Notiks "Millenium" triloģijas pirmās daļas "Meitene ar pūķa tetovējumu" atvēršanas svētki

Notiks "Millenium" triloģijas pirmās daļas "Meitene ar pūķa tetovējumu" atvēršanas svētki

20. Aug 2010, 18:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien plkst. 14.00 "Apgāds Zvaigzne ABC" grāmatnīcā Valdemāra ielā 6 notiks Stīga Lārsona (Stieg Larrson) MILLENNIUM triloģijas pirmās daļas - "Meitene ar pūķa tetovējumu" atvēršanas svētki.

 

"Meitene ar pūķa tetovējumu" šobrīd ir viena no populārākajām grāmatām pasaulē. Tā ievieš jaunas vēsmas kriminālromāna žanrā, pēc ilgiem laikiem piesakot spilgtu "taisnības cīnītāja", šajā gadījumā, - "cīnītājas" vai pat "atriebējas" tēlu.

 

Grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies Zviedrijas Sociālo un Veselības lietu ministrijas valsts sekretārs Johans Tiedemans (Johan Tiedemann), Zviedrijas vēstnieks Latvijā Mats Stafansons (Mats Staffansson), "Apgāds Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka, grāmatas tulkotāja Dace Deniņa un redaktore Silvija Brice.

 

Zviedru rakstnieka un žurnālista Stīga Lārsona MILLENUIM triloģijas, kas pasaulē jau pārdota vairāk kā divdesmit miljonos eksemplāru, pirmā daļa "Meitene ar pūķa tetovējumu", ir noslēpumiem, kaislībām un intrigām caurvīts stāsts, kas pavisam noteikti nespēj atstāt vienaldzīgu nevienu grāmatas lasītāju un uztur psiholoģisku spriedzi līdz pat pēdējai lappusei.

 

Pasaulē šis romāns jau ir pielīdzināts Dimā, Dikensa un Igo darbiem, rakstnieki un literatūras kritiķi gandrīz vienbalsīgi atzinuši, ka tieši Līsbeta Sālandere, jeb meitene ar pūķa tetovējumu, ir Stīga Lārsona radītās MILLENNIUM triloģijas fenomenālo panākumu pamatā. Viņa uzskatāma par vienu no oriģinālākajiem tēliem mūsdienu literatūrā. Pastāv uzskats, ka triloģijas romānu galvenos varoņus Stīgs Lārsons aizguvis no savas tautietes Astrīdas Lindgrēnes radītajiem bērnu literatūras klasikas tēliem - Kalles Blumkvista un Pepijas Garzeķes un romānā "Meitene ar pūķa tetovējumu" viņi satiekas tehnoloģiju laikmetā, jau pieauguši.

 

Stīgs Lārsons (1954. - 2004.) ir darbojies gan žurnālistikā, gan politikā. Politiskās pārliecības vadīts, viņš ir izveidojis Swedish Expo Foundation - organizāciju, kas cīnās par rasisma un totalitārisma izskaušanu Zviedrijas sabiedrībā un politiskajā arēnā. Piecdesmit gadu vecumā Stīgs Lārsons mira no sirdstriekas, taču atstāja pasaulei neatsveramu mantojumu: trīs grāmatu manuskriptus. Šos darbus Stīgs Lārsons bija rakstījis vien savam priekam, nemaz neplānojot tos kādreiz publicēt. Doma par romānu izdošanu rakstniekam radās tikai neilgi pirms nāves, tādēļ MILLIENNIUM triloģijas pirmais romāns "Meitene ar pūķa tetovējumu" tika laists klajā tikai pēc viņa nāves.

 

2005. gadā romāns ieguva prestižo Glass Key apbalvojumu kā 2005. gada labākais Ziemeļeiropas kriminālromāns. Grāmata saņēmusi arī daudzus citus prestižus apbalvojumus. Grāmatai kā 2008. gada labākajam daiļliteratūras darbam tika piešķirta Exclusive Books Boeke Prize, bet 2009. gadā grāmata saņēma Eiropā populārā grāmatnīcu tīkla Waterstone Gada grāmatas titulu. Līdz ar MILLIENNIUM triloģijas pirmā romāna nākšanu klajā Stīgs Lārsons kļuva par vienu no populārākajiem rakstniekiem Eiropā, bet 2008. gadā kļuva par otro visvairāk pieprasīto rakstnieku pasaulē, līdera godu atdodot vien Hāledam Hoseinī ("Pūķa ķērājs"). Pasaulē kopumā šobrīd ir pārdoti vairāk nekā divdesmit miljoni MILLIENNIUM triloģijas grāmatu eksemplāru, bet Dānijā romāns "Meitene ar pūķa tetovējumu" ir kļuvis par otro visu laiku visvairāk pirkto grāmatu, piekāpjoties tikai Bībelei.

 

Vairākas Holivudas ietekmīgākās kinokompānijas ir izrādījušas interesi par romāna ekranizēšanas iespējām.

 

www.zvaigzne.lv