Šo recepti mans vīrs, kad dienēja armijā, noskatīja no uzbekiem un pats pilnveidoja gadu gaitā. Līdz šim nezinu vēl nevienu, kurš plovam liktu klāt zirņus un rozīnes...Man pašai bija liels pārsteigums, kad pirmo reizi to ēdu.
Mēs parasti taisām ātrajā katlā, bet ja tāda mājās nav tad var arī pīlē...
Nepieciešams:
- rīsi 0,5 kg
- 2 lieli sīpoli
- 2 lieli burkāni
- 2 lielas saujas pelēko zirņu
- 2 galvas ķiplokus
- 0,5 kg gaļa
- 1,2 l ūdens
- pusotra sauja rozines
- sāls, pipri, kajēnas pipari, lauru lapas, šķipsniņa ķiplokpiparus
Obligāti jāievēro visu sastāvdaļu proporcijas, jo, ja ūdens būs pa maz, tad rīsi piedegs, bet, ja par daudz, tad nesanāks sauss..
Gaļu sagriežam nelielos kubiciņos un apcepjam tos.
{pic:1}
Lejam ātrajā katlā udenī visas garšvielas, gaļinu, zirņus. Taisām vāku ciet un no vārīšanās brīža apmēram 35 minūtes vāram uz vidējas uguns. Ja taisam pīlē, tad skatāmies, kamēr gaļa paliek pamīksta un zirņi tāpat. Pēc laikiem varētu būt tas pats. Zirņus var pamērcēt, pirms liekam vārīties, bet, ja piemirstās, tad var neuztraukties, jo visa procesa garumā viņi izvārās mīksti.
{pic:2}
Kamēr gaļiņa vārās, tikmēr nomizojam un sarīvējam uz rupjās rīves burkānus.
{pic:3}
Sagriežam sīpolus smalki.
{pic:4}
Apcepjam tos, var gan kopā cept, gan atsevišķi.
{pic:5}
Kad gaļina jau pavārīta, liekam klāt apceptos sīpolus, burkānus, rīsus, kas iepriekš obligāti nomazgāti, rozīnes un abas ķiploku galviņas(nenotīrītas) visu samaisa un turpina vārīt. Ātrajā katlā apmēram 15 min. vārīt uz palēnas uguns un pēc tam 10 minūtes bez uguns sautēt. Pīlē turpināt sutināt, kamēr rīsi gatavi un ūdens iztvaikojis.
{pic:6}
Atļauj atpūsties un tad tikai ver vaļā vāku...Ideāls plovs ir sanācis tad, ja rīsi ir mīksti un nav palicis lieks ūdens, kā arī nav piededzis, mitrums ir jūtams no rozīnēm, vienalga vai gaišās vai tumšās. Klāt vēl piedzeram kefīriņu.Labu apetīti...
{pic:7}
Māmiņa Elīna Siliņa
Vairāk uzzini ŠEIT!
vareetu buut garshiigs.....😀😀😀
intresanti...esmu dzirdējusi ka rozīnes garšīgas siltajos ēdienus,bet tas nav prekš manis😃