Riekstu bezē torte-pirmais mēģinājums

Riekstu bezē torte-pirmais mēģinājums

13. Jul 2012, 17:45 taschinka taschinka

Riekstu bezē  ir mana vīra un dēla mīļās tortes.Līdz šim es nebiju nekad to gatavojusi,bet ļoti gribējās izmēģināt,iemācīties,lai varu palutināt mīļos ar to,kas viņiem ļoti garšo. Beidzot saņēmos un lūk,mans pirmais mēģinājums.

 

Sastāvdaļas riekstu bezē biskvītam:

* 4 olas baltumi

* 1 glāze rieksti,apcepti,sagriezti ar nazi

* 1 glāze cukurrs

* citronskābe 1/4  tēj.k

* 2 ēd.k kartupeļu ciete

Sastāvdaļas krēmam:

Krēmu katrs gatavo kāds garšo,es pagatavoju no olas dzeltenumiem,jo tie palika pāri. * 4 olas dzeltenumi

* 4 ēd.k cukurs vārot krēmu un 2 ēd.k putojot sviestu

* 4 ēd.k cukurs

* vaniļas cukurs

* 200ml piens

* biešu sula krēma iekrāsošanai

* 100g sviests,bet var arī vairāk atkarīgs cik treknu vēlas Gatavojam bezē:

Riekstus apcepam,atdzesējam un ar nazi  sagriežam.Ja dauzīs,vai blenderēs,tad atdalīsies eļļa un tie lips kopā.Un ar nazi vienkārši griežas.

Es gatavoju divus biskvītus,katru no 2 olām.Līdz ar to  visas sastāvdaļas sadalam divās daļās. Baltumus putojam ar citronskābi,lēnām pievienojam cukuru.Turpinam putot līdz baltumi palikuši ļoti stingri,ka nekrīt nost no trauka.

Iecilājam kartupeļu cieti un riekstus.Uz cepamā papīra liekam tādā formā un izmērā kādu torti vēlamies.

Cepam uz vismazākās uguns kāda vien iespējama cepeškrāsnij ap 40 minūtēm- 1 stundai.Tad izslēdzam uguni un atstājam atdzist ar mazliet atvērtām durtiņām cepeškrāsnī.Receptēs minēts,ka jācep 100grādos ap 1 stundu,bet tā kā man grādus nerāda,tad es vienkārši uz vismazāko uguni cepu un ik pa laiciņam apskatījos kā izskatās.Kad virsa ir sausa,pažuvusi,tad uguni noteikt jāslēdz ārā.

Šādi izcepam otru biskvītu.

Gatavojam krēmu:

Olu dzeltenumiem pievienojam cukuru,vaniļas cukuru un ar putojamo slotiņu izmaisam,pievienoajm miltus,izmaisam,lai  ir viendabīga masa.Uzsildam pienu,siltu,pievienojam olu dzeltenumiem.Izmaisam un liekam ūdens peldē karsēties,nepārtraukti maisot līdz masa sabiezē un ir izveidojies krēms.

Sviestu putojam ar cukuru līdz tas kļūst gaišs,tad pievienojam atdzisušo krēmu,biešu sulu un visu saputojam. Bezē ripas apsmērējam ar krēmu un liekam ledusskapī.

Zem bezē ripām vēl var izcept,pievienot parasto biskvītu.

taschinka taschinka 16. Oct 2011, 15:35

Krēmam vajadzēs 4 ēd.k milti

taschinka taschinka 26. Sep 2011, 10:27

Paldies!
bet es taču arī tikai mācos,iesaku nebaidīties no neveiksmēm un mēģināt,jo arī man ir bijušas daudz neveiksmes,bet tās mani neattur 😉 😀
Savu pirmo kūku uzcepu 2 gadus atpakaļ un šo divu gadu laikā arī gatavoju un mācos,godīgi sakot es ar labprāt izietu kādus kursus,pamācītos,jo ir tik daudz lietas,ka vēl jāmācas un jāmācās. 😀