Pērtiķu maize

Pērtiķu maize

05. Mar 2012, 11:30 taschinka taschinka

Meklējot atbildi, kāpēc tad šo maizi sauc par Pērtiķu maizi (Monkey Bread), atradu divus variantus. Viena versija esot tāda, ka šī maize līdzinās baobaba augļiem, ko ir iecienījuši pērtiķi, bet otrs variants šīs maizes nosaukumam ir pavisam vienkāršs, - šo maizi ēd laužot nost pa gabaliņam.

Sastāvdaļas: 1/2 paciņa sausā rauga( vesela paciņa 11g) 100ml piens 1 ola 150g skābais krējums 1 ēd.k cukurs 1 tēj.k sāls,bet būtībā sāls un cukura daudzums atkarīgs no tā kādu maizi cepam,saldu vai sāļu 100g sviests vai margarīns sezama sēkliņas apvilāšanai ap 150g siers,50g mīklā un 100g pildījumā,bet var likt tikai mīklā ap 300g milti

Pagatavošana: 50ml siltā pienā iemaisam raugu un 1 tēj.k cukuru. Apsedzam un ļaujam pacelties. Olu viegli sakuļam ar sāli,pārējo cukuru,krējumu,rīvētu sieru.Pievienojam pacēlušos raugu.Beram klāt miltus.Lēnām beram,mīcam un skatamies līdz mīkla vairs nelīp pie rokām.

 

Ieeļļojam trauku kur raudzēsim mīklu,liekam iekšā mīklu,apsedzam trauku ar pārtikas plēvi un raudzējam siltā vietā ap 1 stundu,līdz mīkla dubultojusies.

 

No uzraudzētās mīklas veidojam bumbiņas mandarīna lielumā,bet izmērs aptuveni.

 

Katru bumbiņu saplacināju,ieliku sieru un savēlu atpakaļ bumbiņu. Man sanāca 15 bumbiņas.

 

Izkausējam sviestu. Katru bumbiņu apvilājam sviestā,tad sezama sēkliņās.Liekam cepamtraukā.Atlikušo sviestu pārlejam pāri mīklas bumbinām,kas jau cepamtraukā.

 

Trauku ar bumbiņām liekam maisiņā un siltā vietā uz 40 minūtēm.

 

Pēc tam cepam ap 200 grādiem ap 20-30 minūtēm,līdz skaisti brūna mūsu maize.

 

Maize ir ļoti maiga, mīksta, pūkaina. Viegli atdalās visas daļas, laužam un ēdam. Siera pildījuma vietā var likt ko vēlas, saldu un sāļu vai arī nelikt neko

 

Pērtiķu maize sanāca nudien varengarda. Pagatavošana nav sarežģīta,mīkla labi rūgst un nesagādā nekādas problēmas.

 

Tā kā taps vēl dažāda veida Pērtiķu maize manā virtuvē.