Problēma: Bērns slapina biksēs dārziņā

Problēma: Bērns slapina biksēs dārziņā

21. Mar 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gadās, ka vecāki saskaras ar visai delikātu problēmu: bērniņš slapina biksītēs tikai dārziņā. Mājās tai pat laikā tiek veiksmīgi lietots podiņš un nekādu problēmu nav. Varētu šķist, ka dārziņā bērns nezina, kas ir podiņš. Audzinātājas un auklītes mulst, vecāki nevar saprast, ļapēc tas tā notiek. Auklītes var saprast: grupiņā ir daudz bērnu un pastāvīga veļas mainīšana vienkārši fiziski nav iespējama, jo tajā laikā nebūs, kas pieskata pārējos bērnus. Pie tam, arī citi grupas bērni redz notiekošo un saprot.

Nav izslēgts, ka biedri sāks smieties par bērnu vai pārstās ar viņu pat draudzēties. Bērni ir nežēlīgi, jo daudz ko vēl nesaprot un viņiem nav dzīves pieredzes. Un tomēr, tas var izraisīt smagas sekas: apceltais bērns var noslēgties sevī, kļūt viegli aizkaitināms un agresīvs. Tādā gadījumā nebūs labi, ja grupiņas bērni dzīvos nedālu no jums un rotaļāsies kopā ar bērnu arī ārpus dārziņa robežām, piemēram, smilškastē. Smiešanās par bērnu viņu var vajāt arī tur. Un tas ir liels stress bērnam.

Ja bērns slapina biksītēs vien laiku pa laikam, piemēram, saaukstēšanās laikā, bērns var sākt slapināt biksītēs regulāri.

Nesaturēšanas iemesli

Negaidiet, ka problēma pati no sevis pazudīs. Daudzi vecāki domā, ka ir vien jānogaida, viss nokārtosies. Bet tā tas nav, vismaz ne šajā gadījumā. Kamēr nav par vēlu, jācenšas šī delikātā problēma atrisināt pašiem, bez ārsta iejaukšanās. Palūdziet bērnam parunāties par šo tēmu, mēģiniet atrast iemeslu, kas liek bērnam slapināt biksītēs. Ja viņš klusē un nestāsta jums neko par to, jāiet uz dārziņu un jāpavēro grupas audzinātājas darbs. Iemesls var būt pat audzinātājas skaļā balss. Bērns ir pieradis pie tavas maigās balss, viņš var baidīties no audzinātājas asā toņa. Ja tas ir īstais iemesls, bērnu var pārcelt uz citu grupiņu. Par problēmu,protams, tādā gadījumā jārunā arī ar jauno audzinātāju. Ja pārcelt uz citu grupu bērniņu nav iespējams, jāpieiet problēmas risināšanai no citas puses: sāc arī tu skaļāk runāt, pieradini bērnu pie skaļas runas.

Protams, bērniņš var slapināt biksītēs arī tāpēc, ka viņam nepatīk tieši dārziņā.

Tā gadās adaptācijas periodā. Tādā gadījumā bērniņam vairāk jāpievērš uzmanība, jāļauj uz dārziņu ņemt mīļākās rotaļlietas, lai viņš spētu morāli vieglāk pierast pie jaunajiem apstākļiem. Iemesls var būt arī kāds cits bērns, kurš ir pārāk agresīvs. Tāpat tas var būt dēļ kādiem notikumiem tieši dārziņa tualetē. Parunā par to ar audzinātāu un arī ar savu bērnu.

Dažkārt patiesību var uzzināt no citiem bērniem, kas vienmēr ir grupā un arī visu redz un dzird. Ja bērni nerunā, bet kaut ko slēpj, vari runāt arī ar viņu vecākiem. Dažkārt tādā veidā atklājas pat negaidītākie fakti.

Ja bērnu dārza maiņas vai grupas maiņas rezultātā situācija neuzlabojas, atrisinājums jāmeklē pašā bērnā, un te palīdzēt var vislabāk tieši speciālists.

Māmiņu Klubs

20121128173408-44521.jpg

www.bernuenureze.lv