VESELĪBA: Ja ir alerģija pret kukaiņu kodumiem

VESELĪBA: Ja ir alerģija pret kukaiņu kodumiem

18. Aug 2016, 00:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
IZVAIRĪTIES no kukaiņu kodumiem var, izvēloties maksimāli aizsedzošu apģērbu un lietojot pretinsektu līdzekļus. Uzturoties vietās, kur ir daudz kukaiņu, nevajadzētu lietot saldas smaržas – tās pievilina kukaiņus.

Vasara un rudens ir laiks, kad mēs dabā sastopamies ar dažnedažādiem kukaiņiem, kuru kodumi var būt ne tikai nepatīkami, bet arī bīstami veselībai.

Kāpēc dažādu kukaiņu - odu, dunduru, blusu, blakšu, skudru - kodumi vieniem rada alerģiskas reakcijas, bet citiem nē? Vai no alerģijas, ko izraisa kukaiņu kodumi, var izārstēties? Kā rīkoties, ja iedzēlusi lapsene, bite vai irsis? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem sniedz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) alergoloģe Dr. Ieva Cīrule.

Ģenētiski noteikts

«Paaugstināts jutīgums pret kukaiņu kodumiem ir ģenētiski noteikts, un tas netiek nekā īpaši ārstēts. Izņemot atsevišķus gadījumus, kad tiek veikta specifiska imūnterapija - ja reakcijas ir jau dzīvībai bīstamas,» saka Dr. Ieva Cīrule. Viņa norāda, ka, piemēram, ģimenē, kurā aug trīs bērni, var būt, ka vienam bērnam ir paaugstināta jutība un alerģiska reakcija, bet abiem pārējiem nav. Tāpat arī var būt, ka vecākiem šādas reakcijas nav, bet bērnam ir. Vai otrādi. Un tikpat labi alerģija pret kukaiņu kodumiem var tikt pārmantota pilnīgi visiem arī trijās paaudzēs pēc kārtas.

Alergoloģe skaidro: ādas jutīgums atkarīgs arī no tā, vai iekož viens ods, dundurs, lapsene, bite - tad reakcija ir mazāka, vai iekož vairāki - tad ādas jutīgums ir ilgstošāks. Tas pats attiecas uz blusām. Turklāt, ja bērnībā pret insektu kodumiem ir ļoti spēcīga reakcija, ar gadiem tā pamazām pāriet.

No odu kodumiem nemirst

«Kas ir pats būtiskākais - no tādu kukaiņu kodumiem, kuriem ir indes, un tās ir bites, lapsenes un sirseņi, cilvēkam var būt pat dzīvībai bīstamas reakcijas. Jo īpaši, ja cilvēkam jau tāpat ir ļoti augsts alerģijas reakcijas līmenis. No odu, dunduru un blusu kodumiem gan neviens nemirst,» stāsta Dr. Ieva Cīrule. Viņa norāda: ja pirmajā reizē, kad iedzeļ bite, cilvēkam ir tikai piepampums, apsārtums un tūska, nākamajā reizē var arī pasliktināties pašsajūta, reibt galva, būt apgrūtināta elpošana, iet melns gar acīm. Bet jau trešajā reizē cilvēks var arī nomirt. «Tāpēc, ja pēc bites, lapsenes vai sirseņa koduma tiek novērotas šādas smagas alerģiskas reakcijas, ir steidzami jāsauc ātrā palīdzība vai jāvēršas pie medicīnas darbinieka. Jo tā jau ir anafilaktiska reakcija, kas var izraisīt nāvi.»

Ko cilvēks pats var darīt, ja viņam iedzeļ lapsene, bite vai sirsenis un šāda alerģiska reakcija parādās pirmo reizi? Daktere vēlreiz uzsver: ir jāsauc ātrā palīdzība, bet pirms tā atbrauc, pie koduma vietas jāpieliek kaut kas auksts - jo aukstums sašaurina asinsvadus, lokāli mazina pietūkumu, apsārtumu un sāpes, un inde neiet plašumā.

Aptiekās ir nopērkami arī bezrecepšu pretalerģijas medikamenti, ko sauc par antihistamīniem, piemēram, Claritine, Zirtex, Fenkarol, Suprastin, Tavegil. Un tie, ja ir iedzēlusi bite, lapsene vai irsis un ir ekstrēma reakcija, momentā jāiedzer - kamēr gaida ātro palīdzību.

Zeļonka pasargā no infekcijas

«Ja kaut reizi šāda reakcija ir bijusi, cilvēkam noteikti būtu jāaiziet pie ģimenes ārsta, kurš nosūtīs tālāk pie alergologa, kurš savukārt uztaisīs attiecīgus testus, lai noteiktu, cik augsts ir alerģijas reakcijas līmenis. Ņemot vērā to, ka šādas reakcijas ir dzīvībai bīstamas, dakteris, visticamāk, izrakstīs automātisko adrenalīna injektoru - situācijai, ko cilvēks pats sev var iešpricēt, ja notiek atkārtots kodums. Tāds ir pieejams gan pieaugušajiem, gan bērniem,» stāsta Dr. Ieva Cīrule. Viņa piebilst, ka ir iespējams organismu pie indēm arī pieradināt, lai nebūtu tādas reakcijas - milzīgos atšķaidījumos tās injicējot, koncentrāciju arvien palielinot. To dara ārsti Alerģisko slimību izmeklēšanas un ārstēšanas centrā (F. Sadovņikova ielā 20, Rīgā), un parasti tas vairāk attiecas uz pieaugušajiem - bērniem no kukaiņu kodumiem tik bīstamas reakcijas nav.

Bērni vairāk cieš no odu, dunduru un blusu kodumiem, kas rada niezi un reizē diskomfortu. «Bērns ir bērns - viņam niez, un viņš kasa. Rokas bieži ir netīras, un tādā veidā var tikt ievazāta sekundāra infekcija, un pumpas var palikt vēl trakākas. Dažkārt ar tādiem strutainiem bumbuļiem, kas aizgājuši pa visu ķermeni, bērni nonāk pat slimnīcā. Bet pirmsākumā bijušas blusas vai odi,» stāsta pieredzējusī alergoloģe, norādot, ka tāpēc dažiem veciem līdzekļiem, kas agrāk ļoti tika proponēti, piemēram, zeļonkai, ar ko apsmērēja visas nokasītās vietas, bija liels racionāls kodols. «Tā vairs nav uz mūsdienu pierādījumiem balstīta medicīna, bet tas nav nepareizi, kā vecos laikos darīja un kā laukos vecāsmammas droši vien joprojām dara. Jo zeļonka bieži pasargā no infekcijām.»

Daktere stāsta: mūsdienīgāki ir visi dezinficējošie šķidrumi, ko var iegādāties aptiekā un ko bērnam, kurš, piemēram, ienācis no pagalma, viss kukaiņu nokosts, var uzsmidzināt. Tie ne tikai dezinficē, bet arī noņem niezi.

Suprastin un Tavegil neiesaka

«Ļoti svarīgi ir bērnu pieskatīt un ik pa laikam likt viņam mazgāt rokas. Tāpat vajag pasekot, vai nagi ir apgriezti. It kā primitīvas lietas, bet tās var palīdzēt neievazāt nevēlamu infekciju,» norāda Dr. Ieva Cīrule. Savukārt, ja insektu sakostās vietas jau ir sakasītas līdz asinīm, tās, lai smukāk sadzītu, var pasmērēt ar Panthenol, Bepanthen, Essex+ krēmiem vai ar Bepanthen Plus, kas vienlaikus arī dezinficē.

Pret niezi palīdz jau iepriekš minētie antihistamīni. «Pirmās paaudzes antihistamīnus - Suprastin un Tavegil - vairs neiesakām, jo tie rada miegainību, samazina uzmanību, koncentrācijas spējas un kognitīvās funkcijas. Bet, no otras puses, ja cilvēkam ļoti niez, tad uz nakti to var iedzert - būs dziļāks miegs. Pa dienu noteikti labāk izvēlēties Claritine vai Zirtex, kas neizraisa miegainību, vai Fenkarol, kas ir mūsu vietējā ražojuma, bet kas gan jālieto trīs reizes dienā.»

Un lapsene ir mutē

Alergoloģe uzsver: pat ja cilvēkam no insektu kodumiem nav nekādas alerģiskas reakcijas, ir ļoti jāuzmanās, lai bite, lapsene vai sirsenis neiekož mēlē, kaklā. Tas ir bīstami visos gadījumos, un tas var būt pat dažu minūšu dzīvības vai nāves jautājums. «Visvairāk jāuzmanās, dzerot no bundžiņas vai pudeles kādu saldu limonādi, kokteili, sidru, alu. Jo īpaši, ja tas ir necaurspīdīgā tarā, kur lapsene vai bite var nemanāmi ielīst. Mums pat poliklīnikas uzgaidāmajā telpā bija tāds gadījums: sēž sieviete ar bērnu un ēd ābolu, bērni pļāpā savā starpā, mamma runā ar otru mammu un, nepaskatījusies uz ābolu, tajā iekož. Un lapsene ir mutē... Viņa sāka pampt turpat uz vietas. Tāpēc vasarā par to ir ļoti jādomā,» aicina Dr. Ieva Cīrule.

Viņa izstāsta vēl kādu gadījumu no savas prakses, kad slimnīcā bija nokļuvis pavisam mazs zīdainītis, kuram ods bija iekodis plakstiņā. «Acs ir vēl viena vieta, kas ļoti reaģē. Protams, zīdainītim uzreiz viss palika sarkans, piepampa, izskatījās briesmīgi, un mamma šausmīgi uztraucās. Arī šādā situācijā pirmais, ko darīt, ir koduma vietai pielikt kaut ko aukstu vai sasaldētu: piemēram, ledus gabaliņu ieliek celofāna maisiņā, aptin ar kādu lupatiņu un patur pie koduma vietas kādu pusstundu. Lai inde neiet tālāk, un tad arī reakcija nebūs tik vētraina. Plus var iedzert arī kādus pretalerģijas līdzekļus, ja tādi ir pieejami.»

ESIET UZMANĪGI

• Kādam vīrietim mēlē iekodusi lapsene, kas bija iekritusi ūdens glāzē. 69 gadus vecajam vīrietim sākusies alerģiska reakcija, tomēr pēc mediķu palīdzības sniegšanas kungam kļuvis labāk, un viņu hospitalizēt nav nācies.

• Savukārt Kurzemes reģionā 25 gadus vecam vīrietim sākās alerģiska reakcija pēc bites dzēliena kaklā. Viņš vidēji smagā stāvoklī ticis hospitalizēts.

(Avots: LETA, 15. augusts)

***

INTERESANTI

• Pastāv aptuveni 3500 dažādu odu sugu, lielākā daļa no tām ir cilvēkiem nekaitīgas

• Odu sezona sākas pavasarī, kad laiks kļūst siltāks, un beidzas līdz ar pirmajiem saliem

• Visvairāk odu ir siltās un lietainās vasarās

• Odi dēj oliņas vietās, kur pavasarī sakrājas izkusušais ūdens

• Odi dzīvo ne ilgāk kā 3-4 nedēļas

• Odi ir aktīvi no krēslas līdz rītausmai

• Odi atrod cilvēkus pēc aromāta, ārējā veidola un siltuma

• Tikai odu mātītes dzeļ un sūc asinis, odu tēviņi nedzeļ (kāpuru stadijā tie pārtiek no ūdenī esošajām barības vielām, bet pieaudzis īpatnis pārtiek, piemēram, no puķu medus)

• Pēc iedzelšanas ods var izsūkt asiņu daudzumu, kas divas reizes pārsniedz tā svaru

• Odi var izplatīt infekcijas slimības

• Pareizs apģērbs un līdzekļi pret odiem pasargā no odu dzēlieniem

(Avots: dermoshop.com)

Paldies par rakstu: nra.lv

Vai arī tavā ģimenē kādam ir alerģija pret kukaiņu kodumiem?

Māmiņu Klubs