Kas ir enurēze un kā ar to tikt galā?

Kas ir enurēze un kā ar to tikt galā?

17. Mar 2015, 09:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu slimnīcā vidēji gadā ar sūdzībām par urīna nesaturēšanu vēršas 1500 bērnu. Pacientu plūsmu varam sadalīt trīs grupās:

- bērni līdz 5-6 gadu vecumam, kuriem vēl neizdodas iegūt urīna saturēšanas kontroli. Pārbaudot analīzes un veicot papildus, izmeklējumus izslēdzam patoloģijas, kas var būt nesaturēšanas pamatā un vienlaikus bērniem rekomendējam režīma pasākumus, šķidruma patēriņa un urinācijas ritma kontroli, proti, Uroterapiju.

- bērni pēc 6 gadu vecuma ar Primāru Nakts Enurēzi, kuriem pēc diagnozes uzstādīšanas, tiek nozīmēta patoģenētiska ārstēšana.

- jebkura vecuma bērni, kuriem urīna nesaturēšana un citas urinācijas cikla problēmas saistītas ar pamatsaslimšanu (neiroloģiskas, uroloģiskas, gastroenteroloģiskas, endokrīnas u.c. patoloģijas).

Vairumā gadījumu strādājam ar Primāru Nakts Enurezes pacientiem. Vienlaikus palīdzību sniedzam arī bērniem līdz 5 gadu vecumam ar izolētām nesaturēšanas problēmām, kuriem vecuma dēļ slapjas gultiņas ir piedodamas. Jebkura gadījumā, svarīgi saprast, izskaidrot un koriģēt nesaturēšanas iemeslus jebkurā vecumā, ar ko arī nodarbojas enurēzes kabinetā, skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas urologs Nataļja Bozotova.

Ko darīt vecākiem, kas pirmo reizi saskaras ar bērnu nakts enurēzi?

Uz šo jautājumu atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti

20141021163133-96641.jpg

Kas ir enurēze?

Nakts enurēze ir urīna nesaturēšana miega laikā - gan diendusas laikā, gan naktī.

Ja bērns nekontrolēti čurā gultā pēc 6 gadu vecuma tad to sauc par enurēzi. Līdz šim vecumam šo diagnozi neuzstāda.

stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas urologs Nataļja Bozotova

20141021162744-98258.jpg

Puikām ir divas reizes biežāk enurēze, kā meitenēm. Protams, tas rada daudz diskomforta gan bērniem, gan vecākiem.

Kas izraisa šo saslimšanu?

20141021163054-11014.jpg

Kā stāsta Bērnu slimnīcas bērnu urologs Natālija Bozotova, pirmkārt, jāizslēdz urīnceļu infekcija, ko var veikt ar urīnanalīžu palīdzību: „Parasti sekundārās enurēzes izraisītājs ir urīnceļu infekcija. Tāpat vēl jāizslēdz iedzimti faktori un varianti, kas attiecas uz urīnsistēmas attīstību, uz centrālās nervu sistēmas attīstību, kad nakts enurēze varētu būt vienīgā pazīme, pēc kā varam domāt, ka kaut kas nav kārtībā ar anatomisko attīstības pusi,” atklāj bērnu urologs.

Ir vēl vesela virkne saslimšanu, kas varētu izsaukt nakts enurēzi – tās ir endokrīnās saslimšanas – pirmajā vietā ir cukura diabēts, kurš manifestējas ar urīna nesaturēšanu, arī gastroenteroloģiskās saslimšanas varētu būt pie vainas.

„Ļoti svarīgi ir paskatīties ārējo dzimumorgānu uzbūvi gan puišiem, gan meitenēm, t.i., jāizslēdz fimozi – priekšādiņas sašaurināšanās un meitenēm mazo lūpiņu saaugumi,” uzsver bērnu urologs Natālija Bozotova.

Ja ir noskaidrots, ka bērnam nav nekādu fizioloģiksu traucējumu, kas varētu izraisīt slapināšanu gultā, laikā, kad bērniņš saldi čuč, jāmeklē citi iemesli, kas varētu būt pie vainas. Galvenokārt tas ir saistīts ar dažādām stresa situācijām bērna ikdienā. „Bērns ir sācis iet bērnudārzā, ģimenē ienācis brālītis vai māsiņa; bērns uzsācis skolas gaitas vai bērns ir stresa situācijā par to,ka viņš slapina gultā,” biežākos psiholoģiskos aspektus nosauc bērnu neirologs Baiba Norīte- Lapsiņa. „Bieži vien šo enurēzi saista arī ar vardarbību- kā emocionālu, tā fizisku- skolasbiedru, bērnudārza biedru vai ģimenes locekļu vidū.”

20141021162826-68943.jpg

Ko darīt, ja ir nakts enurēze?

Ir jānodrošina pietiekošs šķidruma patēriņš pirmajā dienas pusē, lai vakarā bērns nekompensētu šķidruma trūkumu organismā ar lielu ūdens, tējas daudzumu. Divas stundas pirms miega jāierobežo šķidruma patēriņš. Dažkārt pat pietiek ar to, lai izārstētu vieglāku enurēzes formu.

Noteikti var palīdzēt sarunas ar psihologu, smilšu vai mūzikas terapija. Tāpat speciālistu ieteikums šādos gadījumos bērnam palīdzēt, veidojot pozitīvus notikumus.

20141021162852-25923.jpg

Bērnu slimnīcas bērnu neirologs Baiba Norīte- Lapsiņa kā pirmo vērtīgo paņēmienu iesaka atzīmēt kalendāra zīmēšanu: „Noteikti šis varētu būt sekmīgs paņēmiens, bet kalendārs jāzīmē nevis mammai, bet pašam bērnam. Kalendārā jāzīmē saulītes un lietutiņš. Ja ir sausa gulta, zīmējam saulītes, ja ir slapja gulta, zīmējam lietutiņu.”

20141021162915-23002.jpg

Jo vairāk saulītes, jo pozitīvāki rezultāti un vecāki var piesolīt arī kādu balvu un tad bērns centīsies, lai gultiņa ir sausa- tas var būt kāds kārums vai kāda mantiņa, ko ļoti gribas, kas varētu palīdzēt bērnam sevi pozitīvi uzlādēt.

Pirms tam būtu labi, ja vecāki novienotos ar bērnu par cik saulītēm pēc kārtas viņš var dabūt kādu balvu, tad centīsies, lai gulta būtu sausa, lai dabūtu balvu – saldumu, kārumu, kādu mantu, ko ļoti gribas, tas palīdz bērnam sevi pozitīvi uzlādēt.

Vecāki mēdz uztraukties, kā reaģēt, ja bērns ir pieslapinājis gultu. „Vajadzētu, lai bērns pats ar šo gultu tiek galā un pašam novākt,” iesaka bērnu neirologs. „Bieži vien ir tā, ka vecāki par daudz jaucas šajā procesā iekšā, mammas vāc gultas un zīmē kalendārus un no tā visa nav pozitīva efekta, bērnam pašam arī jāmēģina ar šo lietu tikt galā, sevi disciplinēt un tikt mazliet galā.”

20141021162941-11604.jpg

Speciālisti neiesaka modināt bērnu naktī, lai uzliktu viņu uz podiņa, jo tādiem bērniem jau tā ir miega traucējumi.

20141021162959-46283.jpg

Galvenais padoms vecākiem - esiet paši mierīgi, atbalstiet savu lielo bērnu.

No problēmas nevajag kaunēties, no tās nevajag baidīties. Bet ir jāzin, ja bērns pēc 5-6 gadu vecuma turpina slapināt gultā naktī,  - problēmu ir jārisina.

Vecākiem vienmēr ir iespēja apmeklēt bērnu psihologu, izmēģināt tādas metodes kā smilšu terapija, pasaku terapija, ģimenes terapija, un arī kāda no tām var būt ļoti efektīva.

20141021163019-97832.jpg

Māmiņu Klubs

Meklē atbalstu www.bernuenureze.lv!

20121128173408-44521.jpg

29. Jun 2018, 10:01

Nevaru atrast nekadu informaciju par mitruma modinātāja pirkuma vietu. Varat palidzet ar informaciju?