Gardum gardais kliņģeris pašu rokām gatavots

Gardum gardais kliņģeris pašu rokām gatavots

19. Mar 2012, 13:21 taschinka taschinka

Vēlos jūs visas iedrošināt (tās,kas ar gatavošanu uz Jūs),un teikt,ka uzcept šādu gardu kliņģeri nav nemaz grūti.Pašu gatavots tomēr ir pavisam kas cits,gan no sirds,gan zini no kā gatavots,un var izveidot kā un ko vēlas,pēc katra gaumes.

 

Vēl viens pluss,ja gatavosiet pašas,tad arī būs daudz,daudz lētāk.Kliņģeris no šīm sastavdaļām,kas norādītas receptē sver ap 3kg,precīzi nepateikšu un izmaksas ir aptuveni 2-3LS,ar pildījumu ap 3ls,bez ap 2ls.

 

 

Kad saņēmos pagatavot pirmo reizi,tad neizdevās pēc skata formīgi smuks,bet garšu tas neietekmēja.

{fotoblog:1466}

 

 

Kad jau gatavoju otro reizi,tad zināju ko vajag pamainīt,ko izdarīju ne tā kā vajadzēja.Nu jau vismaz ar pēc izskata kliņģeris kā kliņģeris.

{fotoblog:2108}

 

 

Dodoties ciemos nolēmām līdzi kā ciemakukuli ņemt kliņģeri,pirmkārt,jo tas ir gards,otrkart viegli paņemt līdz,ja tālu jabrauc,treškārt visiem pietiks ne tikai nogaršot,bet kārtīgi noēsties.

{fotoblog:2340}

 

 

Un nu jau esmu 4 reizes cepusi šo brīnišķīgo kliņgeri un,re,ka var arī skaistu sirsniņu uzcept.Nākamreiz cepšu dzimšanas dienā formā 30,redzēsim kā sanāks.

{fotoblog:2343}

 

Recepte.

Sastāvdaļas:

1.  Sviests vai margarīns 100 g 2.  Ola 1 gab 3.  Milti 500 g(aizies nedaudz vairāk pie mīcīšanas) 4.  Piens 1 glāze (250ml) 5.  Eļļa 50 ml 6.  svaigais raugs 50 g 7.  Cukurs 1/2 - 1 glāze 8.  Rozīnes pietiekami 150g 9.  Viena citrona miziņa 10.  Sāls 1/2 tējk. 11. 1/2-1 tēj.k kurkuma(to var nedaudz vairāk,tad būs dzeltenāks) 12.  1/2 tēj.k kardamons

 

Pagatavošana:

 

Raugu ieliek trauciņā uzberam ap 1 ēd.k cukuru,pa to laiku uzsildām pienu, siltu - ne karstu. Lejam bļodā pienu, pievienojam cukuru, sāli, olu,un izmaisam, tad izmaisām pakusušo raugu, līdz viendabīgai masai. Raugu pievienojam pienam, izmaisām. Izsijājam miltus kopā ar kurkumu un kardamonu,iemaisam piena/rauga bļodā.

 

Izkausējam sviestu/margarīnu, pielejam eļļu un visu šo lejam bļodā un iemīcam. Rozīnes pirms gatavošas aplejam ar verdošu ūdeni,tad tās nokāšam un apviļājam miltos.Rozīnes liekam mīklā. Citronam norīvējam miziņu un liekam mīklā. Visu izmīcam un liekam miltus tik, lai mīkla nelīp pie rokām.

 

Mīklu liekam bļodā,pārklājam ar pārtikas plēvi,tad apsedzam ar dvieli un liekam uzsildītā ap 40 grādiem cepeškrāsnī,kas jau izslēgta.Raudzēju ap 40 minūtēm,tad izmīcu un lieku atpakaļ vēl raudzēties ap 40 minūtēm.Es skatījos kad mīkladivas reizes palielinajās tad gatavs.Ja nu gadījumā mīkla šajā laika posmā nav palielinājusies 2 reizes,tad apsedzam un paraudzējam vēl,līdz būs kārtīgi uzrūgusi.

 

Uzraudzēto mīklu izņēmu,izveidoju formu,apsmērēju ar sakultu olu un apbēru ar drupačām.

1.Variants. 1 daļa cukurs,viena daļa milti,viena daļa sviests,viss ap 1 ēd.k,visu kopā sadrupinu un lieku saldētavā,lai sacietē,tad vieglāk uzbirdināt uz kliņģera.

2.variants.1 daļa cukurs,viena milti,viena sviests un 1 daļa sasmalcināti rieksti.Visu kopā sadrupinam un arī saldētavā un tad uz kliņģera.

 

Cepu ap 180 grādos ap 30-40 minūtes.Tā kā man cepeškrāsns aizmugure velk klāt un ātri piecepas,tad cepu 20 minūtes,tad apgriežu otrādi un cepu vel ap 15-20 minūtēm.Gatavs,kad drupačas viegli mainījušas krāsu,palikušas nedaudz tumšākas.

 

Gatavu kliņģeri,pārgriezu horizontāli un iesmērēju citrona krēmu,var arī vārīto krēmu ar riekstiem,vai arī iesmērēt ievārījumu,vai pilnīgi bez nekā var atstāt. Pārkaisīju ar pūdercukuru.

 

Tas viss ir daudz vienkāršāk nekā izskatās,ķeraties tik klāt un palutiniet savus mīļos.

Es jau ar tikai mācos.

Lai veicas!

taschinka taschinka 21. May 2011, 07:09

Tas jau netālu,jo mes uz Krasta ielas.

taschinka taschinka 20. May 2011, 17:42

Mēs dzīvojam netalu no meža,pie tirdziņa, 😉

taschinka taschinka 20. May 2011, 11:41

Un drupačas pati izdomāju.Dažreiz ir lietas ko pati improzivēju un izdodas.

taschinka taschinka 20. May 2011, 11:41

Nē,es no Dobeles.Par kliņģera pildīšanu es iedomājos,jo parasti kliņģeri tādi sausāki un gribas,lai ir kas iekšā.
Kliņģeri nav grūti pārgriezt,ja ir ass nazis,un lai viegli noņemt to pārgriezto pusi un tada atkal uziktu atpakaļ es izmantoju dēlīti,uzslidinu virsū uz dēlīša un tad slidinu atpakaļ.Jo tā ņemt un likt ir grūti,it sevišķi,ja tik divas rokas darbojas un nav palīga.

taschinka taschinka 20. May 2011, 11:28

Šo kliņģeri jau biju redzējusi un ienteresēja 😉

taschinka taschinka 20. May 2011, 11:16

Es Maximā pirku.

taschinka taschinka 20. May 2011, 11:05

Pēc izskata ļoti balti,tas man uzreiz iepatikās,gatavojot sķita tik pat labi kā Dobeles dzirnavnieks.

taschinka taschinka 20. May 2011, 09:00

Pēdējā gatavošanas reizē es izmantoju Nordic miltus,tos nopirku uz akciju un ineteresēja kādi ir,jo rakstīts,ka augstaka labuma domāti tieši smalkmaizītēm,kam tādam.

taschinka taschinka 20. May 2011, 08:59

Es lietoju Dobeles dzirnavnieka miltus un vienmēr aptuveni vienāds daudzums aiziet,ja precīzi nomēru šķidros produktus.
Milti aiziet vairāk vai mazāk,ja nnelieto svarus piemēram margarīnam,tik precīzi taču vienmēr nenogriezīs tos 100g,dažreiz mazliet pāri,dazreiz zem tiem 100g.Vai arī olas,tās taču ir dažāda izmēra,vienai dzeltenums lielaks,otrai mazāks.
Tādēļ,parasti skatos pēc mīklas konsistences,protams,kad negatavoju pirmo reizi,tad es zinu kādai jābūt.Rauga mīklai labāk vienmēr būt staipīgai,knapi pāri lipīguma robežai.Un vēl,mīklu kārtīgi jāizmīca,jo tā var sākumā lipt pie rokām,bet ilgak mīcot,jau sak atlekt un nelipt.

taschinka taschinka 20. May 2011, 07:02

Kāpēc pati necepsi??? 😉

taschinka taschinka 19. May 2011, 15:51

Un vēl piebildīšu pie kliņģera receptes,nepārcentieties ar miltiem,jo tad kliņģeris nebūs tik pūkains un mīksts.Pielieciet 500g un tad mīcot pa ēdamkarotei.Mīklai jābūt loti mīkstai,staipīgai,tādai,lai knapi nelip pie rokām.Atkarīgs no miltiem,varētu aiziet 500+ vēl kādas 1-2 glāzes.

taschinka taschinka 19. May 2011, 15:48

Nav par ko 😉 😀

taschinka taschinka 19. May 2011, 14:53

Olas samaisam ar cukuru un vaniļas cukuru,pievienojam miltus un ar putojamo slotinu samaisam,lai ir viendabīga masa bez kunkuļiem,tad uzsildam pienu un lejam ieksā olu masā,izmaisam un vāram ūdens peldē nepartraukti maisot ar putojamo slotiņu.Kad masa palikusi bieza,tad kādas 5 minūtes vēl pavāram.Atdzesējam un tad pievienojam saputotu sviestu un sasmalcinatus riekstus.

taschinka taschinka 19. May 2011, 14:51

Uz šāda izmēra kliņģeri būs nepieciešams:
Vārītais krems:
320ml piens
2 olas
4 ēd.k cukurs
4 ēd.k milti
1 paciņa vaniļas cukurs
Gatavam kremam pievienoju daudz sasmalcinātu zemesriekstu,var jau arīī citus riekstus.Un vēl pēc vēlēšanās,krēmam var pievienot 80g saputotu sviestu ar cukuruTad krems būs treknaks,bet var arī bez sviesta.

taschinka taschinka 19. May 2011, 12:06

Ir gan garšīgi,gan vienkārši 😉

19. May 2011, 11:14

loti gardi sie taschinkas klingeri 👍