Mācīsimies krāsas un ciparus caur rotaļām!

03. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mācīties svarīgi ar prieku, jo tādējādi pat nepagūsti ne attapties, kad jaunās zināšanas jau iesēdušās atmiņā. Lūkojam pēc padoma, kā palīdzēt bērnam iemācīties atšķirt krāsas un ciparus.

Lai bērnam būtu vēlme strādāt un mācīties, ļoti svarīgi, lai jaunās zināšanas tiktu apgūtas caur paša piedzīvoto un emocijām. Tāpēc jaunās prasmes un zināšanas ieteicams apgūt caur rotaļām, kurās bērns var līdzdarboties.

Privātās pirmsskolas izglītības iestādes “Laisma” pedagoģe Madara Strazdiņa norāda, ka mūsdienās ir pieejams plašs klāsts dažādu galda spēļu, kas palīdz mācīties: “Piemēram, sākumā apskatīties attēlu, tad saskaitīt tikpat daudz elementu  un pievienot atbilstošu ciparu, lai redzētu vizuāli, kā izskatās konkrētais cipars.” Lai apgūto ciparu labāk atcerētos, var mudināt bērnu uzvilkt to gaisā vai ar pirkstu uzrakstīt, piemēram, savā plaukstiņā, tādējādi mācoties caur sajūtām.

Līdzīgi arī ar krāsu apgūšanu, kur talkā var ņemt spēles un rotaļas. Papildu tām, mācīties var dodoties pat pastaigās. “Krāsas mums atrodas visapkārt vidē, jo visu redzam krāsās! Ģērbjoties varam vilkt zaļu džemperi, galvā likt dzeltenu cepuri. Tā bērns dzird un iegaumē krāsas,” mudina pedagoģe Madara Strazdiņa, atgādinot, ka bērniem ļoti patīk arī pašiem eksperimentēt, redzēt un sataustīt. Tāpēc, lai nostiprinātu zināšanas, turpiniet mācīties arī dodoties laukā, piemēram, kopīgi skaitiet pakāpienus, lūkojiet, cik vienas krāsas mašīnas pabrauc garām. “Vērojiet visu apkārt, uzturiet sarunas un darbojieties kopā, lai tas nestu prieku,” aicina pedagoģe.