Ciabatta-kviešu,kukurūzas

Ciabatta-kviešu,kukurūzas

10. Aug 2012, 22:47 taschinka taschinka

Tik pāris dienas atpakaļ es izcepu savām rokām pirmo maizes klaipiņu.Man ir ļoti iepaticies gan pats gatavošanas process,gan arī gala rezultās.Prieks par to,ka šī maize garšo gan vīram,gan dēlam un nu jau vairs uz veikal it nemaz negribas iet pēc kārtējā kukulīša.Labāk svaiga,pašu mājās cepta ar zināmu sastāvu.

 

Visas gatavošanas laikā pieskaroties mīklai rokām jābūt nomazgātām un iesmērētām ar eļļu.Mīklu nav jāmīca,tikai jāmaisa un jāloka,tā veidojas poras gatavai maizītei,bet tomēr izveidot lielas poras kā ir īstai ciabattai nav tik viegli,ir japiešaujas,jāiepazīst mīkla. Izmantotās glāzes tilpums 250ml.

 

Sastāvdaļas ieraugam: - 1 glāze kviešu+ 1 glāze kukurūzas milti - 1 glāze ūdens - 1,5 tēj.k sausais raugs vai 15 g svaigais raugs

 

Sastāvdaļas tālākai gatavošanai: - 2 glāzes ūdens - 1,5 glāzes kviešu milti+ 1,5 glāzes kukurūzas milti - 1,5 tēj.k sāls - garšviela picai,tā sastāv no oregano,bazilika un majorāna 2 tēj. - eļļa smērēšanai

 

Ja nav kukurūzas milti,droši iztiekam ar kviešu.

 

Ierauga gatavošana: Vislabāk sākt gatavot vēlu vakarā un otrā dienā turpināt. Siltā ūdenī iemaisam raugu,pievienojam miltus.Izmaisam un pārsedzam ar pārtikas plēvi un atstājam no 4-12 stundām istabas tempertūrā.

Tikko pagatavots ieraugs!

Jau uzrūdzis ieraugs pc 12 stundām.

Ieraugam pievienojam pārējo ūdeni,mazliet siltu un miltus kopā ar sāli un garšvielām.Maisam ar karoti mīklu līdz tā atlīp no trauka sienām.Mīkla nav jāmīca ar rokām,tikai ar karotes palīdzību.Kopējais maisīšanas laiks var aizņemt ap 20 minūtēm līdz mīkla vairs nelīp pie trauka.Ja nu gadjumā mīkla sanākusi ļoti šķidra,tad pievienojam pa ēdamkarotītei vēl miltus.Bet kopumā mīklai jābūt mazliet lipīgai.

Izmaisītā mīkla un ielikta traukā uz rūgšanu.

 

 

Trauku,kur raudzēsim mīklu iesmērējam ar eļļu,ieliekam mīklu un arī apsmeŗējam to viegli ar eļļu.Pārsedzam ar pārtikas plēvi un raudzējam istabas tempertūrā 1 stundu.

 

Pēc stundas mīklas malas stiepjam uz vidu un tā pa visu rādiusu.Tad mīklu  piepaceļam no apakšas un salokam uz pusēm.Turpinam raudzēt 1 stundu,tad atkal mīklu salokam uz pusēm,tad vēl raudzējam 1 stundu un pēdējo reizi pārlokam uz pusēm.

Uzrūgusī mīkla.

 

Mīklu sadalam 4 daļās- 4 maizes klaipiņos.Mīklu nemīcam,tik sadalam,salokam,pavelkam mīklas malas,šādi izveidojot klaipiņus.

Izveidots klaipiņš,uzlikts uz cepampannas.

 

Liekam maizes kliapiņu uz cepamās plāts,uz kuras ir cepamais papīrs mazliet apbērts ar miltiem.Maizes klaipiņu apberam viegli ar miltiem,apsedzam ar dvieli un atstajam uz 30 minūtēm.Pa to laiku uzsildam cepeškrāsni 220 gradiem.Pašā apakšā liekam trauciņu ar ūdeni.Uz nākamā nodalījuma cepamo plāti ar maizes klaipiņu.Cepam 220 grādos 20 minūtes,ja jums būs mīkla sadalīta 4 klaipiņos.Ja divos klaipinos,tad 40 minūtes.

Pastāvējis klaipiņš un mazliet uzrūdzis.Liekam cepties.

 

Gatavo maizi apsedzam ar dvieli un ļaujam atdzist.

 

Pēc šīs receptes maizīte ir ar cietu,kraukškīgu garoziņu un maigu,mīkstu vidu.

 

Lieki piebilst,ka maize sanāk ļoti aromātiska un šādu maizi prieks ēst.Pēc katras šķēles prasās vēl un vēl.

taschinka taschinka 23. Oct 2011, 09:29

Tā kā es nestrādāju un visu laiku esmu majās,man pietiek laiks visam šīm un arī ģimenei. 😀