Tikko sāka iet dārziņā un jau slimo! Ko darīt?

Tikko sāka iet dārziņā un jau slimo! Ko darīt?

01. Oct 2015, 08:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šajā gadā ļoti daudzi Māmiņu Kluba mazuļi uzsāk dārziņa gaitas. Kāds vēlāk, kāds agrāk, bet praktiski visi sāk slimot. Tā ir neizbēgama bērnības sastāvdaļa, sevišķi tas viss attiecas uz tiem, kas dodas uz dārziņu. Par to parunājām ar ģimenes ārsti, pediatri Larisu Zaharovu.

-  Visi vecāki zina: tiklīdz bērns sāk iet dārziņā, viņš sāk slimot un biežāk atrodas mājās, nekā dārziņā, sevišķi pašā sākumā. Kāpēc tā? Vai ir kāds paņēmiens, kas ļautu stiprināt mazuļa imunitāti, lai no tā visa izvairītos?

- Tā notiek tieši tāpēc, ka imunitāte nav pietiekoši spēcīga. Un tas saistīts ne tikai ar to, vai ir kas darīts, lai to stiprinātu vai nav.

Tīri fizioloģiski vecumā, kad mazulis sāk apmeklēt dārziņu, viņa imunitāte tikai vēl attīstās. Ap 4-5 gadu vecumu imunitāte ir apmēram trešdaļa no pieaugušā imunitātes, un mūsu līmeni bērns sasniedz vien ap 7 gadu vecumu. Tātad, vajadzīgs laiks, lai imunitāte attīstītos un nostiprinātos.

Pirmajā gadā dārziņā, visdrīzāk būs adaptācijas periods: bērniņš biežāk slimos, nekā to apmeklēs, un tas ir normāli. Tāda ir dzīve. Pret to jāattiecas mierīgi.

- Ko mēs, vecāki, varam darīt?

- Pats galvenais - katru reizi savlaicīgi jāpamana saslimšanas pazīmes, un nekavējoties jāuzsāk ārstēšana. Tas ir ļoti svarīgi!

Daudzi vecāki redz, ka sākas iesnas, bērns ieklepojas, bet tik un tā ved bērnu uz dārziņu, domājot, ka nekas jau traks nenotiks. Ja vedīsiet uz dārziņu, tad, visdrīzāk, var attīstīties cita notikumu gaita.

Ja jums ir iespēja, atstājiet bērnu uzreiz mājās. Tas samazinās risku tikt pie nopietnākām saslimšanas pazīmēm.

- Cik ilgi jāsēž mājās?

- Viss atkarīgs no tā, kā jūtas bērns. Slimības ir dažādas un arī bērni ir dažādi. Bet es ieteiktu pieturēties pie nosacījuma: kad bērns ir pilnībā izveseļojies, visi simptomi izzuduši, tad vēl 5-7 dienas uz dārziņu nebūtu vēlams iet. Ir jānogaida.

Saprotu, ka ne visi var izpildīt šo nosacījumu, bet kā ārsts es iesaku tomēr rīkoties šādi.

Māmiņas, dalieties savā pieredzē saistībā ar bērndārznieka slimošanu!

Māmiņu Klubs

20130919103449-28627.jpg