Ķirbju gardumi

Ķirbju gardumi

17. Aug 2012, 16:07 maijbite maijbite

Ķirbja biezzupa

Jāsaka, ka neviena no receptēm nav mana, bet esmu tās pārņēmusi un lietoju kā savas – īpaši biezzupu. Receptes iesūtīju gan, lai piedalītos konkursā, gan lai arī citas māmiņas varētu izmantot šo lielo ogu – ķirbi. :) Tad nu zupai nepieciešamās sastāvdaļas: 500 g ķirbja, 1-2 burkāni, 1 sīpols, 100 g kausētā siera, 2 kubiciņi dārzeņu buljona, 1 ēdamkarote sviesta un baltmaize. Pagatavošana soli pa solim.

Ķirbi un burkānus sarīvē uz rupjās rīves.

Katlā izkausē sviestu un apcep tajā gan sīpolu, gan burkānus.

Pēc tam pievieno ķirbi un buljona kubiciņus, sautē ~ 1 minūti.

Pielej 1 l ūdens un vāra zupu uz mazas uguns ~ 10 minūtes.

Pēc tam ar blenderi zupu sablenderē.

Zupā iemaisa kausēto sieru (es dažreiz lietoju svaigo sieru „Kārums”).

Zupu lej šķīvjos un ieber sauju baltmaizes grauzdiņu.

 

Var lietot arī garneles (ļoti labi garšo pie šīs zupas) vai kādus zaļumus, piemēram, pētersīļus. Labi garšotu arī ar grauzdētām ķirbju sēklām.

 

 Ķirbja pīrāgs

Diemžēl pīrāga tapšanas gaitas man nav. :( Šo gardumu cepu pagājušajā gadā, šogad neesmu vēl cepusi (pērn ķirbi „atēdāmies” un kādu laiku vispār negribējām par to ne dzirdēt, ne redzēt, bet šogad atkal viss ok – zupiņa tiek vārīta). 

Sastāvdaļas: 600 g ķirbja, 1 bundža iebiezinātā piena, 2 olas, 60 g sviesta, 100 g mannas, 1 paciņa vanilīncukura, 1 tējk. kanēļa, 1 ēd. k. citrona sulas, nedaudz sāls.

Ķirbi sagriež gabaliņos, mazliet pielej ūdeni un sautē līdz tas gatavs. Tad ķirbi sablenderē, sajauc ar kondensēto pienu un mīkstu sviestu. Pievieno olas, citrona sulu, garšvielas un beigās iemaisa mannu. Lej apaļā veidnē un cep 150 grādos ~ stundu. Lūk, kāds man sanāca galarezultāts. :)

Lai labi garšo! :) Piebilde: garšo patiešām labi gan tiem, kam tīk ķirbju ēdieni, gan arī tiem, kas ar dzelteno kārumu ir uz Jūs. :)

 

Aicinām visus piedalīties konkursā "Ķirbju ballīte"!