Latvijā nosaka obligātu sejas aizsegu lietošanu sabiedriskajā transportā

Latvijā nosaka obligātu sejas aizsegu lietošanu sabiedriskajā transportā

05. Oct 2020, 00:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valdība šodien atbalstīja Veselības ministrijas ierosinājumu noteikt sejas aizsegu lietošanu sabiedriskajā transportā kā obligātu. Šādas prasības mērķis ir ierobežot koronavīrusa Covid-19 izplatību Latvijā

Sejas aizsegu lietošana būs obligāta, sākot no trešdienas, 7.oktobra, līdz 6.novembrim. 

Noteikti gan divi izņēmumi. Ņemot vērā, ka maziem bērniem nav iemaņu pareizai sejas masas lietošanai, kā arī to, ka bērnu vidū Covid-19 izplatībai ir mazāk risku, aizsegu varēs nelietot bērni līdz 13 gadu vecumam.

Tāpat arī, ja pasažierim ir acīmredzami kustību traucējumi vai psihiskās veselības traucējumi, kuru rezultātā personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, tā lietošana nav jāpieprasa un personai ir jāļauj uzturēties transporta līdzeklī, skaidro Veselības ministrijā (VM).

Mutes un deguna aizsegu lietošana attiecas arī uz skolu autobusiem, kas tiek pielīdzināti sabiedriskajam transportam.

Šis drošības pasākums patlaban noteikts uz vienu mēnesi - līdz 6.novembrim.

Satiksmes ministrija (SM) otrdien, 6.oktobrī, valdībai piedāvās lemt par vēršanos pret sabiedriskā transporta pasažieriem bez sejas maskām, pirmdien valdības ārkārtas sēdē informēja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

SM uz valdības otrdienas sēdi iesniegs grozījumus attiecīgos noteikumos, kuros tiks precizēts, kādā veidā var aizrādīt vai "iedarboties" uz pasažieriem, kuri sabiedriskajā transportā nelieto sejas maskas.

Tajā pašā laikā satiksmes ministrs atzina, ka valdības lēmumam par obligātu sejas masku lietošanu sabiedriskajā transportā būs negatīva fiskālā ietekme. Patlaban aplēsts, ka šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, pasažieru skaits ir sarucis par 20%. Tā kā pasažieru skaits varētu samazināties arī turpmāk, SM būs gatava vērsties Finanšu ministrijā ar lūgumu kompensēt šos zaudējumus no valsts budžeta.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) preses konferencē pēc valdības sēdes skaidroja, ka

mācība no pavasara ir gūta, proti, ir jābūt striktai kontrolei un jābūt arī piemērotiem sodiem.


"Šeit tāda brīvdomāšana vai izvēles iespējas vairs netiks piemērotas," viņa uzsvēra.

Ne pirmā reize ar masku transportā

Prasība lietot mutes aizsegu sabiedriskajā transportā bija spēkā arī vasaras sākumā, tomēr, novērojot saslimstības ar Covid-19 kritumu, tai tika noteikts rekomendējošs raksturs. Tādējādi līdz šim tas bija obligāti, ja persona dodas uz dzīvesvietu, lai tur ievērotu pašizolāciju, vai tai ir augšējo elpceļu infekciju simptomi.

VM skaidro, ka šis nosacījums tiek ieviests uz ierobežotu laiku, jo, sākot no divām nedēļām, var sākt novērot efektu no ieviestā pasākuma un mēneša laikā novērtēt tā noturību.

Ja masku lietošanas rezultātā Covid-19 izplatība stabilizēsies vai samazināsies, šo pienākumu varēs atcelt, bet, ja nebūs rezultātu, tad būs jāievieš papildus pasākumi - pulcēšanās ierobežojumi, ierobežojumi pasākumu norisei.

Kā mutes un deguna aizsegu var lietot medicīniskās, nemedicīniskās jeb higiēniskās maskas, kā arī vizierus un sejas vairogus.

Medicīniskās sejas maskas klasificējamas kā medicīniskās ierīces un tās ir izgatavotas no atbilstošiem sertificētiem materiāliem un arī pašas maskas tiek sertificētas un reģistrētas kā medicīnas ierīces. Tās galvenokārt paredzētas profesionālās darbības veikšanai kā individuālais aizsardzības līdzeklis, piemēram veselības aprūpes darbiniekiem.

Nemedicīniskās jeb higiēniskās maskas izgatavo no blīvi austa auduma kombinācijām un tās satur vismaz divus slāņus. Maskai ir cieši jāpieguļ sejai, to piestiprinot ar saitēm aiz ausīm vai sasienot ap galvu. Nemedicīniskās maskas netiek sertificētas. Maskai jābūt tādai, lai tā ļautu brīvi elpot, būtu ērti lietojama un labi piegultu sejai un to nebūtu jāsakārto pieskaroties ar rokām. Maska ir lietojama atkārtoti un ir viegli mazgājama.

Sejas masku ir jānomaina tiklīdz tā ir mitra vai kļuvusi netīra, bet medicīnisko masku lieto apmēram divas līdz trīs stundas.

Tāpat šonedēļ varētu sākt diskutēt par pulcēšanās ierobežojumiem sporta pasākumos iekštelpās un pasākumos bez personificētām sēdvietām, pirmdien valdības ārkārtas sēdē atzina veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Mirušais pacients bijis vecumā no 70 līdz 75 gadiem.

Pēdējās diennakts laikā stacionēti trīs pacienti ar Covid-19. Kopumā stacionāros ārstējas 28 pacienti, no kuriem 24 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet četri, kuri ir vecuma grupās no 40 līdz 70 gadiem, ar smagu slimības gaitu. Līdz šim no stacionāra izrakstīti 234 pacienti, starp kuriem ir gan atlabušie, gan mirušie.

Pagājušajā diennaktī 2,29% no visiem testiem bijuši pozitīvi. SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Līdz šim Latvijā veikti kopumā 336 577 Covid-19 izmeklējumi, savukārt infekcija konstatēta 2126 personām. Kopumā izveseļošanās apstiprināta 1307 personām, kamēr 39 cilvēki, kam bija apstiprināta inficēšanās ar Covid-19, miruši.

TVNET/ LETA

Foto: pexels.com