Urīnceļu iekaisums bērnam: ko darīt?

Urīnceļu iekaisums bērnam: ko darīt?

02. Aug 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna slapināšana gultiņā miedziņa laikā jeb tā dēvētā bērnu enurēze var veidoties dažādu iemeslu dēļ, tāpēc viss sākas ar došanos pie ģimenes ārsta, lai sākotnēji izslēgtu medicīniski nopietnus gadījumus  - urīnpūšļa disfunkciju vai arī atklātu iekaisuma procesus, kas notiek bērniņa urīnpūslī.

Konsultē Bērnu slimnīcas nefroloģe Edīte Jeruma.

Bērniem urīnpūšļa iekaisumi ir viena no biežām pataloģijām, kuras ir izplatītas visai bieži. “ Biežuma ziņā biežākas var būt tikai vīrusu infekcijas, vidusauss iekaisumi,” atklāj nefroloģe Edīte Jeruma. “Maziem bērniem simptomātika nav izteikta, to ir grūtāk noteikt, bet lielākiem bērniem parasti ir sāpīga urinācija, viņi kļūst kašķīgi, neapmierināti ar dzīvi, viņi sūdzas, ka ir sāpes urinācijas beigās tieši un var būt šīs slapjās bikses brīžiem, kas iepriekš nav bijušas.”

Lai ārsti varētu noteikt, kas bērniņam kaiš, tiek veiktas analīzes.

Ja bērnam ir augsta temperatūra virs 38 grādiem un nav nekādu iekaisumu parādību augšējos elpošanas ceļos, ne klepus, ne iesnas, ne citu pazīmju, kas varētu liecināt par citu saslimšanu, tad obligāti būtu jānodod urīnanalīzes, lai izslēgtu, lai nav iekaisumu urīnceļos, jo bieži vien nekādi specifiski simptomi nav manāmi.

Tāpat ir jāpievērš uzmanība tam, kādā krāsā ir bērniņa urīns.

“Ja urīnā ir asinsstīdziņas, tas var liecināt par urīnpūšļa iekaisums vai par nieru kamoliņu bojājumu, kas jau ir ļoti nopietns simptoms, tāpēc šajos gadījumos vajadzētu doties pie ārsta nodot analīzes, jo visparastākā cistīta gadījumā arī var būt asins piejaukums urīnā, bet tas ir nopietns simptoms, kuru nevajadzētu atstāt bez ievērības,” brīdina nefroloģe.

Ja ģimenes ārsts konstatēs, ka bērniņam ir urīnpūšļa iekaisums, tad visticamāk tiks izrakstītas antibiotikas, jo šādas saslimšanas izārstēt tikai ar zāļu tējām parasti neizdodas. Lai bērniņam palīdzētu izārstēt urīnpūšļa iekaisumu, būs nepieciešamas aptuveni desmit dienas, taču pie nopietnākām nieru saslimšanām viss var noritēt daudz ilgāk.

Kas ir ārsts nefrologs?

Ārsts nefrologs ir terapeitiska profila speciālists, kurš ārstē nieru un urīnceļu saslimšanas atšķirībā no urologa, kurš ir ķirurģiska profila speciālists, kurš nodarbojas ar urīnceļu ārstēšanu un bērni parasti nonāk tad, ja ir atkārtotas epizodes ar urīnpūšļa iekaisumiem, kad ģimenes ārsts netiek galā ilgstoši ārstējot un tajos gadījumos, kad bērniem ir nopietni nieru kamoliņu iekaisumi, kas parādās kā sarkans urīns, izteiktas tūskas nesaprotamu iemeslu dēļ, tad pirmais ir nodot urīnanalīzi, ja tur ir konstatētas nopietnas izmaiņas, tad ģimenes ārsts sūta pie nefrologa.

Kā rodas urīnpūšļa iekaisums? 

Taču noteikti māmiņām ir jautājums – kā rodas urīnpūšļa iekaisumi un ko darīt, lai bērnu no tā pasargātu.

Ne visi bērni, kuri saskraidās ar slapjām kājām saslimst, bet ir daļa bērnu, kuriem ir tendence uz šīm saslimšanām, kuri visu dienu nobraukājot no slidkalniņa ar slapjām kājām, atgriežas mājās un saslimst.  Tas var provocēt šo iekaisuma attīstību.

Urīnpūšļa iekaisums bērnam var būt visvieglāk nosakāmais iemesls, kāpēc naktīs mazais ir atsācis slapināt gultiņā, ja reiz podiņmācība ir apgūta. Cīņā ar slapināšanu gultiņā miega laikā bērnu nevajadzētu atstāt vienu, mums ir iespēja šo laiku, kamēr norit atveseļošanās, padarīt bērnam mazāk nepatīkamu.

Mums māmiņām un tētiem jācenšas būt saprotošiem, lai bērns justu mūsu atbalstu, kaunināšana nav risinājums. Tāpat ir pieejamas īpašās nakts biksītes bērniem, kuri jau sasnieguši četru gadu vecumu un pat līdz padsmit gadu vecumam, lai naktis bērnam nebūtu jāpavada slapjā gultā.

Tās ir īpaši mitrumu uzsūcošas un nemanāmas zem apģērba, tāpēc bērnam nebūs jāraizējas par neveiklām situācijām, nakšnojot pie draugiem vai ceļojumu laikā, arī bērnudārzā diendusu mazais varēs izgulēt sausu. Turklāt liels atbalsts ģimenei var būt interneta vietne bernuenureze.lv, kurā ir pieejama vērtīga informācija par to, kas ir bērnu enurēze un kur meklēt palīdzību – speciālistu viedokļi un māmiņu stāsti, kuri palīdzēs apjaust, ka bērna slapināšana gultiņā nav tikai mūsu ģimenes raizes.

Mīļās māmiņas, mēs varam palīdzēt saviem bērniem, mums tikai ir jācenšas saglabāt mieru un jāsaprot, kura no ārstēšanas metodēm varētu būt mūsu bērnam piemērotākā.


20170801230528-21627.jpg 

DryNites® uzsūcošās naktsbiksītes ir radītas, lai atvieglotu bērnu nakts enurēzes (slapināšanas) ārstēšanu un palīdzētu bērnam atveseļoties.