Lielākās galvassāpes šogad sagādās mājokļa un transporta izdevumi

Lielākās galvassāpes šogad sagādās mājokļa un transporta izdevumi

15. May 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja 2011. gadā, īpaši gada pirmajā pusē, viens no galvenajiem inflācijas dzinējspēkiem bija augošās pārtikas cenas, tad šogad galvenā uzmanība varētu būt pievērsta mājokļa un transporta izdevumiem, kas arī uzskatāmas par nozīmīgām izdevumu grupām, secināts SEB bankas Mājsaimniecību finanšu apskatā. 

Tieši pirmās nepieciešamības preces un pakalpojumi bija tie, kas 2011. gada laikā uzrādīja būtisku cenu pieaugumu - pārtikas cenas kāpušas vidēji par 7.9%, mājokļa izdevumi – par 7.6%, transporta izdevumi – par 7.8%, kas ievērojami pārsniedz gada inflācijas vidējo rādītāju 4.4%. SEB bankas eksperti uzskata, ka šogad pārtikas preču cenu pieaugums varētu būt mērenāks, atsevišķās produktu grupās var sagaidīt pat nelielu cenu kritumu, savukārt Latvijas mājsaimniecību budžetos lielāku pieaugumu varētu piedzīvot mājokļu un transporta izdevumi, kas veido būtisku izdevumu apjomu mājsaimniecību budžetos.

„Degvielas cenu kāpums gada sākumā jau iecirtis pamatīgu robu autobraucēju maciņos, turklāt arī tiem iedzīvotājiem, kuriem nav savs auto, nav iemesla priecāties, jo degvielas cenu palielināšanās dēļ sadārdzinās ražošana un pakalpojumu sniegšana, tādējādi var pieaugt dažādu preču un pakalpojumu cenas. Līdzīga situācija ir ar komunālajiem maksājumiem - izdevumiem par apkuri, dabasgāzi un citiem pakalpojumiem, kuri pēdējo pāris gadu laikā būtiski auguši, un arī šo izmaksu pieaugumu mājsaimniecības izjūt divējādi – gan tiešā veidā ar lielākiem personīgajiem maksājumiem, gan arī pastarpināti caur ražošanas izmaksu palielināšanos un preču/pakalpojumu cenu pieaugumu,” atzīst SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Pēc Rudzīša domām, ņemot vērā patēriņa izdevumu struktūru, mājokļa izdevumu sadārdzināšanos vairāk izjutīs trūcīgās mājsaimniecības, kā arī pensionāru mājsaimniecības. Savukārt degvielas cenu kāpuma rezultātā visvairāk transporta izdevumi pieaugs turīgākajām mājsaimniecībām, daudz mazāka ietekme trūcīgākajām mājsaimniecībām.

Kas Tavā ģimenē šajā gadā rada vislielākās bažas?