Zivju eļļas lietošana pozitīvi ietekmē bērnu spēju mācīties

Zivju eļļas lietošana pozitīvi ietekmē bērnu spēju mācīties

19. Sep 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens ir klāt un daudzi bērni uzsāk vai atsāk mācības skolā. Omega-3 taukskābes ir nozīmīgas bērna attīstībā un jau ilgu laiku pētnieki analizējuši, kādi ir šo taukskābju lietošanas ieguvumi veselībai.

Šī gada jūnijā tika veikts apjomīgs pētījums Oksfordas Universitātē Lielbritānijā(1), kad 493 britu skolēnu, kuri bija vecumā no 7 līdz 9 gadiem, lasītprasme un  uzvedība tika saistīta ar Omega-3 taukskābju līmeni asinīs. 

Pētījumā kā dalībnieki tika izvēlēti Lielbritānijas skolēni, kuriem bija lasīšanas traucējumi. Visiem bērniem, kuri piedalījās pētījumā, tika paņemti asins paraugi, izmērot arī Omega-3 taukskābju līmeni asinīs.

Veicot asinsanalīzes, zinātnieki konstatēja, ka bērniem ar augstāku Omega-3 un DHS taukskābju līmeni asinīs bija labākas lasīšanas prasmes un darbošanās iemaņas, kā arī mazākas uzvedības problēmas nekā bērniem ar zemāku Omega-3 līmeni asinīs.

Pētījuma laikā netika ņemts vērā skolēnu dzimums un sociāli ekonomiskais stāvoklis, lai novērstu, ka šie faktori varētu ietekmēt rezultātu. Vecāki arī atklāja, ka 9 no 10 bērniem pētījumā neēda zivis divas reizes nedēļā, kā iesaka Lielbritānijas veselības nozares pārstāvji.

Kaut arī pētījumā netika atzīmēti dati par iepriekš uzņemto Omega-3 taukskābju daudzumu, ģenētiku un dzīvesveidu, kas arī nenoliedzami var ietekmēt rezultātu, tomēr dati sniedz skaidru norādi, ka bērni, uzņemot papildus Omega- 3 un jo īpaši DHS taukskābes, var uzlabot rezultātus mācību darbā.

Ja jūsu bērns ēd zivis trīs reizes nedēļā vai lieto 5ml mencu aknu eļļas ik dienu, tas ir pietiekami,lai uzņemtu tik svarīgās taukskābes.

Oksfordas universitātes pētījuma atklājumi papildina iepriekš veikto pētījumu rezultātus par Omega- 3 taukskābju ietekmi uz bērnu intelektu un kognitīvo attīstību,kad bērnu māte jau grūtniecības laikā ir lietojusi mencu aknu eļļu (2,3). Šajos iepriekš veiktajos pētījumos bērnu kognitīvās spējas tika novērtētas 4 līdz 7 gadus veciem bērniem un rezultāti liecināja, ka Omega-3 taukskābēm mencu aknu eļļā var būt labvēlīga ietekme uz bērnu garīgo attīstību.

Salīdzinot ar citām Ziemeļvalstīm, diemžēl angļu bērni ikdienā neēd pietiekami daudz zivju, lai sasniegtu valdības izstrādātos ieteikumus taukskābju uzņemšanai.

Ja Jūsu bērns ikdienā lietotu 5 ml Moller mencu aknu eļļas, jūs nodrošinātu pienācīgu Omega-3, DHS un EPS taukskābju, kā arī A un D vitamīna daudzuma uzņemšanu.

20130904204647-59921.jpg

www.mollers.lv

 facebook.com/MollersLatvija

Atsauces:

  1. Montgomery P, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Richardson AJ.Low Blood Long Chain Omega-3 Fatty Acids in UK Children Are Associated with Poor Cognitive Performance and Behavior: A Cross-Sectional Analysis from the DOLAB Study. PLoS One. 2013 Jun 24;8(6):e66697. doi: 10.1371/journal.pone.0066697. Print 2013.

  2. Helland IB, Smith L, Blomén B, Saarem K, Saugstad OD, Drevon CA. Effect of supplementing pregnant and lactating mothers with n-3 very-long-chain fatty acids on children's IQ and body mass index at 7 years of age. Pediatrics. 2008 Aug;122(2):e472-9. doi: 10.1542/peds.2007-2762.

  3. Helland IB, Smith L, Saarem K, Saugstad OD, Drevon CA. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children's IQ at 4 years of age. Pediatrics. 2003 Jan;111(1):e39-44.

Mamuķītis Mamuķītis 06. Sep 2013, 15:08

Esmu īsta zivju eļļas fane. Man tiešām liekas, ka tā bērniem ir ļoti noderīga.