Kas ir viena no izplatītākajām sieviešu slimībām?

Kas ir viena no izplatītākajām sieviešu slimībām?

17. Oct 2010, 12:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdes kakla vēža profilakses nedēļas ietvaros informēsim Māmiņu Kluba lasītājas par šīs slīmības norisi, profilaksi, ārstēšanu. Kas tad īsti ir šī bīstamā slimība- dzemdes kakla vēzis?


  • Dzemdes kakla vēzis ir pasaulē un Latvijā otrā izplatītākā ļaundabīgā audzēja lokalizācija sievietēm līdz 45 gadu vecumam un trešais izplatītākais vēža izraisītas nāves cēlonis sievietēm pēc krūts un plaušu vēža.

 

  • Dzemdes kakla vēzis ir biežāk sastopamā ļaundabīgā audzēja lokalizācija, ko izraisa infekcija – cilvēka papilomas vīrusa (human papilloma virus - HPV) atsevišķi augsta riska jeb onkogēnie tipi.

 

  • Dzemdes kakla vēža attīstības riskam ir pakļautas gan jaunas, gan arī vecākas sievietes – ar cilvēka papilomas vīrusa onkogēnajiem tipiem var pirmreizēji vai atkārtoti inficēties ikviena seksuāli aktīva sieviete, neatkarīgi no vecuma un iedzimtības.

 

  • Dzemdes kakla vēzis var attīstīties cilvēka papilomas vīrusa nepārejošas infekcijas rezultātā. Ja organisms nespēj tikt galā ar infekciju, pamazām rodas izmaiņas dzemdes kakla šūnās, kas potenciāli var izraisīt ļaundabīgo audzēju.

 

  • Dzemdes kakla vēža attīstības process pamatā norit bez simptomiem un ir ilgstošs. Agrīnajās stadijās šai slimībai nav nekādu simptomu, tāpēc sievietes vairumā gadījumu pat nenojauš par šīs infekcijas klātbūtni savā organismā. Progresija līdz vēža stadijai norit vidēji 10 - 20 gadus, tomēr audzējs var attīstīties arī viena vai divu gadu laikā.

 

  • Dzemdes kakla vēzis sievietēm rada ļoti nopietnas veselības, psiholoģiskās un sociālās problēmas. Dzemdes kakla vēzis un pirmsvēža bojājumi ir arī nopietns emocionālā un fiziskā stresa cēlonis.

 

  • Latvijā 3. un 4. stadijā diagnosticēti ir vairāk nekā 30% dzemdes kakla vēža saslimšanas gadījumu. 5 gadu dzīvildze ir tikai aptuveni pusei sieviešu, kurām diagnosticēts dzemdes kakla vēzis.

 

  • Latvijā ik mēnesi dzemdes kakla vēzis tiek diagnosticēts 20 sievietēm, bet 10 sievietes no tā mirst. Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā Latvijā pieaugusi par 20%. Latvija DzKV saslimstības ziņā atrodas 11. vietā Eiropā, mirstības ziņā – 5. vietā

 

  • Visefektīvākā dzemdes kakla vēža novēršanas metode ir visaptveroša profilakse – vakcinācija un skrīnings.