Bērns pēc hormonālās kontracepcijas

Bērns pēc hormonālās kontracepcijas

07. Feb 2012, 22:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Jau vairākus gadus lietoju hormonālo kontracepciju, bet tagad grasos to pārtraukt, lai plānotu ģimenes pieaugumu. Sakiet, cik ilgi pēc hormonālajām tabletēm nedrīkst palikt stāvoklī, lai tas nekaitētu mazulim?“ mums jautā kāda Māmiņu Kluba lasītāja.

 

Atbild Daiga Baranovska, ARS ginekoloģe:

 

„Viennozīmīgu pierādījumu un absolūtu rekomendāciju par to, cik ilgi jāizvairās no grūtniecības plānošanas pēc tam, kad sieviete ir pārtraukusi lietot hormonālo kontracepciju, nav. Ārstu rekomendācijas vairumā gadījumu balstās uz empīriskiem novērojumiem un personīgo pieredzi.

 

Parasti mēs rekomendējam ieturēt trīs līdz sešu mēnešu pauzi pēc hormonālo preparātu lietošanas. Pamatiemesls tam ir dot organismam laiku, lai mazā iegurņa orgānos atjaunotos pilnvērtīga asinsrite, jo kontracepcijas lietošanas laikā tā ir relatīvi samazināta.

 

Nav iemesla uztraukties par hormonu uzkrāšanos sievietes organismā, jo tie tiek izvadīti 24 stundu laikā, kopš lietota pēdējā tablete (vai cita hormonālā kontracepcija). Tieši šī iemesla dēļ laikā, kad tabletes tiek lietotas, tās jādzer ļoti precīzi, citādāk vēlamo efektu var arī nedot.

 

Ja tomēr gadās situācija, ka grūtniecība iestājas ātrāk, nav pamata domāt, ka noteikti būs slikti. Galu galā mums ir pieredze ar veiksmīgiem gadījumiem arī tad, kad grūtniecība ir iestājusies, lietojot hormonālās tabletes, un tas nopietnas sekas uz grūtniecības gaitu un bērniņa attīstību vai veselību nav atstājis.“

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

 

Vizīti pie dr. Daigas Baranovskas varat pieteikt pa tālruni 67201007

 

Kāda ir tava pieredze ar hormonālajām tabletēm un bērniņiem?