institūcijām, ja Jūs vai Jūsu bērns atklāj, ka rotaļlieta rada apdraudējumu. Apmeklējiet ES ātrās informācijas apmaiņas sistēmas par bīstamajām precēm (RAPEX)mājas lapu http://ec.europa.eu/rapex , kas sniedz detaļas par bīstamajām precēm, kas izņemtas no tirgus, ieskaitot rotaļlietas.

 

Atcerieties šie padomi derīgi visu gadu, ne tikai Ziemassvētku laikā!

Vai Tu jau esi izvēlējusies Ziemassvētku dāvanas savam mazajam?