Deserta kūka - sirsniņa

Deserta kūka - sirsniņa

01. Sep 2012, 16:39 taschinka taschinka

 

 

Sastāvdaļas pamatnei:

 

250g cepumi Selgas vai kas līdzīgs

50-100g zemesrieksti

150g sviests

Sablenderējam cepumus un apceptus riekstus drupačās.Izkausējam sviestu,pievienojam drupačām un ieklājam traukā kā pamatni ar augstām maliņām.

 

 

Sastāvdaļas krēma masai:

 

800g skābais krējums

200g svaigais siers Maskarpone

250ml cukurs

1 paciņa vaniļas cukurs

1 paciņa Santa Maria želatīns

200ml piens

 

 

Skābo krējumu putojam ar cukuru līdz krēmīgai masai un līdz masa palielinās apjomā divas reizes.Tad pievienojam svaigo sieru un turpinam putot līdz viendabīgai krēmīgai,stingrai masai.

Aukstā pienā iemaisam želatīnu,izmaisam un uzbriedinam 5 minūtes,tad uzsildam kārtīgi siltu un maisot izsķīdinam.Piena želatīna maisījumu ieputojam krēma massā.

Lejam uz cepumu pamatnes.

Es 1/3 krēma masas ielēju sirds veida formā un,kad sastinga uzliku virsū apaļajam desertam,kurš arī jau bija sastindzis.

 

 

Dekorēju ar zefīra krēmu.

1 olas baltums

100ml ūdens

8 ēd.k cukurs

1/ 4 tēj.k citronskābe

vaniļas cukurs pēc velēšanās

2 tēj.k želatīns Santa Maria

šķipsniņa sāls

 

 

Olas baltumu putojam ar šķipsniņu sāli līdz baltums jau palicis krēmīgs,tad pievienojam 1 ēd.k cukuru un vaniļas cukuru un turpinam putot līdz izveidojas stingra masa,kas nekrīt nost no karotes.Liekam ledusskapī.

Pa to laiku 50ml ūdenī iemaisam želatīnu,atstājam.

 

 

Katliņā ielejam pārējos 50ml ūdeni,pievienojam 7 ēd.k cukuru un citronskābi.Vāram nepārtraukti maisot,kā parādās burbuļi no tā brīža vāram ap 7 minūtēm.

Lai pārbaudītu vai sīrups gatavs mazu pilīti iepilinam traukā ar aukstu ūdeni,ja sīrups paliek vienā pikucī nevis izšķīst ūdenī tad gatavs.

 

 

Šajā sīrupā tikko noņemtā no uguns ielejam želatīnu un izmaisam.

Ņemam saputoto olas baltumu un nepārtraukti putojot lēnā strūklakā lejam iekšā sīrupu ar želatīnu.

Putojam ap 20 minūtēm,līdz šī krēma masa kļūst bieza,stingra un nekrīt nost no miksera slotiņām.

Ar šo zefīra krēmu dekorēju un lieku ledusskapī.

 

 

 

Nesanāca izcili,bet nākamreiz ņemšu vērā to,kas man neizdevās.Tie bija daži sīkumiņi.

 

 

Es biju nepacietīga un pārāk ātri desertu izņēmu no trauka,ka rezultatā sānu cepumu malas ieplaisāja,jo viducī deserts nebija vēl pilnībā satindzis.

Arī zefīra krēms neizdevās tik izcils kā iepriekš,jo es dubultoju sastāvdaļas,gatavoju nevis no viena olas baltuma,bet no diviem,kā rezultātā mazliet neprecīzi pievienoju pārējās sastāvdaļas.

 

Tā kā obligāti,ja zefīrus vēlamies vairāk nevis no viena olas baltuma,bet vairāk,tad visas sastāvdaļas ir precīzi jāreizina ar 2! Citādi zefīra krēms nebūs tik stingrs un nesanāks tik izteikti smuki.Bet kopumā esmu apmierināta.

 

 

taschinka taschinka 20. Nov 2011, 10:30

Tā kā deserts bija ciema kukulis,tad ar šķērsgriezumu tik tagad padalos.

Deserta kūka sanāca neizsakāmi garda.Ļoti maiga,krēmīga un ne pārāk salda un zefīrs mazliet skābens,kas ļoti labi gāja kopā ar krēmīgo masu.

Tiešām ļoti gards.