Katra desmitā sieviete nelieto kontracepciju

Katra desmitā sieviete nelieto kontracepciju

04. Oct 2011, 18:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

4 mēnešu garumā portāla www.tikaisievietem.lv apmeklētājām - sievietēm tika lūgts atbildēt uz jautājumiem par ikdienas kontracepciju, tās efektivitāti, cenu un faktoriem, kas nosaka, kādu kontracepcijas līdzekli izvēlēties. Neiztrūkstoši bija jautājumi par ginekologa apmeklējumu un viņu ieteikumiem kontracepcijas izvēles sakarā un partnera iesaisti kontracepcijas līdzekļa izvēlē. Kopumā statistiskai datu apstrādei tika izmantotas 698 anketas.

 

Ar aptaujas starpniecību tika noskaidrots, ka 78% sieviešu regulāri reizi gadā iziet profilaktisko apskati pie ginekologa, turklāt pēdējā gada laikā piektā daļa (22%) aptaujas dalībnieču ir devušās pie ginekologa ar konkrētu mērķi – saņemt recepti kontracepcijas līdzekļu iegādei. Gandrīz puse aptaujāto sieviešu (45%) lieto to kontracepcijas līdzekli, ko iesaka ginekologs. Ginekologi kā piemērotākos kontracepcijas līdzekļus iesaka hormonālās pretapaugļošanās tabletes (36%) un dzemdes spirāli (21%), 7% - hormonālo vaginālo riņķi.

 

72% aptaujas dalībnieču kontracepcijas izvēlē ir svarīgas partnera vēlmes. Deviņu no desmit anketu aizpildījušo sieviešu dzīvesdraugi ir informēti kādu kontracepcijas līdzekli/metodi sieviete lieto. Kopumā trešdaļai (31%) sieviešu dzimumpartneru ir bijuši kādi iebildumi vai ierosinājumi par lietoto kontracepcijas metodi vai līdzekli. Lielāks ir neprecēto sieviešu īpatsvars, kuru partneriem ir bijuši kādi iebildumi vai ierosinājumi par lietoto kontracepciju.

 

Šīs aptaujas dalībniecēm un viņu partneriem populārākie kontracepcijas līdzekļi, kas tiek izmantoti ir vīriešu prezervatīvi un hormonālās pretapaugļošanās tabletes, tos izmanto attiecīgi 30% un 21% . 16% aptaujāto norāda, ka izmanto pārtraukto dzimumaktu, bet 10% norāda, ka vispār kontracepciju nelieto!

 

Izvēloties sev piemērotu izsargāšanās līdzekli, kontracepcijas metodes vienkārša lietošana tika atzīta kā otrs svarīgākais nosacījums (79%) aiz līdzekļa efektivitātes. 64% aptaujas dalībnieču kontracepcijas līdzekļa izvēlē nozīmīga ir tā cena.

 

Tās sievietes, kuras kā savu kontracepciju ir atradušas kontracepcijas riņķīti, ļoti atzinīgi vērtē riņķīša īpašību – zemo hormonu līmeni, un novērtē to, ka riņķītis jālieto vien reizi mēnesī.

 

Visu aptaujas datu analīzi variet lasīt www.tikaisievietem.lv .