Kā pa svētkiem nepārēsties?

Kā pa svētkiem nepārēsties?

23. Dec 2012, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Lai nākamajā gadā būtu veiksme, saticība un pārticība, Ziemassvētkos jāēd 12 ēdieni. Bet, kā pēc šādām ēšanas pārmērībām nesākt sevi šaustīt un ātri atgūties?

Jautājam dietologam Andim Brēmanim.

Ja ikdienā vienmēr ievēro veselīgu dzīvesveidu un cik vien iespējams, ēd veselīgi, tad pārmērības pa svētkiem esi sev godīgi nopelnījusi. Protams, arī visas citas var atļauties apēst ko neveselīgu un kaut vai 12 porcijas pēc kārtas, tikai tad jāsaprot, ka pēc svētkiem ar ēšanas pārmērībām jāpiebremzē.

Un svētku vakara gaitu plāno tādu, lai nebūtu tikai jāsēž pie galda un jāēd. Rīkojiet rotaļas un smieklīgas spēles, ejiet laukā pikoties vai celt sniegavīru, vai vienkārši tāpat pastaigāties. Ēšanu samēro ar fizisko slodzi. Jo vairāk apēd, jo lielāku slodzi sev nodrošini nākamajās dienās.

Uzmanīgi arī ar sāli, kuru grasies pievienot saviem svētku ēdieniem. Sāls ir viens no faktoriem, kas veicina ūdens aizkavēšanos organismā un var veicināt arī liekā svara vairošanos. Starp rosola, zaļo zirņu un gaļas šķīvjiem noteikti saliec arī veselīgu un kalorijām ne tik bagātu ēdienu, piemēram, zaļo lapu salātus, dārzeņus un augļus.

Ja visu svētku dienu nav sanācis paēst, jo visu laiku esi cītīgi cepusi un šmorējusi, pirms pašām vakariņām izdzer karstvīna glāzi un apēd dažas piparkūkas. Tas nomāks bada sajūtu un tu izvairīsies no pārēšanās.

Tāpat obligāts likums: svētkos ēd lēnām un visu rūpīgi sakošļā. Kumosam virsū uzdzert neko nevajag. Padzeries pirms un pēc ēdiena, jo citādāk organisms pats neizstrādā tik daudz siekalu (jo tas nav vajadzīgs!) un ēdiens tiek mazāk arī sakošļāts.

Kā pēc iespējas ātrāk atgūties no pārēšanās un smaguma sajūtas kuņģī? Ja nu tomēr ir sagadījies pie svinīgā galda pārēsties, nākamajā dienā sarīko sev atslodzes dienu. Ja visus Ziemassvētkus nodzīvo pa svētkiem un lieliem galdiem, protams, atslodzes dienu taisi parastā darba dienā, nevis nākamajā svētku dienā. Bet nevajag arī sevi pārlieku mocīt. Jau nākamnedēļ ir Jaunais gads – nākamie svētki un galdi. Baudi šos skaistos gada nogales svētkus. Par svaru atkal rūpēsies nākamgad! Katru dienu taču tik pārmērīgi neēd! Nu redz, svars normalizēsies janvāra laikā. It sevišķi, ja sarūpēsi sev regulārāku fizisko slodzi.

Bet no nelabuma dūšas, kas rodas pārmērīgi lietota alkohola dēļ, vislabāk atbrīvosies, dzerot daudz šķidruma. Jo lielāks izdzertā ūdens (vai jebkura cita dzēriena daudzums!), jo organismam vieglāk izvadīt toksīnus.

Sieviešu Klubs