Kā jau no mazotnes stiprināt saikni ar savu bērnu?

Kā jau no mazotnes stiprināt saikni ar savu bērnu?

31. Mar 2021, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnam jau kopš pavisam agrīna vecuma ir nepieciešama uzmanība, tuvība un mīlestība. Spēcīga un veselīga saikne starp bērnu un vecākiem nozīmē, ka bērns jutīsies mīlēts un pieņemts, kas, savukārt, nākotnē sniegs viņam augstāku pašapziņu un pašcieņu.

Turpmāk sniegsim dažus padomus, kā izveidot lieliskas attiecības ar bērnu jau no viņa piedzimšanas brīža.

Nostipriniet savstarpējo saikni ar fizisko tuvību

Māmiņas un tēta pieskārieni, viņu ķermeņa siltums un sirdspuksti jaundzimušo nomierina. Centies pēc iespējas biežāk apskaut savu bērnu, noglaudīt viņa galvu un viņu noskūpstīt. Lai nodrošinātu pareizu bērna attīstību, viņam nepieciešama fiziskā tuvība ar saviem vecākiem. Tie, kuriem bērnībā vecāki snieguši tuvību, emocionālo sasaisti un drošības sajūtu, nākotnē kļūs pašpārliecinātāki un neatkarīgāki.

Veido spēcīgu saikni, kopīgi rotaļājoties

Bērni aug, mācās, atklāj pasauli un veido attiecības ar saviem mīļajiem, arī rotaļājoties. Bērna vecumam piemērotas aktivitātes ir lieliska iespēja nostiprināt saikni un vienlaikus arī uzlabot dažādas bērna prasmes. LEGO® DUPLO® komplekti palīdz mazākajiem attīstīties intelektuāli, emocionāli un fiziski. Tie paredzēti bērniem vecumā no 1,5 līdz 5 gadiem un ir pielāgoti bērna vajadzībām noteiktos attīstības posmos. LEGO® DUPLO® komplekts “Tropu sala” ir universāla rotaļlieta, kas lieliski piemērota rotaļām kopā ar bērnu un kas atbalsta arī sociālo un emocionālo prasmju attīstību. Rotaļājoties ar cilvēku un dzīvnieku figūriņām, jūs varat iejusties dažādās lomās un izskaidrot bērnam dažādus jautājumus. Piemēram, jautājumus, kas saistīti ar jūtām, kopīgu problēmu risināšanu, atšķirīgu uzvedību ikdienā. Spēlēšanās ar šo rotaļu klucīšu komplektu arī ļauj bērnam atklāt pasauli un uzzināt ko jaunu par dažādiem eksotiskiem dzīvniekiem – kā tie izskatās, ko ēd, kur dzīvo un kādas skaņas izdod. Tā piemēram, zilonis un pērtiķis var doties kopīgā pastaigā, kuras laikā viņi piedzīvos pārsteidzošus piedzīvojumus. Ļaujiet bērnam pašam tos iztēloties - tādējādi varēsiet redzēt, kā izpaužas bērna radošums un kā darbojas viņa iztēle.

Sarunas

Saruna ir ļoti svarīgs attiecību veidošanas elements jau no mazotnes. Lai gan sākumā mazulis vēl nespēj saprast vārdus, viņš spēj uztvert vecāku balss tembru. Pastāstiet savam bērnam mierīgā un siltā balss tonī, kas notiek apkārt, cik ļoti jūs viņu mīlat. Vēl svarīgāk ir turpināt ikdienas sarunas tad, kad bērns jau sāk runāt. Šajā brīdī jums jābūt pacietīgiem, jāskaidro, jāstāsta, jāatbalsta, jāslavē un jāuzklausa viņa teiktais. Tādā veidā jūs varēsiet izveidot ciešāku saikni ar savu bērnu. Tas ir arī labs veids, kā pārliecināties, ka jūsu bērns ir atvērts attiecībām ar citiem cilvēkiem un var izteikt savu viedokli.

Ir daudz pētījumu, kas pierāda apgalvojumu, ka bērns, kurš mazotnē ir mīlēts un pieņemts, izaug par neatkarīgu un drosmīgu cilvēku, kurš nebaidās no dažādām situācijām un labāk veido attiecības ar citiem cilvēkiem. Nav šaubu, ka pirmais solis šajā virzienā ir attiecības ar vecākiem. 

Rotaļāšanās ar LEGO® DUPLO® rotaļu klucīšiem var kļūt par lielisku tradīciju kopīgai laika pavadīšanai, kas pozitīvi ietekmēs jūsu attiecības arī turpmākajos gados. Pajautājiet savam bērnam, ko viņam patīk darīt, kas nepatīk, kādi ir viņa sapņi un no kā viņš baidās. Šādus jautājumus ir vieglāk uzdot, kad izliekaties par drosmīgu ugunsdzēsēju vai skumju princesi. Kad mazais jau kļūs par pusaudzi, savstarpēji komunicēt jums būs krietni vieglāk. 

Atceries, ka saikne ar bērnu tiek veidota jau no brīža, kad viņš ir ieradies šajā pasaulē, un to ir vērts stiprināt visu bērna attīstības posmu laikā.