Kā bērnā radīt interesi par lasīšanu?

Kā bērnā radīt interesi par lasīšanu?

06. Nov 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā bērnā ieaudzināt mīlestību pret lasīšanu? Šāds jautājums aktuāls daudziem vecākiem, jo sevišķi mūsdienās, kad bērni mēdz ātri zaudēt interesi, jo aizraujošas aktivitātes piedāvā dažādas viedierīces.

Lasīšana palīdz ne tikai attīstīt abstrakto domāšanu, kas ir ļoti svarīga, bet arī attīsta iztēli, paplašina vārdu krājumu. Kā ieaudzināt bērnā mīlestību pret grāmatām?

Lasīšanu var iedalīt divos posmos:

  • Tehniskā lasīšana (burtu apguve, lasīšanas tehnikas apguve);
  • Jēgpilna lasīšana (teksta satura izpratne, emocionālās sajūtas pēc izlasītā).

Šeit arī slēpjas galvenais noslēpums, jo no tehniskas lasīšanas prieka nav, taču tā ir obligāta prasme skolas mācību programmas apguvē. Lasīšana var būt garlaicīga, ja bērns pastāvīgi izjūt spiedienu no vecākiem un skolotāja. Iegūstot zināšanas šādā veidā, ir grūti ieaudzināt mīlestību pret lasīšanu. Šādas problēmas var būt gadījumā, ja bērns tikko iemācījies lasīt, taču šo prasmi apguvis nevis tāpēc, ka to patīk darīt, bet tāpēc, ka citi uzspieduši.

Tāpēc, ja vēlies, lai bērns mīlētu lasīšanu, nepieļauj klasiskās kļūdas, un palīdzi apvienot lasītprieku ar tehnisko prasmju apgūšanu.

  • Neuzspied bērnam lasīšanu.
  • Izmanto dažādas rotaļas burtu apgūšanai.
  • Pagaidi, kamēr bērns izrāda interesi par lasīšanu.
  • Svarīgi, lai mājās grāmatas atrastos viegli pieejamā vietā, lai bērns būtu kopā ar tām jau kopš mazotnes, līdz ar to grāmatas un lasīšanu viņš uztvers kā pašsaprotamu.

Kamēr bērns vēl ir mazs, tieši vecāki ir palīgi, lai bērns iepazītu maģisko pasauli, kuru atklāj grāmatas. Bērns klausās, kā tētis vai mamma lasa priekšā, priecājas par dzirdēto. Tā veidojas bērna mīlestība pret lasīšanu. Tiklīdz bērns dodas uz skolu, vecāki var domāt, ka turpmāk bērns tiks galā bez viņu atbalsta, taču šādā gadījumā mazajam skolēnam var zust interese par grāmatām, tāpēc kopīga grāmatu lasīšana aizvien ir svarīga. Galu galā, kamēr bērns vēl ir mazs, viņam ir ļoti nepieciešams pieaugušo atbalsts. Nebaries par bērna kļūdām, neizteiksmīgo lasīšanu, jo viņš patiesi cenšas. Nebeidzama norādīšana uz kļūdām ar laiku bērnam radīs nepatiku pret lasīšanu.

  • Psihologi iesaka pēc iespējas biežāk lasīt bērnam skaļi priekšā, izvēloties grāmatas par tēmām, kas bērnu aizrauj visvairāk. Lai vairotu bērna interesi par stāstiem un lasīšanu, vari izmantot arī audiogrāmatas.
  • Tā vietā, lai bērnu pēc izlasītās grāmatas uzreiz tincinātu par dzirdēto, kopīgi uzzīmējiet grāmatas varoņus. Veidojiet tos no plastilīna vai aplicējiet.
  • Ja bērns jau pats prot lasīt, taču nevēlas to darīt, vari izmantot nelielu triku. Lasi bērnam priekšā, taču apstājies interesantākajā stāsta vietā, sakot, ka turpināsi rīt. Tas pamodinās bērnā vēlmi pašam uzzināt, kā stāsts beidzās, nevis gaidīt, kad mammai vai tētim būs laiks.
  • Lai atmodinātu bērnā interesi par lasīšanu, sākotnēji vari izmantot arī komiksus, jo tajos ir maz teksta, daudz košu attēlu un interesants sižets. Tieši tas, kas nepieciešams sākotnējās intereses atmodināšanai par lasīšanu.

Esi pacietīga, neaizmirsti uzslavēt mazuli par katru panākumu sarežģītajā lasīšanas apguvē.