Vai rotaļlietas var palīdzēt bērnam iemācīties rūpēties par mūsu planētu? Jā, var!

Vai rotaļlietas var palīdzēt bērnam iemācīties rūpēties par mūsu planētu? Jā, var!

01. Mar 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Plašsaziņas līdzekļos aizvien biežāk lasot un dzirdot informāciju par klimata pārmaiņām, vecāki vairāk steidz aizdomāties par mūsu planētas stāvokli. Šī iemesla dēļ viņiem vienlīdz svarīgi ir ne tikai tas, lai iegādātās rotaļlietas bērniem būtu jautras un interesantas, bet arī izglītotu, kā dzīvot ekoloģiskāk.

Starp citu, izmantojot rotaļlietas, katram no mums ir iespēja parādīt savam bērnam, kā rūpēties par planētas ilgtspēju, jo pat katrs mūsu mazākais solis un izvēle atstāj lielu iespaidu uz mūsu planētas dzīvotspēju.

Kā to paveikt? Sāc ar bērna izglītošanu!

Mēs visi vēlamies dzīvot skaistā pasaulē, kurā ir brīnišķīgas ainavas, tīri okeāni, dažādi savvaļas dzīvnieki, krāsaini augi un laimīgi cilvēki. Tas mums sniedz dzīvesprieku. Ja vēlamies to pašu sniegt arī saviem bērniem, mums ir jāiemāca viņiem rūpēties par planētu. Kā to izdarīt? Rotaļāšanās ir labākais un dabiskākais veids, kā viņus izglītot. Rotaļājoties pavisam neapzināti tiek uzlabotas daudzas prasmes, kas ir noderīgas viņu pieaugušā vecumā: motoriskās, kognitīvās, emocionālās vai sociālās, viņi attīsta radošumu un iztēli, apgūst jaunus vārdus un visu par pasauli, kurā viņi dzīvo. Jaunais LEGO DUPLO piedāvājums ar komplektiem par ekoloģiskām tēmām ir lielisks veids, lai bērniem parādītu, kā sēt savus dārzeņus saimniecībā vai iepirkties vietējā bio tirgū.

Rodiet rotaļlietām jaunu dzīvi!

Kad rotaļlietas zaudē savu aktualitāti vai bērnu interese par tām zūd, jo tās ir salūzušas, tās nonāk atkritumu poligonā. Tāpēc ir pēdējais laiks mainīt savus vecos ieradumus! Pērkot rotaļlietas, nevajadzētu vadīties pēc mirkļa impulsiem, vienlaikus atceries, ka LEGO DUPLO komplekti vienmēr būs bērnu sapņu augšgalā. Tās ir drošas un ražotas no vislabākās kvalitātes materiāliem, tāpēc nesaplīsīs kā citas rotaļlietas. Ilgmūžīgu rotaļlietu izvēle ir arī ekoloģisks dzīvesveids. Turklāt jūs varat pārdot vai atdot rotaļlietas, no kurām jūsu bērns ir izaudzis, un dot tām jaunu dzīvi. To pašu jūs varat darīt ar drēbēm, mēbelēm vai rotaslietām.

Iesaisti bērnu izaicinājumā!

Bērni ir azartiski un lielākoties labprāt iesaistās kopā ar tēti un mammu dažādos izaicinājumos. Kāpēc gan lai par šādu izaicinājumu nekļūtu ilgtspējīga dzīvesveida ieviešana jūsu ģimenē? Ikdienas paradumu maiņa viņiem sagādās prieku, jo sevišķi tad, ja tajā būs iesaistīta visa ģimene. Piemēram, varat mājās ieviest tabuliņu, kuru novietot redzamā vietā un par katru labu paveiktu darbiņu mūsu planētas labā tiek nopelnīts punkts. Piemēram, šķirto atkritumus, vienmēr aiz sevis izslēgt istabā gaismu, aizvērt ūdens krānu laikā, kamēr tiek tīrīti zobi, tāpat arī izvēlaties maltītēm sezonālus produktus, kurus audzējuši vietējie zemnieki. Pastāstiet b;erniem, kāpēc ir tik svarīgi iegādāties tikai vajadzīgo pārtikas apjomu, lai pēc tam neapēsto nenāktos izmest. Tas būs lielisks veids, kā likt bērnam pievērst lielāku uzmanību atkritumu samazināšanai un planētas saglabāšanai. Mazas lietas veido lielus darbus!

Lai bērnam veidotos labāka izpratne par to, kā tiek audzēta pārtika, varat ne tikai ieviest savu mazo dārziņu uz palodzes, kurā audzēt zaļumus, bet arī apspēlēt šo tēmu rotaļās. Tam noderēs dažādi LEGO® Duplo komplekti, kas palīdz bērnam vienlaikus iepazīt gan lauku saimniecības ikdienu, gan arī attīstīt mazo pirkstiņu veiklību, apgūt jaunas krāsas un vārdus. Vai tomāti aug ledusskapī? Kāpēc augiem vajadzīga saule? Vai burkāns vienmēr ir oranžs, vai var būt arī zils? LEGO® Duplo komplekti Ekoloģiskais dārzs (10984), Ekoloģisko produktu tirgus (10983), Augļu un dārzeņu traktors (10982) un Augošais burkāns (10981) ir lieliski piemēroti šim nolūkam. Rotaļāšanās ar šiem komplektiem veicinās bērna izpratni par ekosistēmu un cilvēka lomu tajā. Varat arī aizvest bērnu uz vietējo tirgu, nopirkt gardus produktus vakariņām un kopā pagatavot sviestmaizes. Tas noteikti būs lielisks un jautrs laiks jums abiem!

Mazāk ir vairāk!

Šī labi zināmā, bet reizēm aizmirstā frāze patiešām strādā! Bērniem acis iemirdzas ikreiz, kad ieejat veikalā un dodaties garām rotaļlietu plauktiem, tomēr atceries, ka ne vienmēr, lai bērnu iepriecinātu, vajag atkal un atkal iegādāties jaunas rotaļlietas! Visbiežāk prieks par jauniegūto mantu ir īslaicīgs, un jau nākamajā reizē bērns gribēs atkal jaunu rotaļlietu.

Tā vietā, iegādājoties jaunas rotaļlietas, priekšroku dodat tādām, kas bērnu ne tikai izklaidē, bet arī izglīto, palīdzot attīstīt sīko motoriku, acu-roku koordināciju, apgūt sociālās, emocionālās un izziņu prasmes, kā arī pilnveidot radošumu. LEGO® Duplo komplekts šajā ziņā ir lielisks, jo piedāvā daudz dažādu rotaļu tēmu un visi komplekti savā starpā ir saderīgi. Varat tos kombinēt dažādos veidos, padarot bērnu rotaļas vēl jautrākas un piedzīvojumiem bagātākas.

Lai veicinātu bērna izpratni par ilgtspēju, rotaļām iesakām

LEGO® DUPLO® rotaļlieta "Mans pirmais augošais burkāns" (10981)

Mazuļiem būs daudz jautrības, apgūstot veselīgu ēšanu un to, kā aug augi ar izglītojošo LEGO® DUPLO® rotaļlietu "Mans pirmais augošais burkāns" (10981). Šis krāsainais komplekts ir radīts, lai mazuļus no 18 gadu vecuma iepazīstinātu ar patstāvīgu dzīvošanu — viņi rūpēsies par burkānu un kraus klucīšus, lai to izaudzētu. Pirmsskolas vecuma bērniem uztici laikapstākļu kontrolēšanu ar saules un lietus mākoņu klucīšiem, lai dotu augam to, kas tam vajadzīgs, lai zaļotu. Ja augam vajadzīga palīdzīga roka, bērni var to padzirdīt ar lejkannu. Burkāna pārsteigtā seja liek domāt, ka ūdens bijis auksts!

LEGO® DUPLO® Mans pirmais augļu un dārzeņu traktors (10982)

LEGO® DUPLO® Mans pirmais augļu un dārzeņu traktors (10982) piedāvā daudz jautru veidu, kā vairot mazuļu mācīšanās prieku. Pirmsskolas vecuma bērni ar braucamu traktoru un trīs piekabēm palīdzēs zemniekam novākt augļus un dārzeņus. Bērni no 18 mēnešu vecuma attīstīs savu sīko motoriku, apgūstot augļu un dārzeņu audzēšanu un liekot klucīšus, lai “audzētu” augus. Būs daudz prieka, šķirojot pēc krāsām — pirmsskolas vecuma bērni var likt augus tiem atbilstošajās piekabēs vai likt lietā radošumu un pašizpausmi, jaucot krāsas vai pat mainot vietām sejas!

 LEGO® DUPLO® Mans pirmais ekoloģisko produktu tirgus (10983)

Iepazīstini mazuļus ar iepirkšanās rotaļu ar LEGO® DUPLO® Mans pirmais ekoloģisko produktu tirgu (10983). Šis jaukais zemnieku tirgus ļaus bērniem atdarināt īsto pasauli — viņi svērs preces uz svariem, maksās ar dažādu vērtību rotaļu monētām un nesīs produktus mājās skaistā auduma somiņā.

LEGO® DUPLO® Mans pirmais ekoloģiskais dārzs (10984)

Palīdzi savam mazajam pētniekam izzināt dabu ar rotaļlietu LEGO® DUPLO® Mans pirmais ekoloģiskais dārzs (10984). Šajā komplektā ir daudz funkciju, kas palīdzēs vecākiem raisīt sarunas par to, kas aug dārzā, un iepazīstinās bērnus ar ekosistēmas konceptu. Mazajiem pirkstiņiem būs daudz, ko pētīt — tostarp tomāta, burkāna un arbūza rotaļlietas, koki, puķes, savvaļa un laikapstākļu klucīši. Kad rotaļu laiks galā, visu var ērti salikt LEGO DUPLO klucīšu kārbā.