Mācāmies skaitīt: ar ko sākt?

03. Nov 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vislabākais veids, kā mazajiem sniegt iespēju mācīties ir rotaļu veidā, tāpēc Māmiņu klubā veidojam stāstu sēriju par rotaļām mazuļu attīstībai kopā ar Māmiņu Kluba attīstošo nodarbību vadītāju bērniem Sabīni. Šajā reizē noskaidrosim, kā berniem iemācīt skaitīt un apgūt matemātiskās prasmes.

Kad bērniņš sasniedzis 3 līdz 4 gadu vecumu, ir redzama viņa tieksme pēc patstāvības. Vērojot savu bērniņu, mēs noteikti pamanīsim, ka arī viņa rotaļās patstāvība sāk ieņemt nozīmīgu vietu.

"Aptuveni 3 gadu vecumā bērni sāk rotaļāties kopā, nevis vienkārši blakus viens otram," atklāj nodarbību vadītāja Sabīne Bakiļina. "Šajā vecumā jau vajag aprakstīt bērna darbību – tu esi uzcēlis ļoti skaistu māju ar skaistu sarkanu jumtiņu, malacis." 

Lai bērniņš varētu mācīties un viņā būtu interese to darīt, mums ar viņu ir jārunā īsi un skaidri. Tieši tāpat ir ar matemātikas apgūšanu, tai nevajadzētu piešķirt īpašu nozīmi, bet ļaut ikdienas rotaļās ieplūst viegli un pašsaprotami. Arī rēķināt mēs mācāmies kopā ar bērnu.

Matemātisko priekšstatu veidošanā var palīdzēt lielie kluči, uz kuriem jau ir attēlotas bildītes ar uzdevumiem, piemēram, atrast divus ābolīšus, vienu apelsīnu un trīs zemenītes.

Bērniņam ir svarīgi apgūt to, ko nozīmē viens un ko nozīmē daudz, taču mums ir jāapzinās, ka, iespējams, bērniņš līdz pat trīs gadu vecumam visu skaitīs mehāniski, nesaprotot reālo matemātisko vērtību, tikai pēc 3 gadu vecuma bērns sāk izprast skaitu.

"Bērns nevar pateikt, ka 3 plus 4 ir septiņi, viņš skaitīs tos trīs no jauna un tālāk – pieci, seši, septiņi," uzsver Sabīne. "Tā arī ir vecumposma īpatnība,kas mainīsies vecākajā pirmsskolas vecumā."

Laikā, kad bērniņš apgūst ciparu pasauli, mums der atcerēties, ka viņa pacietība ir mērāma aptuveni 10 minūšu garumā, tāpēc negaidīsim brīnumus, darbosimies kopā ar savu bēnru tik ilgi, cik viņš ir gatavs to darīt.

Mīļās māmiņas un tēti, radīsim saviem bērniem iespēju mācīties ar prieku un neprasīsim no viņiem vairāk nekā viņi spēj, jo 3 gadu vecumā bērniņam būtu jāprot skaitīt tikai līdz 3, nevis pieci vai desmit. Līdzīgi ir arī ar citām lietām, neskriesim laikam pa priekšu, lai mazais var attīstīties atbilstoši savām spējām.

Māmiņu Klubs