Ar ko īpaša HatHa joga?

Ar ko īpaša HatHa joga?

26. Jul 2012, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

HaTha joga ir visklasiskākais praktizējamās jogas paveids, tas ir viens no jogas virzieniem. Ko simbolizē šī jogas veida nosaukums un kas raksturīgs HaTha jogas virzienam? To portāls www.sieviesuklubs.lv jautā HaTha jogas pasniedzējai  un studijas Saules Joga radītājai Ingai Šulcei – Brantai.   

Jogas pasniedzēja skaidro, ka vārds „joga” nozīmē vienotību jeb dvēseles un ķermeņa apvienošanu – cilvēka vienotību ar visu esošo. Savukārt „HaTha” - Sauli un Mēnesi.

„Šis vārds simbolizē divus aspektus! Pirmkārt, Saules enerģiju, kas ir dominējoša, racionāla, spēcīga, radoša un dinamiska, un ko dažkārt dēvē arī par vīrišķo enerģiju.

Otrkārt, Mēness jeb sievišķo enerģiju, kas ir tas plūstoša, harmonizējoša un emocionāla.

Kā viena, tā arī otra mīt katrā no mums. HaTha jogā šie abi aspekti, un līdz ar to, arī abas smadzeņu puslodes, tiek līdzsvarotas,” stāsta Inga Šulce – Branta.  

Tātad praktizējot HaTha jogu, iespējams apvienot dualitātes – sievišķo un vīrišķo, racionālo un emocionālo, un caur ķermeni harmonizēt savu garīgo pusi. Šo filozofiju dēvē par nedualitāti jeb advaitu.

„Mēs esam pieraduši visu iedalīt melnā un baltā, aukstā un karstā, labā un sliktā, bet patiesībā laime un pilnīgums ir atrodams dažādās niansēs un nokrāsās! Kad iemācāmies saskatīt pamācošo un labo jebkurā, arī negatīvajā pieredzē, un otrādi,” paskaidro HaTha jogas pasniedzēja.  

Šis jogas virziens sevī ietver galvenokārt fizisko pozu jeb āsana praksi, kas palīdz sakārtot enerģijas plūsmas ķermenī un to nostiprināt, lai mēs savā attīstībā varētu doties tālāk un galu galā nonākt līdz meditācijai.

Tāpat papildus fiziskajām pozām, dažkārt HaTha jogā tiek izmantotas arī elpošanas prakses. Jogā tās dēvē par prānajamu.

„Prāna” nozīmē dzīvības enerģiju – tas, kas visam liek būt dzīvam. „Prānajama, kas ir elpošanas māksla, patiesībā jau liek aizdomāties par to, ka tā ir dzīvības enerģijas uzņemšana ar elpu.

Tātad dziļi un pareizi elpot, un vadīt savu elpu, nozīmē to, ka mēs valdām pār savu dzīvības enerģiju,” saka Inga Šulce – Branta. 

Līva Zaksa, www.sieviesuklubs.lv

Kuru no jogas paveidiem esi izmēģinājusi Tu?