Rauga mīklas poņčiki

Rauga mīklas poņčiki

03. Jul 2012, 22:21 taschinka taschinka

Poņčikus esmu gatavojusi tikai vienu reizi mūžā,un tā pati reize bija tik sen,ka lāgā vairs neatceros kā un kas.

 

Poņčiki ir gana neveselīgi,bet tomēr ļoti garšīgi,kā jau bērnības atmiņas un garša.Tad,lūk,es nolēmu izmēģināt rauga mīklas poņčikus.gatavošana ir ļoti vienkārša,tikai mazliet prasa laiku gan pagatavot,gan pēc sevis visu savākt.

 

Sastvāvdaļas:

* 25g svaigais raugs

* 200ml piens

* 2 olas dzeltenumi un 1vesela ola

* šķipsniņa sāls

* 8 ēd.k cukurs,bet var arī vairāk vai mazāk

* 500g milti aptuveni

* vai nu vanilīns,vai citrona miziņa,vai kāds alkohols,piemēram rums,konjaks.

 

Pagatavošana:

Siltā pienā izšķīdinam raugu,pievievojam 1 ēd.k cukuru un 1 ēd.k miltus,visu izmaisam.Taruciņu pārklājam ar pārtikas plēvi un atstājam raudzēties 10 minūtes.Olas dzeltenumus viegli sakuļam ar atlikušo cukuru,sāli,pievienojam ieraugu,tad lēnām maisam iekšā miltus.Mīklai jāsanāk tādai,lai nelīp pie rokām,jo vēlāk tā būs jārullē. Liekam mīklu trauciņā,pārsedzam ar pārtikas plēvi un liekam siltumā raudzēties uz 1 stundu.

 

Šādi mīkla izskatās jau uzrūgusi.Izrullējam un ar glāzi izspiežam aplīšus,kuriem ar vēl mazāku glāzi izspiežam vēl aplīšus,lai izveidojas gredzentiņi. Uzkarsējam eļļu ap 0,5l un liekam tajā gredzentiņus.Eļļai jābūt ļoti karstai,kā ieliek gredzentinu tas automātiski paceļas augšā.Cepam no abām pusēm brūnus,tumši brūnus.

 

Jo plānāki un mazāka izmēra poņčiki,jo ātrāk izcepas. Gatavos poņčikus liekam uz papīa dvieļa,lai eļļa notek.tad liekam traukā un pārkaisam ar pūdercukuru.

taschinka taschinka 15. Sep 2011, 15:53

Ja lietosi svaigo raugu un tieši kā receptē,tad es garantēju,ka sanāks.Ja nav kur raudzēt,nav siltuma ir divi varianti:
1.uzsildīt cepeškrāsni kādas 2-3 minūtes,tad izslēgt un tur raudzēt,līdz mīkla palielinajusies 2-3 reizes kā bildē redzams.Aptuveni 1-1,5 stundas.
2. variants ir vienkārši istabas tempertūrā,tā arī uzrūgs,bet vienīgi būs jāgaida ilgāk.2-4 stundas,atkarīgs no siltuma istabā.

Abos variantos ieliekam mīklu traukā,pārsedzam ar pārtikas plēvi tā,lai netiek gaiss klāt un vēl ietinam dvielī.Un tad tik gaidam līdz uzrūgs.
Es agrāk ar uz rauga mīklām pat virsū neskatījos,jo bija bail,ka nesanāks,bet tagad gatavoju gan ar ieraugu,gan bez un viss labi rūgst.galvenais vēlēšanās,neatlaidība,ja vienā reizē nesanāk un pacietība.
lai veicas! 😉