Kā veicināt bērna izpratni par veselīgu dzīvesveidu?

Kā veicināt bērna izpratni par veselīgu dzīvesveidu?

12. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērns apgūst dažādas prasmes, mācoties no mums, pieaugušajiem. Tāpēc būtu naivi prasīt no bērna, lai viņš ēd daudz dārzeņus, ja vecāki tikmēr pārtiek no saldinātiem dzērieniem un pusfabrikātiem. Sāc ar savu ikdienas paradumu pārskatīšanu, lai turpmāk būtu paraugs bērnam! Kad savu ikdienu esi pārskatījusi, ieklausies pārējos mūsu padomos!

Zināšanas par savu ķermeni, tā vajadzībām, kā arī spēja rūpēties par savu veselību un veselīgs dzīvesveids ir būtiskas sastāvdaļas laimīgai un harmoniskai ikdienai. Kā attīstās izpratne par šiem jautājumiem un kā to sekmēt?

Svarīga ikdienas rutīna

Kopā ar bērnu uzzīmējiet plakātu, kuru var novietot redzamā vietā. Plakātā uzskatāmi uzzīmējiet dienas darbību secību – brokastis, zobu tīrīšana, pastaiga, vakariņas, laiks grāmatai, zobu tīrīšana vakarā u.tml. , – ko svarīgi veikt katru dienu, lai bērnam būtu vieglāk izsekot. 

Neaizmirst par roku mazgāšanu

Visiem jāatceras, ka svarīgi rokas nomazgāt pēc tualetes apmeklējuma, pirms ēšanas, pēc pastaigas un citos gadījumos, taču ikdienā, kad ir tik daudz citu svarīgu un interesantu aktivitāšu, to ir tik viegli aizmirst!

Lielisks veids, kā likt bērnam par to atcerēties, ir viņa iecelšana par tīrības un higiēnas fejas palīgu. Jā, tu nepārklausījies! Ja bērnus regulāri apciemo Zobu feja, kāpēc nevarētu pastāvēt arī Tīrības feja? Jūs varat viņas vārdā sagatavot vēstuli, kas adresēta bērnam, kurā feja viņu ieceļ par higiēnas uzraugu ģimenē, lai viņš atgādinātu citiem un atcerētos arī pats par regulāru roku mazgāšanu!

Lai vieglāk būtu atcerēties vienmēr nomazgāt rokas, vari izmantot arī dažādas ilustrācijas, kuras novietot viegli pamanāmās vietās, tā atgādinot par regulāru roku mazgāšanu.

Zobu tīrīšana

Lai veicinātu bērna izpratni par zobu higiēnu, regulāri apmeklējiet zobu higiēnistu, kurš ne tikai nospodrinās mazās pērlītes, bet arī pastāstīs bērnam, kā pareizi rūpēties par zobiņiem. Lai par zobu tīrīšanu neaizmirstu ne no rītiem, ne vakaros, labs palīgs būs arī zobu tīrīšanas kalendārs, kurā atzīmē katru zobu tīrīšanas reizi.

Veicini ieradumu dzert ūdeni

Tāpat kā visos iepriekšējos punktos, arī ieradumam dzert regulāri ūdeni lielisks paraugs būsiet jūs paši, tomēr, lai veicinātu bērna izpratni par ūdens nozīmību organismā, varat veikt nelielu eksperimentu, lai izpētītu, kas notiek ar puķīti vāzē, kurai vairs nav pieejams ūdens, vai arī ar puķu podā augošu augu, kurš ilgstoši nav laistīts. Zeme puķu podā sažūst, auga lapas vairs nav tik spēcīgas. Izskaidro, ka tieši tas pats notiek ar cilvēku – āda kļūst sausāka, trūkst enerģijas, pietrūkst spēka rotaļām un tam, lai augtu lielāks.

Lai ūdens dzeršana būtu jautrāka, padari to aizraujošāku – papildini dzeramo ūdeni ar dzērvenēm, gurķa vai citrona šķēlītēm. Ūdens uzreiz šķitīs jautrāks un garšos vēl labāk!

Sekmē izpratni par veselīga uztura nozīmi

Pastāsti bērnam, kāds ir uzturs, kas palīdz augt lielākam un kļūt stiprākam! Šim nolūkam vari izmantot veselīga uztura šķīvi, kur ar attēliem parādīts, no kādiem produktiem un cik lielā daudzumā vajadzētu sastāvēt maltītei, lai būtu veselība, enerģija un spēks jauniem darbiņiem un nedarbiem. 

Šeit gan svarīgs faktors - arī jums, vecākiem, ikdienā jāievēro veselīga uztura šķīvja princips!

Fizisko aktivitāšu izpratne

Lai mēs ikdienā justos labi un veselīgi, svarīgi ir daudzi faktori – gan pareizs uzturs, gan kustības, miegs, higiēna, ūdens. Kā to visuzskatāmāk atainot bērnam? Uzbūvējiet no klucīšiem “veselības māju”, kur katram klucītim ir sava loma – uzturs, miegs, kustības utt. Parādi, kas notiks ar šo māju, ja kāds no ķieģelīšiem tiks izņemts no mājas.