Atšķetini vēnu mezglus ar jaunākajām ārstēšanas tehnoloģijām

Atšķetini vēnu mezglus ar jaunākajām ārstēšanas tehnoloģijām

22. Mar 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārstēšana ar tvaiku, lāzeri, radiofrekvenci vai putām… Kuru no metodēm izvēlēties, ja ciet no varikozām vēnām? Portāls www.sieviesuklubs.lv jautā Intam Ūdrim, Baltijas vēnu klīnikas flebologam.

Ārstēšana ar tvaiku, lāzeri vai radiofrekvenci ir termiskās vēnu ārstēšanas metodes, kas nozīmē – visu metožu gadījumā speciālists ar aparatūras palīdzību iedarbojas uz vēnu sieniņām ar karstumu. Vēnu sieniņās esošais olbaltums saraujas un vēnu sieniņa noslēdzas. Kā notiek vēnu operācija? Speciālists ar adatas dūrienu ievada katetru (vai nu tvaika, lāzera vai radiofrekvences), veic vajadzīgo manipulāciju un vēna noslēdzas.

Kā katra no vēnu ārstēšanas metodēm atšķiras? Kādas ir metodes priekšrocības un trūkumi? Lasi turpinājumā…

Vēnu ārstēšana ar tvaiku ir pati jaunākā metode, kura šobrīd pieejama ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Tiek uzkarstēti tvaika mikroimpulsi un mazie tvaika mākonīši caur katetru tiek ievadīti „slimajā“ vēnā. Katrs tvaika impulss satur precīzi 60 džoulus enerģiju un speciālistam viegli koriģēt to līdz vajadzīgajiem 120 grādiem. Ārsts izvēlas vajadzīgo impulsu skaitu un vēnas aizveras. Šīs metodes priekšrocība – vēna netiek pārkarsēta un ārsts nevar kļūdīties. Temperatūru nevar pārsniegt! Un vēl viena ļoti būtiska priekšrocība – tvaiks iespiežas arī asinsvadu sānu zariņos. Tas nozīmē – ne tikai centrālā vēna tiek aizvērta, bet daļēji noslēdzas arī pavadošie asinsvadi, ko ir būtiski izdarīt, ja cīnās ar sazarotām vēnām, ir dažādi vēnu diametri vai arī tiek veiktas atkārtotas vēnu operācijas.

Vēnu lāzeroperācijām ir svarīgi, lai ievadītais katetrs cieši saskaras ar vēnu sieniņu. Atkarībā no tā, cik ļoti paplašināta ir vēna (cik liels ir tās diametrs), ārsts pielāgo katetra vilkšanas ātrumu. Jo lielāks vēnas diametrs, jo lēnāk jāvelk katetrs. Jo mazāks diametrs – jo kustības jāveic ātrāk. Ārstam ir jābūt ļoti lielai pieredzei, lai šo operāciju izdarītu maksimāli kvalitatīvu un saudzīgu pacientam. Ja vēnu vilks pārāk lēni, vēna tiks sadedzināta, būs lieli zilumi un pēc operācijas būs sāpes. Ja vilks pārāk ātri, tad paplašinātā vēna var nenoslēgties pilnībā, galu beigās veidojot varikozu vēnu recidīvu jeb atkārtotu saslimšanu. Tāpat vēnu lāzeroperācijas nenoslēdz visus asinsvadu sānu zarus.

Trešā šobrīd pieejamā termiskā vēnu ārstēšanas metode ir vēnu ārstēšana ar radiofrekvenci. Operācijas laikā uz „slimo“ vēnu sieniņu ārsts iedarbojas ar mikroviļņiem, kurus ģenerē speciāls elektrods. Radiofrekvences aparāts operāciju veic precīzi 120 grādu temperatūrā un paplašinātā vēna tiek noslēgta. Šīs metodes priekšrocība – ārsts nevar kļūdīties, jo speciālais radiofrekvences aparāts pats regulē jaudu, ar kuru jāveic vēnu operācija. Lāzeroperāciju gadījumā ir otrādāk – jauda ir konstanta, bet to, cik daudz no tās saņems vēna, regulē ārsts.

Vēl viena metode, ar kuru Latvijas ārsti strādā, lai pacientiem palīdzētu uzvarēt savas vēnu problēmas – putu metode. Tā tiek pieskaitīta pie ķīmiskās metodes, jo „slimajā“ vēnā injicē zāles, kas iepriekš ir speciāli saputotas. Ja vēnā ievada šķidrumu, tas ātri aizplūst, bet putas „iesprūst“, šādi aizverot vēnu sieniņas un līdz minimumam samazinot komplikāciju iespējamību.

Kuru no metodēm izvēlēties?

„Ir klīnikas, kurās ir tikai viena veida metode – lāzermetode – un ar to tad arī ārsti strādā. Veselības centrs 4 priekšrocība – mums ir pieejamas visas metodes un varam izvēlēties, kuru no tām ņemt. Ilgtermiņā, ja metodes pareizi pielieto, rezultāti ir vienādi labi. Pēcoperācijas periods būs patīkamāks pēc tvaika un radiofrekvences metodes, nekā pēc lāzera. Pēc vēnu operācijas ar lāzeru, operētā vieta var būt jutīgāka. Pirms izvēlēties, ar kuru no metodēm ārstēt, ārsts izvērtē pacienta vēnu problēmas un izvēlas labāko,“ skaidro Ints Ūdris. 

Cenu ziņā visas metodes maksā teju vienlīdzīgi. Starpība veidojas tikai uz aparatūras izmaksu rēķina. Cenu starpība svārstās 50 līdz 100 latu robežās.

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv 

Sieviešu Kluba vēnu konkurss top sadarbībā ar Veselības centru 4. Vairāk informācijas www.edk.lv 26. martā izziņosim uzvarētājas!

www.flebologija.lv;

www.juglasklinika.lv

 

Veselības centrs 4