Dzemdes kakla vēža vakcīna kļūst pieejamāka plašākam sieviešu un meiteņu lokam

Dzemdes kakla vēža vakcīna kļūst pieejamāka plašākam sieviešu un meiteņu lokam

27. Oct 2010, 15:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

GlaxoSmithKline uzņēmumu grupas uzņēmums Latvijā GlaxoSmithKline Latvia SIA ir nācis klajā ar būtisku iniciatīvu, kuras mērķis ir veicināt to, lai kompānijas efektīvā dzemdes kakla vēža vakcīna Cervarix® turpmāk Latvijā būtu pieejama plašākam sieviešu un meiteņu lokam.

 

Sākot ar 1.februāri, vakcīnas cena ir samazināta par 30% (cena gala patērētājam var atšķirties atkarībā no katras ārstu prakses uzcenojuma).

 

Cervarix® cenas izmaiņas ir cieši saistītas ar reālo Latvijas ekonomisko situāciju, iedzīvotāju ienākumu līmeni un obligāto maksājumu apmēru, un to mērķis ir nodrošināt to, lai vairāk sieviešu un meiteņu varētu atļauties šo dzemdes kakla vēža profilaksi.

 

Latvijas veselības aprūpes kontekstā ir patiesi svarīgi ar skrīninga un vakcinācijas palīdzību pasargāt sievietes un meitenes no dzemdes kakla vēža. Dzemdes kakla vēzis mūsu valstī ir otrā izplatītākā ļaundabīgā audzēja lokalizācija sievietēm līdz 45 gadu vecumam un trešais izplatītākais vēža izraisītas nāves cēlonis sievietēm pēc krūts un plaušu vēža. Proti, Latvijā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi šobrīd ir nepiedodami augsta - ik mēnesi no jauna vidēji tiek atklāti 20 saslimšanas gadījumi, bet vidēji 10 sievietes no šīs slimības mirst. Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā mūsu valstī pieaugusi par 20%.

 

Cervarix®ir efektīva vakcīna, kas sniedz aizsardzību pret katru no pieciem* izplatītākajiem dzemdes kakla vēzi izraisošajiem cilvēka papilomas vīrusa (HPV) tipiem. Šī pierādītā un vakcīnas sniegtā krusteniskā aizsardzība (papildus vairāk kā 70 % lielajai aizsardzībai pret HPV 16. un 18. tipu) nozīmē vēl vismaz 10% lielu papildu aizsardzību pret dzemdes kakla vēzi. Aizsardzība pret HPV 16., 18. un 45. tipu radīto infekciju ir jo īpaši būtiska, jo tie rada aptuveni 90% adenakarcinomas gadījumu - ļoti agresīvu dzemdes kakla vēža formu, kas izplatīta tieši jaunu sieviešu vidū un ir grūti savlaicīgi diagnosticējama ar skrīninga palīdzību.

 

Šobrīd Cervarix® vakcīna ir reģistrēta 103 pasaules, t.sk., ES valstīs, Japānā, Austrālijā, ASV, Dienvidkorejā, Brazīlijā, Meksikā u.c. Reģistrācijas dokumenti ir iesniegti vēl 20 valstu atbildīgajās institūcijās.

03. Feb 2010, 15:05

Un vai Maminu kluba atlaizu kupons uz so vakcinu ir speka?
Ja ir speka, tad kuras medicinas iespades?