Par dzīvi bez C hepatīta

Par dzīvi bez C hepatīta

14. Aug 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sniedz savu balsi, lai apturētu C hepatīta izplatīšanos Latvijā, piedāvājot bezmaksas ārstēšanās terapiju inficētajiem cilvēkiem, atgriežot tos darba tirgū, dodot tiem iespēju radīt pēcnācējus, kā arī, novēršot pacientu izceļošanu uz valstīm, kur terapija tiek piedāvāta bez maksas.

Ieskaties patiesos C hepatīta saslimušo

 

Stāsta Veronika:

Vai Jūs ziniet, kā tas ir – mātei noskatīties, kā viņas bērni lēnām „aiziet”? Es šeit nerunāju par aiziešanu no ģimenes, bet „aiziet” veselības problēmu dēļ. Man tā ir!  Nevienam to nenovēlu! Nevienam! Diagnoze – c hepatīts. Juris un Valters ir dvīņi, un nu jau pilngadīgi. Diagnozi atklājām vien pirms gada. Visādi izmēģinājām sadabūt naudu, lai ārstētos, ārstēšanās kursu pat uzsākām, bet nevarējām atļauties to turpināt. Kas tālāk? Nezinu. Vēlos, lai viņiem ir iespēja dzīvot pilnvērtīgi!

Es nelūdzu palīdzību, bet aicinu ikvienu sargāt savus tuvākos un sevi pašu. Kā? Apmeklēt www.manabalss.lv un nobalsot par to, lai ikvienam, kurš ir inficējies ar c hepatītu, būtu iespēja ārstēties!

 

Stāsta Zigis, 35 gadi:

Ja es Jums vārdiem varētu izstāstīt kā jūtos...Gribu dzīvot kā normāls cilvēks – priecāties, strādāt, sportot...kaut vai ballēties kādā no festivāliem! Daļēji jau  varu, bet viena doma man traucē – es zinu, ka man ir c hepatīts un izārstēt to atļauties nevaru. Sekas? Neatgriezeniski aknu bojājumi vai pat vēzis. Tālāk paši saprotiet.. Neesmu no tiem, kuri čīkst, vienkārši fiziski tam spēka nepietiek.

Tu vari man palīdzēt! Nobalso, lai ikvienam, kurš slimo ar C hepatītu, būtu iespēja ārstēties www.manabalss.lv

Stāsta Inga,  32 gadi:

Mans stāsts sākās skaisti – ar ziņu, ka gaidu bērniņu. Bērna gaidīšana ikviena cilvēka dzīvē ir īpašs brīdis, kad tu it kā sāc vēlreiz dzīvot no jauna. Kad tuvojās lielais notikums, nojautu, ka tas nebūs tik viegli, bet biju tam gatava. Jā, dzemdības bija smagas, bija nepieciešama pat asins pārliešana..Tad šķita, ka viss beidzās labi, bet patiesība bija citāda...un tas bija sākums mana stāsta skumjajai daļai.

Vairākus mēnešus pēc dzemdībām sāku ļoti slimot, regulāri apmeklēju ārstu un tad atklājās, ka esmu inficēta ar C hepatītu. Kā? Lai arī pierādījumu nav, tomēr visi, tostarp es, klusībā zinu, ka tieši asins pārliešana dzemdībās bija liktenīgais notikums...

Sākumā biju pilnīgi šokā! Viss mans laiks kā uz mirkli apstājās. Nesapratu, kas tagad ar mani būs, kam ir nozīme un vai vēl dzīvošu. Nezināju arī to, kas C hepatīts ir par slimību, kādas sekas tam var būt, tikai nojautu - tas ir nopietni un mani dzīvē priekšā gaida lielas pārmaiņas.

Pirmās pārmaiņas, protams, bija veselība – jutos slikti, nogurusi, sāpēja galva... Tad sekoja nākamais trieciens - zāļu izmaksas! Šobrīd mana alga ir 147 lati, no kuriem 127 lati ir ārstēšanās izdevumi. Neprasiet, kā es dzīvoju! To vārdiem izstāstīt nav iespējams! Valsts šobrīd kompensē ārstēšanās izdevumus tikai 75% apmērā, kaut citās Eiropas Savienības valstīs tie ir 100%. Ļoti daudzi cilvēki pamet savas ģimenes, lai dotos uz citām valstīm ārstēties, bet es nevaru aizbraukt, jo man šeit ir cilvēki, par kuriem rūpēties un kurus audzināt.

Ziniet, kas sāp? Sāp ne jau tie %, bet gan attieksme no atbildīgajām institūcijām. Visi sola, sola, bet uz priekšu nekas neiet. Turklāt šis jau nav stāsts par pareiziem vai nepareiziem lēmumiem, šis ir stāsts par cilvēkiem, par viņu dzīvībām. 

Esmu pateicīga tiem, kuri šajā laika posmā ir blakus -  mani tuvākie un draugi no Hepatīta biedrības, ar kuriem kopā mēģinām izcīnīt katrs savu cīņu ar šo slimību, kā arī panākt to, lai valsts mūsu ārstēšanu atbalstītu 100% apmērā.  

Ārstēšanās kursā man ir atlikušas vien pāris nedēļas, un es ceru, ka izārstēšos. Bet es zinu daudzus, kuri ārstēšanos nav uzsākuši, jo vienkārši nevar to atļauties, tāpēc es aicinu ikvienu nestāvēt malā, nebūt vienaldzīgam un iesaistīties. Viss, kas ir jāizdara, ir jāapmeklē www.manabalss.lv un jānobalso par to, lai ikvienam, kurš ir inficējies ar C hepatītu, būtu iespēja ārstēties. Kopā mums ir jāsavāc 10 000 parakstu! Paraksties, lai šādu stāstu būtu arvien mazāk.

 

Stāsta Kristīne, 29 gadi:

Esmu pārdevusi visu, kas man bija – savu golfiņu, veco māju laukos, ko mantoju no vecākiem, arī studijas nepabeidzu. Kāpēc? Pirms gada atklājās, ka man ir C hepatīts, un vajadzēja naudu, lai ārstētos. Vienkārši nenormāla summa bija nepieciešama! Vai izārstējos? Nezinu. Pēc divām nedēļām būs atbilde.

Tu vari man palīdzēt! Nobalso, lai ikvienam, kurš slimo ar C hepatītu, būtu iespēja ārstēties www.manabalss.lv