Gadumijas zīlēšana

Gadumijas zīlēšana

29. Sep 2012, 11:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecgada vakars ir piemērotākais laiks, lai pievērstos nākotnes pareģošanai un zīlētu. Protams, tas, cik ļoti tam ticam, atkarīgs tikai no mums pašām. Tomēr arī tad, ja šāda gadumijas mistika tevī neievieš lielu ticību, varbūt kādu no  ezotērikas speciālistes Kristīnes Dunskas rituāliem vari izmantot, lai draugiem sarīkotu jautru izklaidi!  

 

Nākotnes pareģošana

 

  • Viena no zināmākajām Jaunā gada tradīcijām ir laimes liešana. Izlejot alvu vai sveču vasku, izveidosies dažādas figūriņas, ar kuru palīdzību vari mēģināt atminēt nākamajā gadā gaidāmos notikumus. Lai būtu vieglāk ieraudzīt to, ko sola 2012.gads, vislabāk savu veikumu aplūkot ēnā, sveču gaismā!

 

  • Lai katram ģimenes loceklim un draugam pareģotu nākamā gada svarīgāko notikumu, vari izcept pīrādziņus vai cepumus, kuros ievietoti dažādi nelieli priekšmeti, piemēram, monēta, gredzentiņš un citi.

 

  • Tad, ja svinības rīko savās mājās un plāno klāt svētku galdu, uz katra ciemiņa šķīvja vari uzlikt kādu nelielu priekšmetu un to apklāt ar salveti. Pie kura šķīvja katrs apsēdīsies un kādu simbolisko priekšmetu viesis iegūs, tāds būs viņa nākamais gads! Piemēram, tam, kurš saņems pakaviņu, nākamajā gadā gaidāma liela laime, tam, kurš zem salvetes atradīs gredzenu – apprecēsies, bet tam, kurš tur atradīs mazuļa knupīti – 2012.gadā gaidāms bērniņš.

 

  • Vēl nākamā gada notikumus var izzīlēt, maisiņā ieliekot dažādu krāsu sveces un vecā gada vakarā katram liekot pa vienai izvilkt. Tam, kurš dabūs sarkanas krāsas sveci, nākamajā gadā veiksies mīlestībā, tam, kurš izvilks zaļas krāsas svecīti, nākamajā gadā tā palīdzēs piesaistīt naudas enerģiju. Zilas krāsas svece var simbolizēt mācību uzsākšanu jaunajā gadā, baltā – garīgumu, bet zelta svece – pārticību un finansiālu veiksmi. Savukārt tam, kurš tiks pie sudraba sveces, 2012.gadā gaidāms bērniņš.

 

Krāsainu sveču vietā maisiņā var likt arī krāsainas bumbiņas, diedziņus vai mazus vilnas dzijas kamoliņus!

 

Laika apstākļu pareģošana

 

  • Vecgada naktī ņem sīpolu un sagriež 12 daļās (katra no tām simbolizēs gada 12 mēnešus, no janvāra līdz decembrim). Tad visas 12 daļas apber ar sāli un atstāj uz nakti. Jaungada rītā skatās, uz kura gabaliņa sāls ir slapja, bet uz kura – sausa. Ja gabaliņš slapjš, nākamajā gadā šajā mēnesī būs lietains laiks.

 

Precību zīlēšana

 

  • Vecgada vakarā pirms pusnakts meitām jānovelk kreisās kājas kurpe. Tad stāvot ar muguru pret durvīm, to jāmet pār plecu. Ja tā nokrīt uz zemes ar purngalu pret durvīm, tad nākamajā gadā apprecēsies, ja ar papēdi – laulības nav gaidāmas. Ja precības ir gaidāmas, tad jāiziet pagalmā un jāklausās, no kuras puses atskanēs suņu rejas - no tās puses gaidāms precinieks!

 

  • Vecgada vakarā pirms gulētiešanas vari ēst „Siļķi kažokā” vai kādu citu sālītu ēdienu un pirms gulētiešanas nepadzerties. Tas, kurš sapnī dos padzerties, būs tavs izredzētais!

 

  • Jaungada naktī zem spilvena novieto ābolu. Tas, kurš sapnī ābolu paņems, būs nākamais vīrs.

 

  • Pulksten divpadsmitos naktī spoguļa priekšā novieto divas sveces. Ja raugoties spogulī kādu ieraudzīsi, tas būs tavs precinieks.

 

Līva Zaksa, www.sieviesuklubs.lv

 

Kādus Jaunā gada zīlēšanas rituālus zini tu?