Nakts enurēze: Bērni parāda pieaugušo attiecībās notiekošo

Nakts enurēze: Bērni parāda pieaugušo attiecībās notiekošo

11. Aug 2015, 15:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu kluba izveidotajā mājas lapā www.bernuenureze.lv vecākiem iespējams dalīties pieredzē ar bērniņu nakts enurēzi un kā ar to ir izdevies tikt galā. Pirms kāda laika saņēmām audžumammas izmisuma pilno vēstuli, kurā viņa dalījās savā pieredzē ar deviņus gadus vecā audžudēla nakts enurēzi, kas kopš piecu gadu vecuma turpinās līdz pat šim laikam, lai gan apmeklēti dažādi speciālisti un izmēģinātas dažādas metodes. Šajā rakstā komentāru sniedz psihoterapeits Aivis Dombrovskis:

“Konkrētajā situācijā ir daudz nianses, ko mēs nezinām – kontekstu, detaļas, kas nav atklātas. Lai varētu analizēt konkrēto situāciju, ir nepieciešams vairāk informācijas. Tomēr ir lietas, ko ir iespējams secināt situācijās, kad problēma nav fizioloģiska, jo ārsti ir konstatējuši, ka bērns ir fizioloģiski vesels. Piemēri no manas prakses parāda, tas, kas notiek ar mazu bērnu, parāda, kas notiek ar vecākiem, attiecībām viņu starpā. Tie var būt konflikti, spriedze, izmaiņas vidē.

Psihoterapeita konsultācija bērnam, kā arī pieaugušajiem

Šādos gadījumos pārsvarā darbs ir psihologiem vai vislabāk psihoterapeitiem, jo tie strādā ar psihes neapzināto informāciju. Tās ir sekas reakcijām, kas veidojas zemapziņas līmenī, tās netiek verbalizētas, tāpēc ar prātu bērns tās nemāk izskaidrot. Arī vecākiem pašiem būtu nepieciešama konsultācija pie speciālista.

Kā mēdz teikt, bērni pirms laika nav jāievada vecāku guļamistabā, tas attiecas arī uz neatrisinātiem iekšējiem konfliktiem un problēmām. Tieši tāpat pāragri bērnam nav nepieciešams zināt, ka viņš nedzīvo ar saviem īstajiem vecākiem, visam savs laiks. Ja ar speciālistu strādās bērna vecāki, tas jau var būt atrisinājums lielai daļai problēmu. Vienmēr svarīgs ir arī jautājums, kāpēc šī sieviete ir kļuvusi par audžumammu šim bērnam, kas ir noticis ar īstajiem vecākiem. Īstie vecāki, audžuvecāki - tas viss veido algoritmu, kas palīdz tikt pie risinājuma.

Bezspēcība rada dusmas

Dusmas par to, ka bērns čurā gultā, saistītas ar bezspēcību. Iemesls ,protams,ir meklējams dziļāks. Bezspēcība ir tik liela, ka to vairs nav iespējams kontrolēt, tāpēc tā pārvēršas dusmās. Bērns no tā cieš. Bērnam nevajadzētu justies vainīgam par to, ka viņš čurā gultā, jo bērnam jau tāpat ir diskomforts, ka tā notiek. Viņš ar to nelepojas. Radot viņā vainas izjūtu par notiekošo, bērnam var radīt mazvērtības kompleksus. Jo viņš tur neko nevar izdarīt. Ir maldīgi domāt, ka bērnam to ir iespējams kontrolēt. Tas ir tāpat kā bērnam, kuram ir iesnas, likt viņu par to kaktā. Tāpēc jau iesnas nemazināsies, bet bērns jutīs kaunu, veidosies kompleksi. Iesnas vai šajā gadījumā čurāšana gultā beigsies tad, kad tiks atrisināta patiesā problēma. 

Hipnopsihoterapijas efektivitāte

Bērnu enurēzes mazināšanā ļoti efektīvus rezultātus ir uzrādījusi hipnopsihoterapija, jo tās laikā tiek izveidots tāds kā iekšējais pulkstenis jeb modinātājs bērnam, kas palīdz viņam naktī piecelties (pamosties). Bet, tā kā nakts enurēze ir tikai izpausme citai, dziļākai psiholoģiskai problēmai, tad ir jāatrisina tā. Jo pat ja bērns (izmantojot „nakts pulksteni” metodi) nečurās gultā un liksies, ka viss ir atrisināts, nekas īsti līdz galam atrisināts vēl nebūs - būs likvidētas sekas, bet nevis likvidēts cēlonis. Cēlonis meklēs sev citu izpausmes ceļu un nav iespējams precīzi prognozēt kā tas notiks. Tas ir kā aizsprosts uz upes, un straume meklēs ceļu, kā tikt laukā. Tāpēc visbūtiskākais ir pieaugušajiem atrisināt savas problēmas.”

Māmiņu Klubs

20121202215000-45028.jpg 

DryNites® uzsūcošās naktsbiksītes ir radītas, lai atvieglotu bērnu nakts enurēzes (slapināšanas) ārstēšanu un palīdzētu bērnam atveseļoties.

Nakts slapināšana gultā skar daudzus bērnus vecumā no 4 - 14 gadiem. DryNites® sniedz diskrētu atbalstu šiem bērniem!

  • DryNites® labi uzsūc mitrumu, tādejādi pasargājot bērna un gultas veļu!
  • Tās izskatās gluži kā apakšveļa. Bērns tās viegli var valkāt zem pidžamas jeb drēbēm!
  • Nemanāmās, bet uzsūcošās naktsbiksītes ļaus bērnam doties uz nometnēm vai pārlaist nakti pie draugiem – neviens neuzzinās par slapināšanu gultā.
  • DryNites® ir radītas gan zēniem, gan meitenēm, ar atšķirīgu dizainu. Meitenēm – ar taurentiņiem, bet zēniem – ar stilīgiem močiem!

Meklē atbalstu un speciālistu padomus:

www.bernuenureze.lv

31. Jul 2015, 10:45

Runa ir par meiteni, nevis puiku.
Neesmu viņas audzumamma, es nezinu no cik gadiem viņa to dara.