Kādai kontracepcijai dot priekšroku, uzsākot dzimumattiecības?

Kādai kontracepcijai dot priekšroku, uzsākot dzimumattiecības?

09. Jun 2012, 17:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda būtu labākā kontracepcija, uzsākot dzimumattiecības?Atbild Māmiņu Kluba eksperte Daiga Baranovska, ARS ginekoloģe.

 

Jautājums: 

Vēlos lūgt padomu. Ir sākušās jaunas attiecības un mans draugs vēlas, lai lietoju tabletes vai varbūt lieku spirāli. Jebkurā gadījumā kaut ko, lai tikai izsargātos. Iepriekš nekad neesmu neko lietojusi un ir bailes no dzirdētā, kādas var būt izmaiņas utt. Jā, zinu jāiet pie ginekologa, bet... tagad ir tāds posms, ka reāli nav kad aiziet un arī šī ginekoloģe manī nevieš īpašu uzticību. Godīgi sakot, man pat nav bijusi tāda viena patstāvīga.

 

Varbūt tad jau varu lūgt gan ieteikumu par kādu labu, saprotošu dakterīti, gan kādu kontracepciju labāk izvēlēties?... Paldies!

 

Atbild Māmiņu Kluba eksperte Daiga Baranovska, ARS ginekoloģe.

 

Jāatzīst, ka jautājums satur pārāk maz informācijas par pašu pacienti, lai kaut ko konkrētu jums ieteiktu. Katrai no zināmajām kontracepcijas metodēm ir savi plusi un savi mīnusi, kurus kvalitatīvi var izanalizēt tikai, sarunājoties aci pret aci ar konkrēto sievieti.

 

Ja jums nepieciešama kontracepcija tikai, lai izsargātos, tikpat labi var lietot arī prezervatīvu, kam ir minimāls blakusparādību risks.

 

Ja esat visumā vesela, jauna sieviete un jums vajag drošu kontracepciju, var izvēlēties kaut ko no hormonālās kontracepcijas klāsta. Kā pozitīvi ieguvumi šajā gadījumā minami - regulārs menstruālais cikls, mazākas intensitātes asiņošana, mazākas sāpes menstruāciju laikā. Tiesa, jārēķinās, ka atsevišķos gadījumos novērojamas arī nevēlamas blakusparādībās, piemēram, svara pieaugums, libido samazināšanās vai neregulāra asiņošana, tomēr tas ir salīdzinoši reti.

 

Dzemdējušām sievietēm, kurām vajadzīga droša kontracepcija ilgākam laika periodam, mēs iesakām dzemdes spirāli. Tiesa, šajā gadījumā rūpīgi jāizvērtē iekaisumu un STS risks, kā arī jāizanalizē menstruālās asiņošanas raksturs, jo parastajai spirālei ir tendence asiņošanu pastiprināt.

 

Kas attiecas uz labu ārstu, jūsu gadījumā vislabākie padomdevēji varētu būt draudzenes vai darba biedrenes. Domāju, ka kāda Jums noteikti varēs ieteikt savu labo ginekologu, un tā būs visuzticamākā un drošākā rekomendācija.

 

Vizīti pie dr. Daigas Baranovskas varat pieteikt pa tālruni   67201007!