Kontracepcija pēc dzemdībām. Kādu izvēlēties?

Kontracepcija pēc dzemdībām. Kādu izvēlēties?

26. Oct 2013, 00:01 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

„Esmu dzemdējusi un zinu, ka tuvākajā laikā bērniņus negribu. Kādu kontracepciju man labāk izvēlēties? Spirāli vai hormonālās tabletes?“ Māmiņu Klubam jautā kāda mūsu lasītāja.

Atbild Daiga Baranovska, ARS ginekoloģe. 

„Vispirms jāsaka, ka neviena sieviete nav abstrakta. Viņai ir konkrēta dzīves situācija, dzīves ritms un dzīvesveids, tādēļ pateikt, ka tām sievietēm der tikai spirāles, bet tām – tabletes, nav iespējams.

Ja sieviete ir dzemdējusi ar ķeizargriezienu, tad spirāli neieteiktu likt ātrāk kā piecus līdz sešus mēnešus pēc tam. Rētai ir pilnībā jāsadzīst. Spirāli liek instrumentāli dzemdes dobumā. Bet, ja rēta nav sadzijusi, pastāv risks, ka var rasties dažādi nopietni sarežģījumi.

Arī tad, ja dzemdības norisinājušās ar iekaisīgiem sarežģījumiem, ir jānogaida vismaz trīs mēneši, lai izmantotu spirāli kā kontracepcijas metodi. Bet vēl labāk, ja var nogaidīt gadu, un, ja tas ir aizritējis bez sarežģījumiem, var izmantot spirāli.

Savukārt hormonālo tablešu izvēlē jāņem vērā, vai sieviete baro bērniņu ar krūti vai nē. Ja vēl ir krūts barošanas periods, var izmantot minipilles – hormonālās tabletes, kuras satur tikai viena veida hormonu – progestīnu.

Kombinēto kontracepciju – divu hormonu tabletes, riņķi vai plāksterus iesakām lietot pēc tam, kad ir beigusies bērniņa barošana ar krūti.

Protams, pirms hormonālo tablešu lietošanas jāizvērtē, vai sievietei nepiemīt klasiskās kontrindikācijas – aknu saslimšanas, nopietnas sirds un asinsvadu slimības, trombotiskas komplikācijas.

Ja pieņemam, ka sieviete ir vesela un pēc normālām, dabiskām dzemdībām, tad tas, kādu kontracepciju izvēlēties, ir viņas pašas gaumes jautājums. Pateikt, ka viena metode ir labāka nekā otra, nevaram. Izrunājam katras metodes plusus un mīnusus, un sieviete pati pieņem lēmumu.

Ja izvēlētā kontracepcijas metode nepatiks, vienmēr pastāv iespējamība to mainīt.“

Sieviešu klubs

Kādi jautājumi par kontracepciju tev šobrīd ir aktuāli?