Dienas replika: Mocības bērniem

Dienas replika: Mocības bērniem

06. Jan 2012, 08:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bezmaksas medicīna bērniem, taču rinda uz operāciju bērnam tik gara, ka māte jau domā maksāt pati. Māte negrib, ka bērns mokās. Tā garās rindas deklarēto bezmaksas medicīnu bērniem Latvijas valstī reāli padara par maksas medicīnu.

 

 «Es nesaprotu, kā tā var būt, ka uz plānveida operāciju jāgaida pieci mēneši rindā, taču, ja esmu gatava maksāt, tad saka - atradīsim laiku,» caur laikraksta Diena lappusēm Latvijas medicīnas sistēmas veidotājiem jautā trīsgadīgās meitiņas māmiņa Liene. Ja vecāku rocība neļauj maksāt, rindas Latvijas veselības aprūpes sistēmā pavisam konkrētiem bērniem nozīmē pavisam konkrētas mocības. Igaunijā ar likumu ir noteikts maksimālais rindas ilgums pie ārsta - pacients ir jāpieņem pusotra mēneša laikā.

 

Latvijā pārspīlēti garās rindas rada aizdomas par speciāli radītu praksi, kas bija pazīstama jau padomju laikā, - radīt mākslīgas rindas, lai no cilvēkiem izspiestu naudu. Pie mums ierasts veidot izmeklēšanas komisijas, lai izmeklētu dažādus saimnieciska rakstura noziegumus. Iespējams, ir vajadzīga speciāla Saeimas izmeklēšanas komisija, lai objektīvi tiktu izmeklēta rindu veidošanās Latvijas medicīnas sistēmā. Vārna vārnai acīs neknābs, ļoti iespējams, ka mediķi un veselības sistēmas birokrāti nekādi nespēj ieraudzīt to, kas ir labi redzams no malas.

 

Cilvēkiem, kas liek bērniem mocīties un ciest, tāpēc ka nolaidības, negribēšanas vai tīšas rīcības dēļ uztur šo necilvēcīgo rindu sistēmu, ir īstā vieta cietumā.

 

Diena.lv