Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju cer, ka 2010. gadā būs labāka dzīve kā līdz šim

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju cer, ka 2010. gadā būs labāka dzīve kā līdz šim

24. Oct 2010, 14:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

SEB bankas un vecāku apvienības Māmiņu klubs veiktā interneta aptauja liecina, ka liela daļa Latvijas ģimeņu, neskatoties uz šobrīd valdošajiem notikumiem, ir pozitīvi noskaņoti, domājot par 2010. gadu. Aptaujas rezultāti rāda, ka 49% ģimeņu cer, ka šogad būs labāk kā līdz šim.


Tikai 14% aptaujāto izsaka pieņēmumu, ka šogad dzīve būs grūtāka. Interesanti, ka no visiem aptaujātajiem tieši jaunās ģimenes savā vērtējumā ir bijušas visoptimistiskāk noskaņotas, 3.5 reizes retāk salīdzinājumā ar aptaujas kopējiem rezultātiem paužot vērtējumu, ka šogad situācija tomēr pasliktināsies.


SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis: "Pētījums liek izdarīt secinājumus, ka ģimenes loma ekonomikas lejupslīdes laikā kļūst nozīmīgāka salīdzinājumā ar laiku, kad valsts piedzīvo strauju attīstību. Ģimenē augošie bērni liek ne tikai saņemties un akumulēt savus spēkus, bet arī palīdz raudzīties pozitīvi uz dzīvi kopumā. Ģimenes pieaugošo svarīgumu apliecina arī aptaujas rezultāti, ka cilvēki 2010. gadu labprāt sagaidīja tieši kopā ar saviem tuvajiem."

 

Aptauja liecina, ka Jaungada svinēšanas tradīcijas ir noturīgas un balstās uz siltām ģimeniskuma sajūtām: lielākā daļa aptaujāto – 61% – jauno 2010. gadu sagaidīja mājās, kopā ar ģimeni pie svētku galda. 18% respondentu pusnakti sagaidīja ārā, vērojot svētku salūtu. Tikai 4% aptaujāto 2010. gada atnākšanu svinēja skaļā jaungada ballītē, klubā.

 
Aptaujā, kas norisinājās SEB bankas un Māmiņu Kluba mājas lapās un tajā piedalījās vairāk kā 700 iedzīvotāji. Aptauja tika veikta 2010. gada janvārī.