6. janvāris - Zvaigznes diena!

6. janvāris - Zvaigznes diena!

06. Jan 2012, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Zvaigznes dienas svinēšana ir kristīgā tradīcija. Latviešu tautas folklorā šī diena nav svinamā. Mums pirmie svētki pēc Ziemas saulgriežiem ir Meteņi, kurus svinam februāra sākumā,“ stāsta Irita Vimba, Sieviešu Kluba folkloras kopas vadītāja. Simboliski tieši Zvaigznes diena ir brīdis, kad izmest Ziemassvētku eglīti. 

 

Ir divas paralēlas pasaules, kas veido svētku svinamās dienas: kristīgās tradīcijas un folkloras tradīcijas. Zvaigznes dienu svinām, jo tā ir svētku diena kristīgajā sabiedrībā – tieši šajā dienā pirms vairākiem tūkstoš gadu pie Jēzus Kristus bērniņa nāca ciemos Trīs Austrumu ķēniņi, kas nesa Viņam dāvanas.

 

Vēsturiski, kad kristietība tikai sāka izplatīties, lai to būtu vieglāk ieviest tolaik neticīgajiem jeb bauriem, kristīgos svētkus pietuvināja maksimāli tuvu tautas folklorā svinamajiem datumiem. Ne velti Ziemas saulgrieži ir dažas dienas pirms kristietībā svinamajiem Ziemassvētkiem. Arī Jāņu svinēšana ir teju saplūdusi kopā ar vasaras saulgriežiem.

 

Latviešu folklorā šobrīd gaidām Meteņus. Tie gaidāmi janvāra beigās. 

 

Kādēļ tieši Zvaigznes diena? Kādēļ tāds nosaukums?

 

Sena leģenda vēsta, ka tieši šajā dienā pirms vairāk kā 2000 gadiem trīs Austrumu ķēniņi Ziemassvētku zvaigznes vadīti apciemojuši Jēzu un pasnieguši dāvanas: zeltu, vīraku un mirres.

 

Ticējumi, kas gadu gaitā apvijuši Zvaigznes dienu.

 

  • Iepriekšējā vakarā uz durvīm jāuzraksta burti +K +M + B, tad mājās ienāks labvēlība. Kādēļ tieši šo burti? Jo ar tiem sākās svēto ķēniņu vārdi (Kaspars, Mehiors un Baltazars) un, ja to pirmie burti uzrakstīti uz durvīm, viņi it kā ienākot pa tām mājā un nes svētību.

 

  • Zvaigznes dienā gaisā jāvelk krusti pie mājas durvīm un logiem, šādi sevi un savu mājvietu pasargā no ļauniem gariem.

 

  • Ja Zvaigznes dienā spīd saule un ir skaidrs laiks, būs mierīgs, saticības pilns gads. Bet, ja Zvaigznes dienas naktī debesīs var redzēt daudz zvaigžņu, būs laba ogu raža un labs siena laiks.

 

  • Zvaigznes dienas naktī var nosapņot vīrieti, kurš tevi grasās precēt. Lai redzētu precinieku, jāuzvelk tīrs naktskrekls, zem spilvena jāliek dziesmu grāmata, jauni cimdi un trīs kāršu kungi. Zināji, ka tie sapņi, kurus redzi no Ziemassvētkiem līdz Zvaigznes dienai piepildās?

 

Kādus sapņus tu pēdējā laikā esi redzējusi?

 

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

 

Ko tev nozīmē Zvaigznes diena? Esi gatava iesaistīties Sieviešu Kluba folkloras kopā?